Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CFO Šperl (Komerční banka) exkluzivně pro Patrii (2.díl): Spoléháme na zdravý rozum ČNB, záporné sazby by ale na KB neměly nijak dramatický vliv

CFO Šperl (Komerční banka) exkluzivně pro Patrii (2.díl): Spoléháme na zdravý rozum ČNB, záporné sazby by ale na KB neměly nijak dramatický vliv

25.02.2016 13:00
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Ve včerejším prvním díle rozhovoru s finančním ředitelem Komerční banky Jiřím Šperlem jsme se věnovali hospodářským výsledkům za uplynulý rok a dividendové politice. Druhá část rozhovoru se zaměřuje na aktuální situaci v evropském bankovním sektoru, prostředí záporných sazeb či regulaci. První díl si můžete přečíst zde.

K akciím a evropskému finančnímu sektoru

Patria Online
: Hospodářské výsledky některých evropských bank se blížily úrovním z období globální finanční krize. Deutsche Bank ohlásila za rok 2015 první ztrátu od roku 2008, Credit Suisse zaznamenala největší čtvrtletní ztrátu od finanční krize a její akcie spadly nejníže od roku 1991. Existuje z Vašeho pohledu důvod k obavám o evropský bankovní sektor jako celek?

J. Šperl: Fakt je, že Evropský bankovní sektor je pod velkým tlakem, který vyplývá z monetární politiky snižující úrokové sazby na nevídaně nízké úrovně, z měnících se očekávání zákazníků a konkurence neregulovaných technologických společností, které vstupují do poskytování některých finančních služeb . Zároveň regulátoři požadují, aby banky držely stále větší zásoby kapitálu a obchody jsou zatěžovány stále většími administrativními břemeny z různých více či méně správných cílů. Takže udržet ziskovost bank je nesmírně těžké. Na druhou stranu evropské banky za posledních sedm let výrazně ozdravily, posílily své rozvahy a upravily své obchodní modely a nevidím tedy žádné ohrožení stability bankovního sektoru jako takového. Takže : další finanční krize se v současnosti neobávám. V tomto jsem spíše pozitivní.

Patria Online: Jak se díváte na situaci kolem evropských bank a vysoce rizikových dluhopisů contingent convertibles, kterých evropské banky vydaly za 91 miliard eur a které rozvířily v první polovině února obavy kolem německé Deutsche Bank?

J. Šperl
: Konvertibilní dluhopisy jsou jedním z nástrojů, které regulátoři propagují pro posílení kapitálu bank. Z podstaty jsou rizikovější než seniorní dluhopisy, tzv. spouštěcí událost (triggering event) může nastat mnohem dříve, než je samotná banka v jakémkoliv ohrožení a dá se proto očekávat, že i jejich ocenění bude mnohem volatilnější než seniorní dluhopisy. Byť situace je zatím poměrně nepřehledná, kladu si minimálně dvě otázky : 1) kdo bude takové konvertibilní papíry kupovat, aby rozuměl jejich riziku a nevytvářelo se riziko nákazy přes různé sektory finančního trhu, 2) zda je vždy rozumné nutit banky k vydávání těchto „alternativních“ zdrojů kapitálu v případě, že jejich likvidita je například zajištěna ze stabilních depozit klientů a kapitál je složen z kvalitnějších instrumentů. Z dikce otázky asi tušíte, jaká je má odpověď.

Patria Online: Vyjádřením generálního ředitele Deutsche Bank Cryana, že banka je „pevná jako skála“ byste tedy věřil?

J. Šperl
: On asi nemůže říkat nic jiného (smích). Na druhou stranu, on svá tvrzení podpořil i čísly. Upřímně řešeno, pokud bych byl držitelem titulu Deutsche Bank, spal bych docela klidně. Reakci akciových trhů vnímám jako přehnanou.

banky
Bankovní index Euro Stoxx Banks od počátku roku. Žlutě akcie SocGen, zeleně Deutsche Bank, růžově KB.

