Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: UBS, BP, Alphabet (DIP), ExxonMobil, Pfizer (DIP)

Summary: UBS, BP, Alphabet (DIP), ExxonMobil, Pfizer (DIP)

02.02.2016 17:07
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Evropa:

Akcie švýcarské bankovní skupiny UBS dnes ztrácí 8 %. Reagují tak na nepříliš přesvědčivá hospodářská čísla. V kolonce čistého zisku sice došlo k meziročnímu růstu o 11 % na 949 mil. CHF a číslo překonalo konsensuální odhad, příčina však leží v daňovém benefitu. Zisk před zdaněním za očekáváním zaostal, když se nedařilo divizím privátního (pokles marží v důsledku nižší obchodní aktivity klientů a odliv prostředků) a investičního bankovnictví (zejména nižší než očekávaný zájem o úpis akciového kapitálu). Pozitivem je alespoň nadstandardní kapitálová přiměřenost (CET 1 = 14,5 %) a atraktivní dividenda (běžná ve výši 0,6 CHF + mimořádná 0,25 CHF = dividendový výnos okolo 5 %). Po dnešním poklesu se valuace banky dostává mírně pod hladinu 1,3 P/TBV. ROTE za celý rok šplhá do výše 13,7 %.

Těžební společnost BP dnes představila svá hospodářská čísla za 4Q15. Upravený jádrový zisk (zejména očištění o vliv přecenění aktiv či náklady na restrukturalizaci) propadl meziročně o 91 % na 196 mil. USD a zaostal hluboce za konsensuálními odhady (814,7 mil. USD). Hlavní přítěží byly operace v upstream segmentu (těžba ropy/plynu), které trápí nízké ceny komodit. Těm se společnost snažila čelit alespoň skrze větší objem dodané produkce (y/y organický nárůst o 1,7 %). Nicméně proces navyšování produkce zpomalil proti předcházejícím čtvrtletí a v letošním roce se má podle vyjádření společnosti prakticky zastavit. Propad alespoň částečně zbrzdily divize downstreamu a Rosněft. Downstream se opřel o růst rafinačních marží a nižší provozní náklady, naopak výsledek dolů tlačily ztráty z obchodování. Negativem je komentář BP, která očekává v prvním čtvrtletí pokles rafinačních marží. Pod něj se mimo jiného podepíše mírná zima, která snižuje poptávku po topných palivech. Přívětivě nevyznívá také zjištění, že čistý dluh stoupl na 21,6 % hodnoty vlastního kapitálu. Samotná společnost totiž avizovala zájem na zachování metriky poblíž 20 %, pročež může být postupně tlačena k hledání možných způsobů jak i) snížit dluh ii) zvýšit hotovostní toky. Ostatně BP se ocitla v pondělí na nelichotivém seznamu upraveného kreditního hodnocení ratingové agentury Standard & Poor´s. Jedním z pravděpodobných reakčních scénářů je osekání kapitálových výdajů. BP dnes ve zprávě avizovala, že se CAPEX letos pravděpodobně budou nalézat na dolní hranici vytyčeného pásma (17 – 19 mld. USD). Obdobný přístup byl patrný již v minulých měsících a mj. lze sledovat přes ukazatel náhrady užitých zdrojů (Reserve replacement ratio), který dosáhl 61 % a nadále tak vykazuje klesající trend. Hlavní měrou by na vině měla být právě aktuální situace, která snižuje motivaci pro hledání nových zdrojů (připomeňme realizovaný záporný zisk z upstreamu). Z dlouhodobější perspektivy je nicméně objevování nových ložisk nezbytné. Taktéž lze v rámci snahy snížit míru zadlužení počítat se zeštíhlováním, a to v podobě pokračujícího propouštění (například do roku 2017 další 3 tis. zaměstnanců, tentokrát v divizi downstreamu). Při extrémním vývoji by další možností bylo „říznutí“ do dividendy. Akcie ztrácí 9 %.

USA:

Farmaceutický gigant Pfizer (DIP) ve 4Q15 meziročně zvýšil své tržby o 7 % (ex-FX +14 %) na 14,05 mld. USD a překonal konsensuální odhad na úrovni 13,6 mld. USD. Dominantní divize GEP (Global Established Pharmaceutical), která zahrnuje léky s rizikem blížícího se vypršení patentové ochrany, či generika a biosimilary, zvýšila své tržby meziročně o 5 %. Důvodem je nicméně vliv akvizice portfolia léků Hospira (fúzní technologie, injekční léky, biosimilar). Bez jejího započtení by tržby v oblasti pokračovaly ve svém pozvolném poklesu. Budoucnost Pfizer v podobě divizí GIP (Global Innovative Pharmaceutical) a VOC (Global Vaccines, Oncology and Consumer Healthcare) naopak dále představuje opěrný bod. GIP zvýšila tržby meziročně o 3 % (ex-FX +10 %), hnána solidními prodeji léků na epilepsii, či trombózu, VOC dokonce o 31 % (ex-FX +38 %), když velký úspěch slavila (y/y tržby +102 %) vakcína Prevnar, který bojuje například proti plicním onemocněním. Zisk na akcii dosáhl 53c a předčil o cent očekávání. Zklamal nicméně výhled. Tržby mají dosáhnout hodnoty v pásmu 49 – 51 mld. USD (vs kons. 52,5 mld. USD) a rozmezí pro EPS bylo ohraničeno 2,2 a 2,3 USD (vs kons. 2,38 USD). Připomeňme, že Pfizer aktuálně pracuje na dokončení převzetí společnosti Allergan. Spojení má přispět jak posílení portfolia expirujících léků (GEP), tak zejména v oblasti inovativního vývoje (GIP + VOC).

