Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skotští výrobci whisky nechtějí Brexit

Skotští výrobci whisky nechtějí Brexit

18.02.2016 14:24
Autor: Pavel Daniel

Hrozba odchodu Velké Británie z Evropské unie se stává stále reálnější. Kvůli obchodním komplikacím se ale rozhodli výrobci skotské whisky vzít věci do svých rukou. Obávají se totiž, že kvůli rozhodnutí obyvatel Velké Británie v referendu vystoupit z EU, nastanou vážné obchodní komplikace. Zvlášť citlivé je to téma podle agentury Bloomerg pro likérky. Během času se totiž whisky stala vlajkovou lodí britského potravinářského exportu s hodnotou více než 4 miliardy liber ročně. A průmysl zaměstnává 10 000 lidí ve 115 likérkách ve Skotsku.

Asociace "whiskařů": Zůstańme v EU

Scotch Whisky Association proto neváhala a vytáhla na popud svých členů do boje o udržení Velké Británie v EU. „Brexit by ohrozil těžce získaný přístup na trhy, zdražil by whisky pro spotřebitele v zahraničí a způsobil pokles vývozu,“ konstatovala skotská asociace. Platí totiž, že stejně jako francouzské víno a koňak se může i whisky nyní volně prodávat ve 28 členských zemí EU. Rozhodnout o tom, zda země vystoupí EU se má podle plánů britského premiéra Davida Camerona rozhodnout v referendu v červnu 2015. Průzkumy veřejného mínění zatím ukazují, že hlasování bude velmi těsné.

Přestože není úplně jednoduché spočítat náklady na odchod z EU, producenti whisky mají strach z možného zpřetrhání obchodních vztahů Británie. Například dvě třetiny whisky, kterou vyváží společnost Diageo Plc, do jejíhož portfolia patří mimo jiné i „trademark“ Johnnie Walker, směřuje do rozvojových a rozvíjejících se zemí, jako je Indie. Dovozní cla na zahraniční vína a lihoviny v Indii patří mezi nejvyšší na světě a činí 150 procent. Svaz skotské whisky spolupracuje s EU při jednáních s indickou vládou o snížení daňové sazby, ale obává se, že jednání by mohl zhatit právě odchod Británie z EU.

Export Skotska do vybraných regionů

Brexit

Brexit přinese jen komplikace, říkají firmy

Podle Davida Frosta, generálního ředitele Scotch Whisky Association, můžou kvůli Brexitu nastat i komplikace v ochraně produktu. Evropská unie totiž usilovně hlídá tzv. určení původu, takže šampaňské musí opravdu pocházet z francouzského regionu stejného jména, koňak ze stejného města a skotská whisky musí být vyrobena ve Skotsku. Kvůli odchodu země z EU by tak museli výrobci whisky, ale nejen oni, uzavírat nové obchodní smlouvy se zbytkem Evropy. A to je proces, který by mohl trvat roky. Zároveň by zřejmě muselo dojít ke sjednání nových zámořských smluv, neboť EU funguje jako jediný subjekt pro obchodní účely a uzavírání dohod se zeměmi jako Jižní Korea, Mexiko či Kanada. A to se týká i USA.

Podle agentury Bloomberg má Velká Británie s EU smíšené vztahy od doby, kdy se v roce 1973 připojila k jednotnému trhu. „Ostrovní“ vlády prosazovaly v průběhu času obchodní výhody, ale odmítaly myšlenku těsnější politické unie, včetně vstupu do schengenského prostoru nebo zavedení eura. „Průmysl nesmírně tvrdě pracoval na tom, aby se obchodní bariéry odstranily a opuštění jednotného evropského trhu by mohlo způsobit širokou škálu problémů," citovala agentura Bloomberg Billyho Walkera z palírny BenRiach, jejíž 35letá whisky se prodává za 430 liber za láhev a více než 95 procent produkce jde na vývoz. „Je mi jasné, že by to (opuštění EU) nebylo moudré," uzavřel Walker.

Zdroj: Bloomberg, redakčně upraveno a zkráceno


Čtěte více:

Levná ropa by mohla vést k výraznému poklesu těžby v Rusku
18.02.2016 9:52
Těžba ropy v Rusku by mohla během několika příštích let klesnout o 14...
Úvaha: Co když jsou centrální banky žijícími dinosaury?
18.02.2016 10:44
Na serveru Bloomberg publikoval Jonas Cho Walsard článek „Top Nordic S...
Je Evropa bez Američanů ochromena?
18.02.2016 11:00
Evropa čelí hned několika těžkým krizím najednou a začíná v ní převažo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data