Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co chystá Google, aneb přehled nejchytřejších a

Co chystá Google, aneb přehled nejchytřejších a "nejdivočejších" nových projektů společnosti Google

22.02.2016 12:08
Autor: Pavel Daniel

Celosvětově je značka Google spojovaná s nejpoužívanějším internetovým vyhledávačem. Aktuálně ho podle statistik využívají denně více než 3 miliardy lidí. Jenže vyhledavač Google je jen jedním z mnoha projektů, které společnost, založená v Mountain View v Kalifornii, vyvíjí. Firma musela, vzhledem k rychle se rostoucím aktivitám a projektům, v roce 2015 projít významnou reorganizací. A ta pomohla Google zaměřit se více na rozvoj internetových služeb a zároveň poskytnout větší autonomii ostatním společnostem ve skupině, kterou nyní vlastní Alphabet Inc. Níže je uveden seznam aktuálních projektů, nad kterými skupina Alphabet (Google) pracuje:

Lžíce Liftware

Lžíce Lifware umožňuje pacientům, kteří trpí otřesy rukou (například při onemocnění Parkinsonovou chorobou), aby mohli jíst jídlo, aniž by ho kvůli otřesům rozlili či vysypali. Jde v podstatě o stabilizátor, který snižuje třes rukou tím, že pracuje protipohybem vzhledem k pohybu ruky. To znamená, že v případě, když se ruka pohybuje nahoru, stabilizátor začne pohybovat lžíci opačným směrem, čímž jí udrží „na místě“. Stabilizátor snižuje třesení „lžící“ až o 76 %. Lžíci Liftware designovala společnost Lift Lab, kterou společnost Google získala v roce 2014 a je nyní ve vlastnictví společnosti Alphabet pod dceřinou společností Google X.

Google 

Zdroj: Liftware 

Google Genomics

Divizi Google X patří další projekt - Google Genomics. Ten umožní vědcům a výzkumným pracovníkům ukládat, vyhledávat a spouštět virtuální simulace na základě obrovského množství dat - totiž milionů genomů. S daty lze nakládat stejnými nástroji, jako v případě obsluhy služeb Google Search a Google Maps. Vytvářejí tak z Google Genomics robustní vědecký nástroj, který je schopen objevů a sdílení velkých a složitých souborů informací.

Řešení dlouhověkosti

Řešení problémů dlouhověkosti je jedním z hlavních cílů a úsilí tzv. Calico, což je zkratka pro California Life Co., společnosti, jenž vlastní Alphabet Inc. Calico má licenci pro produkci různých experimentálních léčivých sloučenin, stejně jako hledáním řešení problémů stárnutí a léčebných postupů spojených s nemocemi stáří.

Google  

Zdroj: California Life Co.

Google DeepMind

To, co odděluje systém DeepMind od ostatních systémů umělé inteligence, je způsob, jak je postaven jeho algoritmus. Místo toho, aby se zaměřoval jen na jeden úkol, algoritmy DeepMind jsou obecné a umožňují uskutečňovat celou řadu úkolů. To umožnilo technologii učit se sama o sobě, například jak hrát a vyhrát v herním zápolení Atari 2600, navigovat v 3D bludišti a vůbec poprvé dosáhnout vítězství proti člověku v komplexní hře Go, v lednu 2016. DeepMind získala společnost Google na počátku roku 2014 a stala se z ní největší evropská akvizice Googlu k dnešnímu dni.

Projekt „Soli“

Projekt „Soli“ se snaží zaměřit na to, aby se už nemusely používat počítačové periferie (myš nebo klávesnice). Za projektem stojí společnost ATAP (dceřiná společnost Googlu) – která pomocí zařízení na snímání pohybu rukou a prstů převádí pohyb tak, aby se dalo koncové hardwarové zařízení reálně ovládat, včetně ovládání virtuálního prostředí. Cílem je zjednodušit používání digitálních zařízení bez ohledu na jejich velikost.

Projekt „Loon“

Projekt Loon využívá balóny naplněné héliem a vysílá je do výšky téměř 13 mil (což je dvakrát víc než letová hladina dopravního letadla). Balóny ve vzduchu dokáží spolehlivě převést internet za výhodné ceny do míst, které nemají pokrytí. Projekt míří na cílovou skupinu lidí (zhruba 4,3 miliardy), kteří jsou kvůli komplikacím se spojením stále off-line. Projekt vlastní a vyvíjí společnost Google X.

Google 

Zdroj: Google X

Google „Fiber“

Představte si internet bez načítání a zasekávání. Všechna videa, filmy, hry a data stahovaná z cloudů, případně jiných internetových zdrojů, budou díky tomuto projektu spouštěny „jako by byly uloženy“ na vašem hard disku. Google Fiber totiž poskytuje připojení k internetu rychlostí až 1000 mbitů za sekundu.

Projekt „Nest“

Jde o součást „chytré domácnosti“, protože projekt Nest propojuje chytrý termostat, detektor ohně a bezpečnostní kameru. Tyto zařízení mají v paměti „naučeny“ návyky vlastníka domu a používají znalosti k zefektivnění energetické náročnosti domu a k úspoře nákladů. Google koupil společnost Nest v roce 2014 za 3,2 miliardy amerických dolarů.

Google 

Zdroj: Nest

Chytré kontaktní čočky

Chytré kontaktní čočky navržené společností Verily, která je součástí skupiny Alphabet, mají potenciál na to, aby udělaly mnohem víc, než jen spravily zrak. Mají různé senzory, které měří například obsah glukózy v těle, nebo zjistí, zda náhodou nemáte horečku nebo, zda nejste nějak intoxikovaní. Sesbíraná data jsou potom převedena do mobilního zařízení nebo laptopu pro další zpracování. Čočky nepotřebují žádný vnější zdroj energie, neboť jí dodávají solární "panely" nebo přímo buňky lidského těla.

Projekt „Skybender“

Projekt Skybender řeší solární drony tak, aby se udržely ve vzduchu až pět let. V průběhu této doby budou schopny poskytovat nejen 5G připojení k internetu, ale také pořizovat fotografie z ptačí perspektivy, což může být důležitá služba v nečekaných situacích, jakou mohou být přírodní katastrofy nebo při vyhledávacích operacích. Projekt zaštiťuje dceřiná společnost Google X.

Google 

Zdroj:  Google Skybender, Google Titan

Inspirováno: Google, Market Watch


Čtěte více:

Kampaně Trumpa a Cruze mají mezi republikány nejvíce financí
22.02.2016 10:41
Republikánští uchazeči o stranickou nominaci na prezidenta USA Donald ...
Horší PMI tlačí ECB k agresivnější expanzi
22.02.2016 10:35
Tržní nervozita si vybírá svoji daň. Strach z Číny a kumulace politick...
Bylo by zvolení Trumpa pohromou pro akcie?
22.02.2016 11:00
Hvězda Donalda Trumpa na politickém nebi rychle stoupá. O víkendu vyhr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university