Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč je sázka na ropu v současné době složitější?

Proč je sázka na ropu v současné době složitější?

16.02.2016 17:44
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Ceny ropy se dnes nacházejí pod silným prodejním tlakem. Ropa jako komodita propadla v posledních letech o desítky procent, a stala se tak výrazně levnější. Mnoho investorů je přesvědčeno, že jíž nadešel vhodný čas pro spekulaci na růst její ceny.

Jak ale tuto sázku realizovat?

Podívá-li se investor na možné spektrum investičních možností zblízka, narazí na hned několik potenciálních otázek, jimiž se musí zabývat: má investovat pomocí derivátů, nakoupit ropu ve fyzické podobě, nebo nepřímo investovat prostřednictvím akcií ropného sektoru?

Přímý nákup ropy

Přímý nákup je poměrně náročný na čas a znalosti a v malých objemech jej ekonomicky lze jen stěží realizovat. Vhodnou variantou může být pronájem tankeru plného ropy a jeho pasivní držení v přístavu. Daná transakce však vyžaduje poměrně vysoký vstupní kapitál v řádu několika desítek až stovek milionů amerických dolarů. Tento způsob uchovávání ropy ale s sebou přináší další náklady na pronájem plavidla a pojištění, což může být nákladné, pokud cena ropy delší dobu neroste. Náklady se totiž počítají na denní bázi. Ovšem i navzdory výraznému poklesu cen v roce 2015 za pronájem tankeru můžou takové náklady dosáhnout i několika procent ročně. Vše závisí na objemu skladových prostor tankeru a ceně ropy, která je v něm uskladněná.

Investice formou derivátových nástrojů

Další, poměrně často využívanou možností, jsou investice pomocí derivátových instrumentů. Investoři nejčastěji volí tzv. futures kontrakty s aktuálně vytvořenou formací contango. Tato situace na trhu s ropou znamená, že spotová (okamžitá) cena ropy je nižší než cena futures kontraktů s delší dobou splatnosti. Pokud tedy cena ropy ceny nakupovaného futures kontraktu v budoucnu nedosáhne, je taková spekulace ztrátová. Při pohledu na futures křivku, si lze všimnout, že například 16. února 2015 byla spotová cena ropy WTI Crude Oil 30,85 USD za barel a cena futures kontraktu s dodáním v dubnu činila 33,33 USD za barel.

Křivka futures kontraktů na WTI Crude Oil

sg2016021632915.gif

Zdroj: Bloomberg

Při nákupu tohoto kontraktu by tak spotová cena ropy musela vzrůst o více než 8 procent, aby investor dosáhl zisku ze své investice. V delších časových horizontech se přírůstky snižují, i přesto je rozdíl poměrně vysoký, což dobře demonstruje následující tabulka.

Investice do futures kontraktů na WTI Crude Oil: možné hranice dosažení zisku

csob_am_tab 

Při nákupu futures kontraktu tak musí investor uhodnout, nejen kterým směrem cena ropy půjde, ale i v jakém časovém horizontu taková situace nastane. Pro ilustraci si představte, že investor dvakrát po sobě nakoupí měsíční futures kontrakt (v investiční terminologii se daná transakce nazývá rolování futures kontraktu). O dva měsíce dříve si myslel, že cena ropy výrazně vzroste v prvním měsíci, ovšem ona se nezměnila, proto se rozhodl svou sázku zopakovat. Cena ropy i na konci druhého měsíce ale zůstala stejná. Pro zjednodušení ještě předpokládejme, že se křivka futures kontraktů nezměnila (tj. contango zůstalo stejné). Investor v daném případě prodělal kolem 16 procent, což znamená, že rolováním dvou jednoměsíčních kontraktů utrpěl vyšší ztrátu, než kdyby koupil dvouměsíční kontrakt. Načasování obchodu a předvídání tvaru křivky za současného stavu na trhu je proto kvůli výraznému rozdílu poměrně důležité. Investice pomocí futures kontraktů tak může být za těchto okolností poměrně nevýhodná.

