Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejhorší akcie na dalších 30 let

Nejhorší akcie na dalších 30 let

04.02.2016 17:45

V minulém příspěvku jsem se věnoval „nejlepší akcii za posledních 30 let“. Nyní bych se rád zaměřil na společnost Tesco a při uvažování o ní jsem si uvědomil, že by asi mohla být zařazena do skupiny akcií s možnou nálepkou „nejhorší na dalších 30 let“.

Řada čtenářů si jistě vzpomene, že v roce 2014 britské regulační úřady vyšetřovaly Tesco kvůli tomu, že se tato společnost dopouštěla „chyb“ v účetnictví. Tyto chyby vedly „překvapivě“ k tomu, že zisky se zdály být znatelně vyšší, než ve skutečnosti byly. Podobné vaření knih je podváděním přímým, ke kterému není po fundamentální stránce mnoho co dodat. Tesco se ale řadí ke skupině firem, které podvádí i jinak - nepřímo. I jinak se totiž snaží budit dojem, že je na tom lépe, než ve skutečnosti je. A dělá to už hodně dlouho.

Já na to (ne)mám...

Na Tesco jsme se zde spolu dívali už v roce 2014 a už tehdy jsem na upozorňoval na snahu žít nad své poměry. Celá aféra s účetnictvím a dalšími problémy pak celý obrázek už jen dokreslily. Jak totiž vidíme z tabulky, v roce 2013 došlo u Tesca k poměrně znatelnému snížení provozního toku hotovosti z 4,4 na 2,8 miliard liber. Tuto sníženou laťku firma udržela ještě v roce 2014, v roce 2015 už se provozní cash flow propadá na pouhých 475 milionů liber.


nejhorší akcie.png

Zdroj: FT

Důležité je, že od onoho propadu cash flow roku 2013 Tesco jen tak tak pokrývá své provozní investice provozním tokem hotovosti (v roce 2015 už tomu tak ani není). Jinak řečeno, už tři roky firma proinvestuje to, co vydělá (nebo ještě více). Pro akcionáře a věřitele tedy nezbývá vůbec nic. Pokud se ale podíváme na to, kolik Tesco vyplácelo akcionářům ve formě dividendy, mohlo by to v nás budit dojem, že vše je fajn. Až do roku 2014 totiž vyplácelo asi 1,2 miliard liber. A v roce 2015 byla dividenda sice snížena, ale stále dosáhla 914 milionů liber.

Tesco tedy svými dividendami už roky předstírá, že se nic moc neděje. Podobné chování si může dovolit firma, která čelí přechodným problémům na trhu, či přechodným problémům vnitřním. Pokud jsou ale problémy dlouhodobé povahy, což je u Tesca mnohem pravděpodobnější, popsaná finanční politika vede jen ke ždímání rozvahy – ke snižování zásoby hotovosti a zvyšování dluhu. Dříve, či později tato aktivita překročí zdravou hranici a pak už vede cesta jen k hluboké restrukturalizaci provozu a financí, či k ještě horšímu výsledku.

Jak je na tom rozvaha Tesca nyní? Ke konci fiskálního roku 2015 mělo asi 12,6 miliard liber úročeného dluhu, čistý dluh dosahoval asi 10 miliard liber. Pokud toto číslo poměříme k EBITDA roku 2014 (měřit jej k roku 2015 nemá smysl), zjistíme, že poměr čistého dluhu k EBITDA dosahuje hodnoty kolem 2,6. Tedy žádný extrém, ale každý další rok dividendy na dluh bude na tomto poměru hodně znát.

Dál směrem k nule?

Z Tesca se nakonec může stát pro akcionáře nic negenerující, ale neustále se při životě udržující perpetum mobile: Co vydělá na provozu zase investuje. Hodnota jeho akcií je pak nula (slovy: nula). Současná kapitalizace ale dosahuje 13,93 miliard liber. Čím jde taková částka ospravedlnit? Zatím se to zdá jako finance fiction, ale v první řadě to je podle mne možnost, že Tesco nakonec spolkne někdo jiný. Pokud se pak v úvaze omezíme na Tesco takové, jaké nyní je, dojdeme k následujícímu:

Požadovaná návratnost se s betou kolem hodnoty 0,79 může pohybovat na 6,5 %. Kapitalizaci tak ospravedlní například krátkodobé volné cash flow ve výši 555 milionů liber rostoucí dlouhodobě o 2,5 % ročně (s CapExem ve výši 2,3 miliardy liber by tak Tesco muselo na provozu v současné době vydělávat asi 2,9 miliardy liber). S nulovým dlouhodobým růstem cash flow by pak muselo Tesco hodně rychle začít generovat asi 900 milionů liber volného cash flow.

Jak pravděpodobný je výše popsaný poměrně razantní obrat ve schopnosti generovat volné cash flow? Richard Hyman, analytik maloobchodu v RAH Advisory, poukazuje na to, že řetězce typu Tesca stále ztrácejí podíl na trhu, získává ho naopak Aldi a jemu podobní. Maloobchod je přitom podnikání stojící na velkých prodaných objemech s nízkými maržemi. Klesající podíl na trhu a prodané objemy jsou tak problém zásadní. Tesco se snaží na situaci reagovat, ale možná tu hovoříme o firmě, respektive celé části odvětví, jehož doba prostě už skončila.



Čtěte více:

Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (4. díl)
04.02.2016 15:13
Patria Finance od 21. ledna 2016 nabízí k úpisu první strukturovaný po...
Shell má kvůli propadu cen ropy nejnižší zisk za 13 let
04.02.2016 13:39
Britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell vytvořila za loň...
Žezlo v podobě vyhledávání Google převezme divize specializovaná na umělou inteligenci
04.02.2016 14:57
Včera vyšla zpráva o tom, že Amit Singhal, jeden z předních představit...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m