Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jednání v Teheránu omezení těžby (pravděpodobně) nepřinesla

Jednání v Teheránu omezení těžby (pravděpodobně) nepřinesla

18.02.2016 15:38
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Venezuela se nevzdává! Tato země, na které dramatický propad cen ropy zanechává velmi výraznou negativní stopu, si může ve snaze o omezení globální produkce ropy připsat dílčí úspěch. Na úterním setkání v Dauhá se totiž jejímu zástupci zřejmě podařilo přesvědčit ropné ministry Kataru, Saúdské Arábie a Ruska ke společné akci, jíž byl plán na zmrazení produkce ropy na úrovních z ledna 2016.

Návrh však měl hned několik ale a alespoň jedno velké ALE. To se projevilo hned následujícího dne. Návrh byl podmíněn tím, že se budou jednání účastnit i ostatní velcí producenti ropy. Toto vyjádření patrně směřovalo zejména do Iráku a do Íránu. Středeční jednání v Teheránu, kde se venezuelský ministr pro ropu Del Pino pokoušel o nutnosti takového kroku přesvědčit právě i zástupce těchto zemí, naděje na rychlou dohodu poněkud zchladilo a obestřelo ji mlhou. Celá událost je ještě velmi čerstvá a vyjádření všech aktérů jednání nejsou dosud známa, ale zdá se, že minimálně Írán má s dohodou v této podobě (dle očekávání) problém.

V krátkodobém horizontu se tak na fyzickém trhu s ropou asi nic nezmění. Ponechme teď stranou, že i po zmrazení produkce OPECu na lednové úrovni by trh alespoň v první polovině roku zůstal patrně v přebytku, a podívejme se nejprve na to, které čtyři země se v úterý v Dauhá na zmrazení produkce v úterý vlastně dohodly.

Reálnou šanci výrazně zvýšit těžbu má totiž jen jedna z nich, a tou je Saúdská Arábie. Ta však část své produkční kapacity ponechává ze strategických důvodů dlouhodobě nevyužitou. Zbylé země svou produkci ropy zvýšit tak, aby to z pohledu globálního trhu “stálo za řeč”, v podstatě nemohou. Podobný typ dohody, jako je ta z Dauhá se proto jeví z tohoto pohledu buď tak trochu zvláštně či dokonce spíš jako jisté přání (v případě Ruska).

Proč jsou ale “potíže” zrovna s Irákem a Íránem? Jako jedny z mála mají v letošním roce plány na zvyšování produkce ropy! V případě Iráku však může jít o problém jen zdánlivě. V jeho případě je plán těžit více ropy pokračováním vývoje v posledních letech, neboť od roku 2007 v podstatě zdvojnásobil svou produkci ropy (ze 2 na 4 milióny barelů denně). Se zmrazením produkce na (rekordní) lednové úrovni by tak nemusel mít nepřekonatelné potíže. To konec konců naznačují i komentáře, které se před jednáním v Teheránu objevily na Twitteru.

Přimět ke zmrazení lednové produkce Írán je ale výrazně složitější. Připomeňme, že teprve v lednu došlo ke zrušení dlouhodobých západních sankcí, které omezovaly íránskou produkci ropy asi o 1 milión barelů denně (mb/d). Ještě před jejich zrušením se íránští představitelé nechali opakovaně slyšet, že v letošním roce počítají s nárůstem produkce a vývozů ropy právě o toto množství tak, aby získali zpět svůj bývalý tržní podíl. Proto lze očekávat, že jakákoliv dohoda na zmrazení či dokonce omezení těžby, která bude brát současný stav jako výchozí, pravděpodobně nebude ze strany Íránu akceptována.

Jistá zdrženlivost íránského ministra pro ropu Zangeneha při vyjádřeních na tiskové konferenci spolu s tím, že v Dauhá došlo alespoň k dílčí shodě, však naznačují, že ochota producentů ropy dohodnout se na koordinovaném zásahu patrně roste. V minulosti nízké ceny v řadě případů již dohodu přinesly, a to například i v 80. letech, kdy spolu Írán a Irák válčily. Pochopitelná je i íránská taktika kolem jednání vytvářet “mlhu”, patrně pramenící ze snahy nepřispět k dalšímu propadu cen ropy.

Historie nás učí, že dohody producentů ropy na omezení těžby se neupečou za den. Stejně tak platí, že jednání se zpravidla neodehrávají před televizními kamerami a je kolem nich spousta tajností. Co lze říct s jistotou je, že příští zasedání OPECu (v současnosti plánováno na 2. června) bude pro zainteresované pozorovatele adrenalinovou záležitostí. Odmítnout možnost dohody, respektive sázet na nekonečný neúspěch “venezuelského přesvědčování”, totiž apriori nelze.

Petr Báča

Pozice: makroekonomický analytik

Petr Báča pracuje jako makroekonomický analytik v ČSOB, kam nastoupil krátce poté, co dokončil studium na VŠE v Praze. Část studia strávil na Norwegian Business School v Oslu.

Témata: komoditní trhy se zaměřením na ropu a základní, resp. drahé kovy.


Čtěte více:

Proč je sázka na ropu v současné době složitější?
16.02.2016 17:44
Ceny ropy se dnes nacházejí pod silným prodejním tlakem. Ropa jako ...
Úvaha: Co když jsou centrální banky žijícími dinosaury?
18.02.2016 10:44
Na serveru Bloomberg publikoval Jonas Cho Walsard článek „Top Nordic S...
Rusko-saudské ropné hrátky: Ovlivní případná dohoda skutečně ceny?
18.02.2016 11:49
Ropný svět se tento týden doslova otřásal v základech. Náznak dohody n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data