Investice do akcií ropných firem

Další variantou, jak prostřednictvím ropy investovat, může být investice do akcií ropných firem. Tady však musí investor rozlišit, zda se jedná o takzvané upstream nebo downstream společnosti. Citlivější na růst cen ropy jsou upstream společnosti, které vyhledávají naleziště ropy a zabývají se její těžbou. Naopak měně citlivé downstreamové firmy surovou naftu zpracovávají, přepravují (transport se obvykle označuje jako midstream), skladují a obchodují s ropnými produkty. I tady je třeba analyzovat, zda už samotná společnost nějakým způsobem ceny ropy nezajišťuje. Ropné společnosti mohu také využít termínovaných kontraktů a zafixovat si cenu této komodity na určité období. Taková aktivita však může způsobit, že daná investice nemusí mít investorem požadovanou expozici. Problematické a poměrně složité je také zjistit, zda a v jakém objemu společnost cenu ropy zajišťuje. Zkoumání výročních zpráv může zabrat hodně času, a navíc zajištění mohla společnost provést již po datu jejího zveřejnění (logicky tak dochází k určitému zpoždění). Ani korelace s akciovým trhem není jednoduchá. Ropné společnosti kótované na burze můžou výrazně korelovat s globálním akciovým trhem, což může být například problém při souběžném růstu ceny ropy a poklesu na akciových trzích. V současné době je sice korelace ropy a akciových trhů výrazně kladná, to ovšem nemusí platit dlouhodobě.

Využijte spíše akcie ropných společností

Osobně bych zřejmě při investici do tohoto sektoru využil spíše akcie ropných společností. Přímé expozice, ať už s pomocí futures, nebo přímým nákupem ropy, může drobný investor jen těžko dosáhnout a expozice prostřednictvím derivátů by ho zase přišla příliš draho. A ačkoliv má i expozice vůči ropným firmám svá úskalí, investor nemusí složitě trhy časovat. Díky diverzifikované expozici v ropném sektoru navíc nemusíte zdlouhavě zkoumat mnohdy těžko čitelné výroční zprávy. Jediné omezení, které zůstává, je tak expozice vůči celému akciovému trhu, které ale vzhledem k výše popsaným úskalím není až tak výrazné.

Ing. Michal Žofaj, CFA

Pozice: Portfolio manažer

Michal Žofaj má více než 8 let zkušeností v oblasti investic a finančních trhů. V ČSOB Asset Management působí jako portfolio manažer od roku 2013. Předtím pracoval jako portfolio manažer ve skupině Allianz, kde měl na starosti správu investic pro pojišťovnu a penzijní fond. Jeho současnou pracovní náplní je správa dluhopisových fondů, smíšených fondů pro slovenskou klientelu a portfolií ČSOB poisťovne. Je držitelem titulu inženýra ekonomie z Vysoké školy ekonomické v Praze a profesního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE


Čtěte více:

Ropné kontango
14.01.2015 17:45
Klesající cena ropy, která za posledních šest měsíců odepsala 57 % z ...
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (5. díl)
16.02.2016 15:15
Patria Finance od 21. ledna 2016 nabízí k úpisu první strukturovaný po...
Dohoda o zmrazení produkce je (skoro) na světě! Ropa ale neskrývá zklamání
16.02.2016 11:12
Katar, Rusko, Saudská Arábie a Venezuela se podle katarského ministra ...
Deloitte: Třetinu ropných producentů ohrožuje riziko bankrotu
16.02.2016 16:06
Zhruba třetina ropných producentů je ohrožena vysokým rizikem bankrotu...

Váš názor
  •  
    17.02.2016 19:35

    Jestli chcete investovat do ropy, využijte spíše některý z fondů, investujících na rozvíjejících se trzích. I když na ropě je teď možné krátkodobě vydělat, z dlouhodobého pohledu jsou lepší fondy. Více v projektu jakbytbohaty (tečka) cz
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university