Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezidentské volby v USA mohou přilít olej do ohně plápolajících trhů

Prezidentské volby v USA mohou přilít olej do ohně plápolajících trhů

25.02.2016 13:26
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Akciové trhy od počátku letošního roku připomínají houpačku, někdy spíše až horskou dráhu. Strach o zdraví čínské ekonomiky rozdmýchává obavy o celosvětovou nákazu a na globálních trzích strmé růsty střídají ostré pády. Jakoby nestačila nejistota ekonomická, nelze opomíjet ani zvyšující se nejistotu politického rázu. Rok 2016 se totiž mimo jiné nese ve znamení amerických prezidentských voleb a zároveň posledního roku prezidenta Obamy ve funkci. A právě osmý rok prezidentského mandátu v USA je pro akcie historicky tím zdaleka nejhorším.

V prostředí stagnujícího růstu a padajících komodit, kde ropa takřka převzala vládu nad tržním sentimentem, se objevuje další faktor, který zneklidňuje investory – Donald Trump. Právě Trump se ukázal jako překvapivě silný kandidát republikánského tábora a to v situaci, kdy zapřisáhlý socialista Bernie Sanders směle konkuruje za demokraty favorizované Hillary Clintonové. Navíc z historického pohledu právě osmý rok prezidentského mandátu vychází z pohledu výkonnosti akcií zdaleka nejhůře. A první polovina roku volebního je na tom často ještě mizerněji. V kombinaci s dalšími trhem cloumajícími faktory jako jsou Čína, ropa nebo Americká centrální banka lze očekávat spíše než klidný trochu strašidelný rok.

Nervozita na trzích v první polovině prezidentského volebního roku v USA není ničím neobvyklým, což naznačuje i pokles indexu Dow Jones Industrial Average od roku 1900 do května takového roku v průměru o 1,8 procenta. Situace se většinou uklidní v momentě, kdy se s ohledem na vítěze voleb vyjasní. Kupříkladu v roce 1996, kdy málokdo pochyboval o znovuzvolení Billa Clintona, dosáhl index DJIA svého minima již v lednu a trh utrpěl pouze jeden propad o více než 5 procent. V roce 2004, kdy se odehrával těsný souboj o post hlavy státu mezi Georgem W. Bushem a Johnem Kerrym, trh dosáhl na roční minima až v říjnu a to po čtyřech záchvatech výprodejů s poklesem o více než 5 procent.

Poté, co Trump dominoval primárkám v Nevadě, se před takzvaným volebním superúterým příští týden investoři logicky začínají ptát, jaký dopad by takové vítězství Donalda Trumpa mělo na trhy. A na tuto otázku obvykle nenacházejí jasnou odpověď. Vítězství Trumpa by ovšem teoreticky mohlo pro investory do akcií znamenat lepší podmínky pro společnosti pohybující se v oblasti obrany a národní bezpečnosti, stavitele infrastruktury či spotřební sektor. Tedy alespoň pokud by dostál slibům snížit daně pracovníkům se středními nebo nižšími příjmy. Navrhl však i dělení bank, které se dají klasifikovat jako příliš velké na padnutí nebo zrušení NAFTA (Severoamerické dohody o volném obchodu). Kupříkladu demokrat Sanders navrhuje zvýšení zdanění kapitálových zisků až na více než 50 procent. S ohledem na americkou měnu je nyní zřejmě příliš brzy na to odhadovat, zda by vítězství kteréhokoliv z kandidátů vedlo k oslabení či další vzpruze již tak silného dolaru.

Jisté je, že Sanders nebo republikáni Trump a Cruz mají blízko k extrémním názorům, což přispívá k iluzi, že i vítěz voleb bude spíše extrémní povahy. Možnost vstupu nezávislého kandidáta do boje o prezidentský post by nejistotu mohla jen zhoršit, pokud by měl potenciál zvítězit v jednom nebo více státech. V této souvislosti se hovoří o bývalém starostovi New Yorku Bloombergovi, nicméně ani Trump zcela nevyloučil možnost nezávislé kandidatury, pokud za republikány neuspěje. Volatilita tak letos hýbe trhy a index S&P 500, který si 11. února sáhl na dvouleté minimum a zaznamenal ztrátu přes 10 procent. Míru tržního neklidu koneckonců dobře odráží vývoj ceny zlata, které od počátku roku díky poptávce po bezpečných přístavech strmě roste a včera překonala dokonce 1250 dolarů za trojskou unci.

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Kdo je kdo v americkém honu na post nejmocnější osoby planety
03.02.2016 16:00
Bitva v USA o křeslo, které znamená být nejmocnějším na planetě, se ro...
Zlepšení sentimentu přináší libře stabilizaci, jenu korekci zisků
25.02.2016 10:27
Po výprodeji rizika přináší čtvrteční ráno zlepšení nálady, ačkoli pří...
Amerika je rozdělená kvůli sporu FBI vs. Apple
25.02.2016 11:27
Amerika žije bojem dvou Goliášů – Apple vs. FBI. Jde samozřejmě o data...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data