Také ExxonMobil ve svých kvartálních číslech pocítil negativní dopad nižších cen ropy. Zisk klesl meziročně o 58 % na 2,78 mld. USD. I tentokrát je na vině upstream, jehož negativní vliv mírnil nárůst produkce, downstream tlačil meziroční změnu v agregovaných číslech vzhůru, a to díky vyšším realizovaným maržím. Chemická divize se pak mohla opřít o vyšší prodaný objem, marže se nicméně meziročně snížily. Exxon nijak nevybočuje ani z probíhajícího trendu osekávání kapitálových výdajů. V letošním roce by položka měla meziročně klesnout o dalších 25 %. Příliš pozitivně nevyznívá rozhodnutí pozastavit akciový odkup, který mohl na poptávkové straně stimulovat cenu akcií. V kombinaci s pokračujícím osekáváním kapitálových výdajů se nabízí obava o schopnost společnosti udržet hotovostní/dluhovou pozici. Akcie ztrácí 3 %.

Výsledky za 4Q15 včera po trhu oznámil internetový gigant Alphabet (DIP). Tržby vyšplhaly na 21,3 mld. USD (y/y +18 %) a překonaly očekávání na hladině 20,8 mld. USD. Po očištění o vliv měnového kurzu meziroční růst dosáhl dokonce 24 %. Proti třetímu čtvrtletí se jedná o akceleraci tempa. Samotná struktura nicméně nijak nevybočuje z trendu posledních kvartálů a opírá se o kanál YouTube a mobilní vyhledávání. V něm se například projevuje rozšíření reklamní nabídky (o další reklamní pozici), čímž narůstá objem agregovaných kliků (celkově y/y +31 % proti kons. +22 %). Inverzně nicméně růst reklamní nabídky tlačí dolů cenu doručené reklamy (cost per click – CPC). V posledním kvartále loňského roku pokles dosáhl -13 % (vs kons. -6 % a -11 % v 3Q15). Ačkoliv růst doručené reklamy prozatím přetlačuje vliv nižších cen, dlouhodobě může být strategie poměrně riskantní. S nutností doručit větší objem reklamy roste závislost společnosti na dostatečné poptávce. V situaci, kdy dojde k nižšímu zájmu ze strany agentur tak Google může být nucen upravit své ceníky ještě razantněji níže a srazit tak CPC dolů. Ostatně v minulosti právě nefunkčnost modelu patřila k jedné z hlavních obav investorů. Nicméně, aktuálně se model zdá být vhodným. Náklady TAC (náklady v rámci partnerských webů způsobené snahou zvýšit zásah reklamy) jako procento reklamních příjmů zůstávají beze změny (21,3 %). Jinými slovy tak profitabilita výrazněji netrpí ze snahy nadále stimulovat zásah reklamy, a tedy její atraktivitu pro marketéry. Ve výsledcích se poprvé objevila také divize „Other Bets“ (zahrnuje například Nest – výrobce vybavení pro chytré domácnosti, či Google Fiber – poskytovatel připojení), která se však nijak významněji nepromítla do celkového čtení čtvrtletních čísel. Dodejme k ní nicméně, že prozatím hospodaří s negativním provozním ziskem. Provozní marže (non-GAAP) dosáhla 32 % proti 32,8 % očekávaným konsensem. Hlavní měrou za to mohou vyšší provozní náklady, které v sobě odráží větší aktivitu v oblasti R&D. Zisk na akcii dosáhl 8,67 USD proti konsensuálním 8,09 USD, je však třeba dodat, že strůjcem rozdílu je nižší než očekávaná daň. Čísla dnes příznivě působí na akcie Alphabetu, které připisují 4 %. Pozitivní zprávou je zejména akcelerující růst doručení reklamy, který rozhání obavy o udržitelnosti modelu postaveného na velkém objemu a nižších cenách. Dále pak zůstává v budoucí hře potenciální zlaté vejce v podobě kanálu YouTube, jehož hlubší monetizaci prozatím Alphabet odkládá.


Čtěte více:

Summary: Novartis, Banco Santander, Fiat Chrysler (DIP), Boeing
27.01.2016 16:58
Evropa: Farmaceutický koncern Novartis v posledním čtvrtletí loňského...
Summary: Roche, AutoNation, Under Armour, Caterpillar, Qualcomm, Ford, Samsung, Alibaba, Facebook
28.01.2016 17:20
Evropa: Švýcarský farmaceutik Roche (DIP) dnes reportoval svá hospodá...
Summary: Amazon (DIP)
29.01.2016 15:35
USA: Pořádný sešup dnes zažívají akcie společnosti Amazon (DIP), když...
Summary: Ryanair, Nokia
01.02.2016 16:51
Evropa: Akcie Nokia dnes padají o 11 %. Do kolen je posílá zpráva o s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university