Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Padající DAX má výkonnost na úrovni Nigérie, jen vzkříšení Deutsche Bank ho nespasí

Padající DAX má výkonnost na úrovni Nigérie, jen vzkříšení Deutsche Bank ho nespasí

11.02.2016 16:30
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

V loňském roce se německý akciový trh řadil z pohledu investorů k těm zdaleka nejoblíbenějším. Letos se ale trend obrací a na DAX se investoři dívají medvědíma očima plnýma strachu. A německý index se obchoduje blízko minim z podzimu 2014, ani středeční krátkodobé oživení nepomohlo uhasit obavy o trh, který se letos pomalu ale jistě stává jedním z nejméně výkonných na světě.

Padající DAX
dax

Německý DAX spadl jen od počátku letošního roku ke středečnímu závěru o 16 procent, ke čtvrtečnímu dopoledni prohloubil tyto ztráty na bezmála 19 procent. Propad německého indexu překonává pády evropských konkurentů ve Francii, Velké Británii nebo Švýcarsku až o 7 procent. Investoři briskně opouštějí své pozice a vybírají zisky z burzovně obchodovaných fondů právě na německý DAX zdaleka nejrychleji od loňského srpna.

Obavy spojené s bonitou Deutsche Bank ve vztahu k hlavně vysoce rizikovým dluhopisům jsou však pouze jedním z faktorů, který tlačí německý index jižním směrem. Mnohokrát omílaný strach o globální ekonomické zdraví si i v Německu vybral svou daň. Spolková republika udržuje poměrně blízké obchodní vztahy s Čínou, která je mimo Evropu největším německým obchodním partnerem. Země tak s ohledem na čínské hospodářství zpomalující růst na nejnižší úrovně za poslední čtvrtstoletí, může ztratit více než jiné trhy v regionu. Slábnoucí poptávku z druhé největší světové ekonomiky pocítil i německý automobilový průmysl a akcie výrobců osobních vozů od BMW po Daimler spadly jen od začátku roku o více než 20 procent.

Německý DAX a automobilky

dax a automobilky.png
Daimler žlutě, Volkswagen zeleně a BMW fialově.

Letošní rok se od samého počátku vyznačoval výraznou volatilitou a nervozitou. Za rok 2015 tak prozatím zaznamenává zisky zhruba tucet z 93 burzovních indexů sledovaných agenturou Bloomberg. Německo však rozsahem letošních ztrát jednoznačně vyčnívá z davu. Jakkoliv byl DAX pro investory loni jasnou a populární volbou, letos zkrátka ani jeden z 30 titulů v německém indexu nepřidává zisky. Ke středečnímu závěru německý burzovní index od vrcholu vloni v dubnu odepsal 27 procent.

Německý DAX je letos výkonnostně téměř na úrovni akciového indexu Nigérie
dax nig
Procentní propad od počátku roku v %.

Německý DAX se tak dostává na úroveň burzy v Nigérii a hůře se letos vede snad jen akciovému trhu na Ukrajině, ve zbídačeném Řecku nebo kolísavé Číně. Zdaleka nejhůře si v rámci DAXu letos suverénně vede Deutsche Bank. Její akcie letos ztrácejí desítky procent. Obavy o schopnost německé banky splácet závazky plynoucí z vysoce rizikových dluhopisů poslaly německý finanční titul o více než 40 procent níže. Akcie nespasila ani chlácholivá vyjádření generálního ředitele společnosti nebo německého ministra financí a nadále se vezou na vlně negativního tržního sentimentu. Ani středeční skokový nárůst, který byl zdaleka největší v rámci jednoho dne od roku 2011, titul nespasil,

Akcie Deutsche Bank od počátku roku
DBK ytd.png

Posilující euro navíc ubírá na atraktivnosti německému vývozu a ačkoliv tamní ekonomika by měla dle odhadů růst v letošním roce tempem 1,8 procenta, což překonává průměr eurozóny, zpomalující průmyslové objednávky nebo výroba zvyšují skepticismus s ohledem na efektivitu stimulu ekonomiky Evropskou centrální bankou. Dlouhodobí investoři tak navzdory množícím se uklidňujícím vyjádřením ztrácejí důvěru v nervózní trh.

Technicky
DAX si podle vedoucího Patria Forex Jana Kovalovského prolomením úrovně 10407 bodů (Fibo 50 %) a EMA200 s EMA50 otevřel cestu k nižším úrovním. „Další supportní hladiny z pohledu Fiba selhaly. Nyní má DAX z technického pohledu otevřenou cestu k 8429 bodům, kde se nachází další podpora z pohledu Fiba. Další technické indikátory přešlapují v silně přeprodaných úrovních díky výraznému poklesu indexu v posledních dnech,“ říká Kovalovský.

dax

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Finanční sektor postihla perfektní bouře a akcie nejen evropských bank krvácejí. Deutsche Bank je však prý pevná jako skála
09.02.2016 15:49
Vloni byly jistotou úvěrových trhů, letos noční můrou dluhopisových in...
Takto vypadá medvědí trh!
11.02.2016 11:16
Poslední dny jsou na světových trzích ve znamení silných výprodejů. Po...

Váš názor
  •  
    11.02.2016 13:04

    Já bych za poklesem německé burzy neviděl problémy v ekonomice. Spíš to je neustálé vnucování investorům myčlenky, že v Německu není něco v pořádku. Ať je to VW, nebo muslimští uprchlíci, nebo čína, nebo rozpory s Merkelovou a jiné. A pak stačí nepatrný záchvěv amerických futures a celá německá burza se řítí dolu. A přitom ovlivnit pohyb futures je možné velice levně.
    juniper
    • strach...
      11.02.2016 13:28

      ...ten, kdo dovede lidi správně postrašit, je může dokonale ovládat. Čím větší dav, tím má strach větší účinek. To nás učí historie. Dokud dokázal vládce (dosaď koho chceš) držet národ ve strachu, měl vyhráno. Ukaž k tomu navíc nepřítele, a máš jistotu, že národ za tebou půjde až do pekla. Postraš investory na velkém trhu a uvidíš reakci (ale napřed si zajisti pořádnou krátkou pozici).
      marrtt
      • Re: strach...
        11.02.2016 13:31

        jj
        Velkamedvědice
        • Mnóóó
          11.02.2016 19:00

          ono se vlastně v ekonomice nic katastrofálního neděje a přesto to výrazně padá. Dlouho jsem přemýšlel proč , a tak jsem si postuně všiml, že to padá tak stejně jako klesá cena ropy. A tak mne napadá : pokles ropy = pokles příjmu ropných šejků a arabských států + Norska + latiskoamerických producentů ropy . No, a neměli ony státy tzv. suverenní fondy a taky nevlastnili náhodou významnější podíly v evropských a amerických firmách ??? A když teˇ- vlivem levné ropy - nemají příjem a tvoří mohutné rozpočtové deficity , JESTLIPAK ONI SE MOHUTNĚ NEZBAVUJÍ VŠECHMOŽNÝCH AKCIÍ , ABY ZÍSKALI HOTOVOST NA ZALEPENÍ ROZPOČTOVÝCH SCHODKŮ ??? Buď jak buď , z mého pohledu je to výborná šance levně nakoupit.
          občan
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m