Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínská past a íránská ropa

Čínská past a íránská ropa

17.02.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Úvěry v Číně rostly v lednu nejrychlejším tempem v historii - nové úvěry dosáhly 2,5 bilionu juanů (390 miliard dolarů). To se trhům líbí a čínské akcie hledají pevnější půdu pod nohama. Ukazuje se tedy, že snaha centrální banky pomoci ochlazující ekonomice měnovou expanzí začíná fungovat, tedy alespoň krátkodobě. Je tu totiž jeden problém. Číně je podávána ta samá medicína jako v uplynulých 5ti letech. Taková, která do jisté míry přivodila dnešní problémy.

Čínský drak je totiž příliš závislý na dluhově financovaných investicích - investice tvoří necelých 50 % HDP a vnitřní dluh narostl za posledních pět let ze zhruba 100 % HDP na dnešních 250 % HDP. Navíc se zpomalující ekonomikou dluhová dynamika v posledních letech paradoxně spíše zrychlovala. To jsou varovné signály, které ukazují na blížící se vrchol úvěrově-investiční bubliny.

Čína si zdá se tento problém uvědomuje a ráda by svojí závislost na dluhově financovaných investicích omezila. Nejradši by viděla, aby investice plynule nahradila zrychlující spotřeba domácností, která by byla tažena zrychlujícími mzdami. To se do jisté míry děje, ale málokdo na trzích dnes věří, že přechod k novému ekonomickému modelu bude “bezbolestný”. Problém je, že prudké ochlazení investiční aktivity (typické pro vrchol bublliny) s sebou může přinést rychlý nárůst nezaměstnanosti a tlak na slabší juan - nic z toho spotřebě domácností zrovna nehraje do karet. Čínské autority jsou tak trochu v takticko-strategické pasti. Na jedné straně chtějí o něco slabší růst (méně závislý na úvěrech a investicích), na druhé straně se právem bojí rychlého ochlazení ekonomiky. Výsledkem je podle posledních čísel zatím pokračující stimulace úvěrů a investic. Ta může vylepšit očekávání trhů na nejbližších šest měsíců. Otázkou je, zda kombinace rostoucího vnitřního dluhu a tenčících se devizových rezerv nezadělává na daleko výraznější problémy pro rok 2017.

Region

Český růst HDP za čtvrté čtvrtletí 2015 byl sice slabší než se očekávalo, avšak dost silný na to, aby koruna usedla zpět na intervenční hranici 27,00. Zajímavostí je spíše návrat páru EUR/PLN nad hranici 4,40, což může souviset s tím, že pozitivní obrat v sentimentu na rizikových aktivech se chýlí ke konci. Zlotý však bude dnes pozorně sledovat jedna z prvních tvrdých dat z tohoto roku - průmyslovou výrobu a maloobchodní tržby za leden.

Dluhopisy

Výnos německého desetiletého bundu nedoznal výraznějších změn. Pozornost se dál soustředí na vývoj na komoditních trzích. I včera ropa fakticky udávala tón obchodování na akciovém trhu a zprostředkovaně na trzích dluhopisových. Od dnešního jednání v Teheránu se ale zásadnější dohoda neočekává (viz komodity) a pokud ropa bude náchylná k dalším ztrátám, nebudou mít delší evropské ani americké výnosy zatím příliš důvodů pomýšlet na růst.

Komodity

Po včerejších jednáních ministrů některých zemí OPECu (vč. Saúdské Arábie) a Ruska se dnes pozornost koncentruje na Teherán, kde by se měl venezuelský ministr pro ropu Del Pino pokusit o podobnou dohodu na nezvyšování produkce ropy se zástupci Iráku a Íránu. V prvním případě se zdá, že jeho úkol nemusí být neproveditelný - produkce ropy v Iráku dosáhla v lednu podle všeho nových maxim.

V případě Íránu však bude ochota k zafixování produkce patrně velice malá, což konec konců naznačují i nejčerstvější komentáře ministra pro ropu Zangeneha. Opravdu je obtížné si představit, že by se Írán, který se v lednu dočkal zrušení západních sankcí a který se právě nachází před volbami, zcela dobrovolně přistoupil na produkci ropy zhruba na “sankčních” úrovních. A zdá se, že včerejší dohoda Ruska, Saúdské Arábie a spol. s výjimkami nepočítá…

I tak však včerejší jednání poukazují na to, že ochota producentů dohodnout se na koordinovaném postupu narůstá. Ani v minulosti se zpravidla podobné dohody neuzavíraly na první pokus a přes noc. Ze současných jednání proto vyplývá minimálně to, že příští zasedání OPECu (v současnosti plánováno na 2. června) bude asi velice zajímavé...

 
 

Čtěte více:

Proč je sázka na ropu v současné době složitější?
16.02.2016 17:44
Ceny ropy se dnes nacházejí pod silným prodejním tlakem. Ropa jako ...
Twitter není podle studie spolehlivým ukazatelem výsledků voleb
17.02.2016 8:51
Říká se, že v politice platí, že jakákoli publicita je dobrá publicita...
Japonské jádrové průmyslové objednávky solidně rostou
17.02.2016 9:03
Dnes krátce po půlnoci byla zveřejněna data o vývoji průmyslových obje...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data