Patria Online: Tituly z finančního sektoru se od počátku roku vyznačují vysokou volatilitou a do značné míry podléhají tržnímu sentimentu. Akcie bankovních titulů letos odepisují i desítky procent včetně mateřské SocGen, která od začátku roku ztrácí asi 28 %. Jen po výsledcích, které zaostaly za očekáváními trhu odepsala více než 10 %. KB však v době bankovních výprodejů obecně patří mezi odolnější finanční tituly. Neobáváte se „nákazy“ z matky na dceru?

J. Šperl: Podle dostupných údajů je výkonnost KB v letošním roce nejlepší mezi všemi evropskými bankami a to jsme přitom překonali evropský bankovní index i loni. To mne samozřejmě těší. Obecně pokládám současné akciové výprodeje za přehnané. Žádné obavy z přenosu z matky na dceru nemám, KB i v případech burzovní paniky v minulosti potvrdila, že je zdravou a silnou bankou, která pro některé investory dokonce slouží jako „bezpečný přístav.“

Patria Online: Čím si vysvětlujete, že je KB tak stabilním titulem?

J. Šperl: Vidím za tím zejména dva důvody. Jednak transparentnost banky - snažíme se pravidelně komunikovat s našimi investory a analytiky banku pokrývající, což vytváří tak potřebnou vzájemnou důvěru. Druhý důvod souvisí s relativně stabilním obchodním a operačním modelem, který vytváří stabilní hodnotu a zároveň s konzervativním profilem banky. Neženeme se do žádných velkých dobrodružství. Například když se podíváte na strukturu našeho portfolia cenných papírů, vidíte, že je složeno hlavně z vysoce kvalitních vládních cenných papírů českých a z okolních států, které velice dobře známe.

Patria Online: Jaký nárůst likvidity si slibujete od štěpení akcií Komerční banky na pražské burze v poměru 5:1, které předložíte ke schválení na Valné hromadě?

J. Šperl: Kvantifikovaná očekávání nemáme. V minulém roce průměrný objem obchodů s akciemi KB narostl zhruba o 30 % a těší mne, že se zvýšil i celkový počet našich akcionářů o skoro 2000 na více než 45 000. Z toho naprostou většinu nárůstu tvořily čeští občané, jejich počet mezi akcionáři činí skoro 40 000. Právě drobným akcionářům se akcie KB může stát dostupnější, mohou si lépe určit částku, kterou chtějí mít v rámci diverzifikace investovánu v akciích KB.

K prostředí rekordně nízkých a záporných úrokových sazeb

Patria Online
: Záporné sazby ČNB nejsou dle Vašeho vyjádření součástí úrokového scénáře KB. Jak by se v takovém případě změnil?

J. Šperl
: Neočekáváme, že ČNB půjde do záporných úrokových sazeb, mám na mysli repo sazbu. Nicméně se v prostředí záporných sazeb již nějakou dobu pohybujeme, na mysli mám minimálně sazby eura i českých vládních cenných papírů až do splatností pěti nebo šesti let. Náš základní scénář počítá s tím, že centrální banka bude držet režim kurzového dna do počátku roku 2017 s tím, že někdy poté začne navyšovat základní úrokovou sazbu. V mezičase očekáváme postupné zvyšování dalších sazeb.

Patria Online: Kdyby ale přece jen došlo k zavedení záporných sazeb ČNB, jak si představujete fungování českého bankovnictví a dopad na KB?

J. Šperl
: Zvýšil by se tlak na úrokové marže, to je logické. My pochopitelně na tuto alternativu musíme být připraveni, byť není součástí našeho základního úrokového scénáře (base line scenario). Připravujeme na ni i naše IT systémy. Zároveň máme k dispozici i kalkulace sumarizující potenciální dopady a rozhodně to není nic dramatického. V případě snížení sazeb o 25 bazických bodů by se jednalo dle simulace o snížení úrokových příjmů zhruba o jedno procento na roční bázi. Je to skutečně spíše marginální.

Patria Online: Čistá úroková marže Komerční banky se v posledních kvartálech drží na relativně stabilních úrovních lehce pod 2,5 %. Jaký očekáváte vliv klesajících tržních úrokových sazeb na úrokové marže KB?

