Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Černé zlato tíží pokles čínského dovozu a íránské dodávky do Evropy

Černé zlato tíží pokles čínského dovozu a íránské dodávky do Evropy

15.02.2016 11:21
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Pondělní zprávy o íránském vývozu a čínském zahraničním obchodě nevyzněly pro ropu zrovna nejlépe a černé zlato tak zahájilo další únorový týden ztrátou. Cena severoamerické ropy WTI se po pátečním doslova raketovém růstu o 12 procent propadla zpět pod 30 dolarů za barel. Během dopoledne se však černé zlato přehouplo navzdory nepříznivým zprávám do více než procentních zisků.

Obávaný íránský export

Již od červencové dohody o íránském jaderném programu se globální ropný trh obával nárůstu vývozu černého zlata z Teheránu. Tento strach, který s ropou cloumal již měsíce, se zhmotnil v lednu, kdy byly skutečně zrušeny západní protiíránské sankce. Írán několikrát zopakoval, že hodlá vývoz v řádu několika měsíců navýšit až o 500000 barelů denně. V neděli tanker pro francouzský Total naložil první dodávku ropy z íránského ostrova Kharg do Evropy. Dle vyjádření íránského ministra pro ropu následoval i náklad dalších dodávek pro španělskou a čínskou společnost.

Írán, který byl před zintenzivněním sankcí v roce 2012 druhým největším producentem ropy v rámci OPEC ve snaze získat zpět svůj původní tržní podíl usiluje o celkové navýšení produkce o až 1 milion barelů denně. Kromě francouzského Totalu si dodávky z Íránu do evropských přístavů objednala i španělská Compania Espanola de Petroleos nebo ruská Lukoil. Írán vyváží 1,3 milionu barelů surové ropy a do počátku nového íránského roku 20. března bude čerpat 1,5 milionu barelů denně. Jen v následujících 24 hodinách Teherán naloží na tankery do Evropy 4 miliony barelů. Dokud nedojde k razantnímu omezování produkce, bude pravděpodobně ropa z Íránu dále tížit globální přesycený trh černého zlata.

Íránský vývoz ropy versus cena ropy Brent

IRAN BRENT

Denní íránská produkce bíle, cena referenční ropy Brent modře.

Mezitím v USA klesl podle údajů Baker Hughes počet funkčních břidlicových vrtů nejníže od ledna 2010. Počet aktivních vrtů se snížil o 28 na 439.

Ropa WTI za letošní rok ztratila více než 20 procent a to i díky prognózám citelnějšího exportu z Íránu. BP odhaduje, že situace v ropném sektoru zůstane v první polovině roku obtížná a rozkolísaná. Koneckonců globální trh i nadále tíží přebytek milionu barelů ropy denně. Spekulanti nicméně navýšili v týdnu do 9. února dlouhé pozice na americkou ropu WTI na nejvyšší úroveň od června. Naopak objem krátkých pozic spekulujících na pokles ceny černého zlata se o 2,1 procenta snížil.

Čínský dovoz

Data z čínského zahraničního obchodu dnes přinesla pro ropu nemilé zjištění - tamní dovoz ropy v lednu spadl z prosincové rekordní úrovně. V meziměsíčním srovnání tak zaznamenal pokles o zhruba 20 procent. Import černého zlata do druhé největší ekonomiky světa se nachází zdaleka nejníže za poslední 3 měsíce a to hlavně dílem zpomalení operací státních rafinérií kvůli bobtnajícím zásobám paliv. Největší světový konzument energií v lednu meziročně snížil dovoz o 4,6 procenta neboli na přibližně 6,3 milionu barelů denně.

Přízrak dohody OPEC

V pátek ropu podpořila vyjádření ministra pro ropu Spojených arabských emirátů o rostoucí podpoře případné dohody o omezení produkce v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu. V neděli nigerijský ministr pro ropu prohlásil, že se stále více členů OPEC přiklání k dohodě, která by ukončila globální propad cen ropy. Dodal, že bude jednat se svým saudským a katarským protějškem. Za mimořádné zasedání lobbuje již několik týdnů i Venezuela, jejíž ekonomika se nalézá ve stavu nouze. Nelze než dodat, že podobné spekulace se ze strany čím dál více členů OPEC sice množí a hýbají s cenou černého zlata, nicméně reálného výstupu se přezásobený ropný trh zatím nedočkal. Většina analytiků včetně mezinárodní energetické agentury navíc zůstává k variantě, že se OPEC dohodne i s dalšími producenty ropy o držení její produkce na uzdě, značně skeptická.

Zdroj: BBG, RTRS


Čtěte více:

Nová realita ropného trhu: Proč jsou Rusko a OPEC vlastně irelevantní...
28.01.2016 16:27
Cena referenční ropy Brent dnes díky spekulacím o možnosti spoluprác...
Ropné ekonomiky bojují o přežití, zachrání je 50% růst ceny černého zlata?
03.02.2016 16:16
Ceny ropy kolísají blízko 30 dolarům a státy závislé na produkci čern...
Dobrá nálada se trhů zatím drží a to se líbí dolaru
15.02.2016 10:20
Nový týden začal sérií docela špatných asijských čísel. V Japonsku zkl...

Váš názor
  •  
    15.02.2016 12:28

    Autor sa asi pomýlil. Má byť 500 tis denne a nie 500 mil.
    Petrík
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data