Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Negativní sazby jako další krok k destabilizaci finančního systému

Negativní sazby jako další krok k destabilizaci finančního systému

15.02.2016 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Centrální banky po celém světě začínají mít stále větší sklon k experimentování s politikou negativních sazeb (PNS). Činí tak i přesto, že tato politika má negativní dopad na finanční trhy a její celkové důsledky jsou neznámé. Po centrálních bankách Švýcarska, Švédska a Dánska začaly PNS používat i ECB a Bank of Japan. Nyní se dokonce zdá, že o ní uvažuje také Fed. V současné době přitom už nečelíme pochybám, zda jsou centrální banky vůbec schopny negativních sazeb dosáhnout. Jejich dopad na růst a inflaci je ale velkou neznámou a tato politika celkově představuje velké riziko.

Centrální banky obvykle o PNS hovoří jako o přirozeném pokračování konvenční monetární politiky. Během standardního ekonomického cyklu snižují tyto banky nominální i reálné sazby, aby snížily dluhovou zátěž a podpořily investice. Věří se, že nižší sazby a dokonce i sazby negativní působí vždy stimulačně a vyšší sazby naopak restriktivně. Rizika ale mohou růst exponenciálně s tím, jak jdou sazby níž a níž. V podobné situaci jako dnes jsme se sice ještě nenalézali, ale zdá se, že PNS nemá nijak znatelný dopad na růst a inflaci. Místo toho to vypadá, že finanční trhy tuto politiku hodnotí jako politiku zoufalou a v konečném důsledku poškozující finanční a ekonomickou stabilitu.

Záporné sazby určitě přispívají k volatilitě na trzích, která je patrná v posledních měsících. A ačkoliv centrální banky tvrdí opak, PNS spíše přispívá k utažení celkových finančních podmínek ve světové ekonomice. PNS bezpochyby napomáhá poklesu dlouhodobých sazeb a to samo o sobě finanční podmínky uvolňuje. Celkový efekt ovšem může být opačný. Zároveň totiž dochází k rozšiřování rizikových spreadů a prémií na akciovém trhu. Roste volatilita a snižuje se dostupnost úvěrů, protože bankovní systém se nalézá pod větším tlakem.

PNS může navíc snižovat inflační očekávání, které je zabudováno v cenách aktiv. Centrální banky doufají, že pokles nominálních výnosů dlouhodobých dluhopisů odráží pokles reálných výnosů a ne očekávanou inflaci. Takový pohled je ale pravděpodobně nereálný. Pokud jsou sazby v záporu, zřejmě klesá i očekávaná inflace, a to je v přímém rozporu s cíly centrálních bank. Negativní sazby mohou také zvyšovat averzi k riziku a nejistotě, protože pokles sazeb pod nulu vede k tomu, že riziko těch nejbezpečnějších aktiv, kterými jsou vládní dluhopisy, se zvyšuje! Někteří investoři mohou na tento vývoj reagovat tím, že se přesunou do jiných aktiv, ale jiní budou bezpochyby reagovat tak, že objem držených rizikových aktiv naopak sníží.

Mimo výše uvedené PNS také znamená pokračování tzv. měnových válek. Politika ožebračování souseda svého pak může podporovat návrat k protekcionismu a nacionalismu a to vše působí negativně na globální růst. Banky navíc čelí nižším maržím a negativní sazby působí jako daň uvalená na střadatele a investory, kteří musí do budoucna počítat s nižší návratností investic. To může obratem vést ke zvýšení jejich míry úspor a ještě více brzdit globální růst.

PNS tedy může být nástrojem, který je neefektivní a který zvyšuje riziko ve finančním systému více, než nyní chápeme. Je dost dobře možné, že návrat ke standardní monetární politice by naopak vedl k normalizaci podmínek v ekonomice a na trzích. I kdyby tomu tak nebylo, efektivitu monetární politiky by pravděpodobně zvýšilo přímé snižování rizikových prémií či zvýšení inflačního cíle.

Zdroj: Pimco


Čtěte více:

Jak dlouho vydrží trhům závan optimismu?
15.02.2016 9:10
Lehký závan optimismu se objevil na trzích ke konci uplynulého týdne a...
Dobrá nálada se trhů zatím drží a to se líbí dolaru
15.02.2016 10:20
Nový týden začal sérií docela špatných asijských čísel. V Japonsku zkl...
Zápis Fedu, průmysl a inflace v USA … týdenní výhled
15.02.2016 11:00
Týden začíná svátkem v USA, který přibrzdí pondělní rozjezd. V program...

Váš názor
  • Klasický problém ekonomie
    15.02.2016 22:16

    Ano, máme tu opět jasně před očima v celé nahotě fundamentální problém ekonomie, kterým je nemožnost rozlišit od sebe příčinu důsledek, protože obojí je jaksi vždy propojené silnou zpětnou vazbou, jejíž rozměry jen mlhavě tušíme. Nicméně pravdou dnes určitě je, že negativní sazby si trh překládá jako kapitulaci Centrální banky, která je fakticky mimo hru a podle toho potom reaguje, což se přes řadu kanálů zase přelévá zpět do reálné ekonomiky.
    Skeptik
  • +0,00nic nebo -0,01 je jedno
    15.02.2016 16:07

    Je to pouze jediné - centrální banky se snaží vyhnout účtu který mají zaplatit za umělé oslabení. Každopádně jde o dobrý signál, že CB, která zavede negativní sazbu, už je v podstatě v koncích a ohýbání kurzu už moc dlouho neudrží. EUR/CZK taky jednou bude muset jít z těch 27mi na 24 kam patří.
    ghtybn
  • bohužel
    15.02.2016 14:45

    mají asi pravdu.
    tk69
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data