J. Šperl: Vzhledem k tomu, že prostředí bankám obecně nepomáhá. Je pravděpodobné, že i v roce 2016 by mohla lehce poklesnout v řádu bazických bodů. Snažíme se tlaky nahradit zvýšeními objemy a zlepšováním mixu produktů.

Patria Online: V prosinci pro Bloomberg jste hovořil o 40% šanci na zavedení záporných sazeb ČNB. Změnil se nějak váš názor v situaci, kdy Jiří Rusnok 12. února pro ČT 24 uvedl, že bude-li pokračovat deflační tlak z vnějšího prostředí, pravděpodobnost krátkodobého použití záporných sazeb se zvyšuje?

J. Šperl
: Globální prostředí bankám nepomáhá, hovoří se hodně o Číně a cenách ropy. Jiní členové bankovní rady se ale vyjádřili v opačném slova smyslu. Kupříkladu viceguvernér Hampl uvedl, že by pro záporné sazby ruku nezvedl. Spoléháme na zdravý rozum naší centrální banky. Sdílíme názor, že je to experiment, který s sebou nese více rizik, než jaký je jeho potenciál.

K regulaci

Patria Online
: EU pravděpodobně plánuje o rok odložit počátek platnosti regulace trhu MIFID II. Vnímáte to pro KB spíše negativně nebo pozitivně?

J. Šperl: Vnímáme to neutrálně. Možná lehce pozitivně, protože už teď banky investují do regulatorních záležitostí a projektů i téměř třetinu z celkového CAPEXu, někdy i více. My bychom chtěli spíše investovat do inovací, takže z tohoto pohledu spíše lehce pozitivně.

Patria Online
: Na konci minulého roku začalo platit nařízení EU, které výrazně snížilo maximální výši poplatku, který odvádí banka obchodníka bance při platbě kartou. Ponese v případě KB dopad této regulace banka nebo klient?

J. Šperl
: Z hodně velké části to budou právě banky. Banky na tyto karetní transakce aplikovaly poplatky až na úrovni 1 procenta s tím, že nově to bude touto regulací omezeno na 0,2 procenta na transakce přes debetní karty a 0,3 procenta na transakce kreditních karet. Dopady již jsme částečně absorbovali v roce 2015, pochopitelně dopad to bude mít i do roku 2016 a to v řádu málo stovek milionů. Negativně se to dotkne profitability všech bank. V případě KB je tento negativní dopad už započten ve stabilním výhledu pro letošní rok, o kterém jsem hovořil na začátku našeho rozhovoru.

K případným akvizicím

Patria Online: Ve střední Evropě je stále na prodej několik bankovních domů. Plánujete případné akvizice V regionu i mimo ČR?

J. Šperl: Řekl bych, že naše odpověď na tuto otázku zůstává již dlouhodobě beze změny. Jako přední česká banka sledujeme všechny akviziční příležitosti v ČR i na Slovensku, přičemž atraktivní jsou pro nás zejména aktivity a aktiva, která doplňují existující rozsah služeb skupiny KB. To znamená, že bychom nepůsobili jako čistě finanční investor, hledali bychom provozní a obchodní synergie. Ke konkrétním akvizičním příležitostem se nemohu vyjadřovat.


Čtěte více:

KB se stane partnerem Worldline SA; partnerství má za cíl zvýšit obrat karetních operací
23.02.2016 18:22
Komerční banka dnes po uzavření pražského trhu oznámila, že uzavřela p...
Komentář k výsledkům NWR za 4Q15 - Věřitelé získají kontrolu nad společností
24.02.2016 11:53
Společnost NWR oznámila, že ve 4Q15 dosáhla nulového provozního zisku ...
CFO KB Šperl exkluzivně pro Patrii (1.díl): Likvidita KB je silná, vidíme další prostor pro růst úvěrů. Tlak na marže ale bude pokračovat
24.02.2016 15:00
Komerční banka 11. února zveřejnila výsledky hospodaření za poslední č...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.