Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Apple versus G-Men

Project Syndicate: Apple versus G-Men

01.03.2016 16:30

Odmítnutí Applu odblokovat iPhone spojený s útoky extremistů v kalifornském San Bernardinu vyvolalo veřejnou bitvu s ministerstvem spravedlnosti a FBI – spor s celosvětově dalekosáhlými implikacemi na bezpečnost dat. Nejde však o tak jednoduchý případ, jak by se mohlo zdát.

Na základě mých rozhovorů s někým, kdo byl dlouho součástí zpravodajské komunity USA, se domnívám, že FBI již přístup do iPhonu Seyeda Rizwan Farooka získala. Je to starší model od firmy Apple používající technologii, která již byla (v jiném kontextu) kompromitována.

A další zvláštní věc ohledně žádosti FBI na Apple: proč by se vláda USA snížila k veřejné debatě na toto téma? FBI je nejsilnější bezpečnostní složka země a Apple by byl povinen se její žádosti podřídit. (Přiznání: vlastním akcie Applu.)

FBI již řekla, že toto není jen o jednom telefonu. Ale jen málokdo rozumí, že toto není pouze otázka rozdílných zájmů: veřejná bezpečnost versus právo jednotlivce na soukromí.

Abychom lépe porozuměli žádosti FBI, musíme se podívat na poslední řadu telefonů Applu, které se od toho Farookova liší v zásadní věci: Obsahují nový čip, který byl vytvořen za použití technologie vyvinuté americkou NSA a sdílené s Izraelci. Tato technologie si nyní nachází cestu do produktů Applu skrze izraelskou divizi společnosti na vývoj čipů.

Každý z čipů má jedinečný podpis používaný pro kódování, které je spojeno s otiskem prstu uživatele. Bez tohoto podpisu je nemožné dešifrovat telefon Applu bez fyzického přístupu k jeho vnitřní části, tedy k čipu – což je nepřekonatelné. Toto kódování je také použito pro jakoukoliv informaci odeslanou telefonem k párované službě, jako je například systém Applu na odesílání zpráv.

V minulosti byl okamžitý přístup k telefonním zařízením pro FBI irelevantní, protože úřady měly neomezený přístup ke komunikaci mezi telefony. Ale Apple tento prostor, díky svým bezpečnostním vylepšením, uzavírá. Společnost neupírá pouze nový přístup; brzy totiž sebere i ten stávající.

Tohle dělá FBI starosti, protože její prací je sbírat důkazy. Zajímavé je, že NSA zaujala jiné stanovisko. Zadní vrátka byla ředitelem NSA, admirálem Mikem Rogersem, vyhodnocena jako nebezpečná a ten dále tvrdí, že “šifrování je pro budoucnost základem.” Když je umožněn přístup do soukromé komunikace, může ho využit kdokoliv a k čemukoliv.

To komplikuje argument FBI o veřejné bezpečnosti. Chceme například, aby teroristická skupina měla možnost získat přístup k prezidentovým či premiérovým soukromým informacím? Pokud má telefon zadní vrátka, mohou být otevřena kýmkoliv, kdo má dostatečnou motivaci – kriminálníkem, extremistou či vládou.

Kupříkladu čínské úřady by byly nadšené, kdyby Apple vyhověl žádosti FBI. Žádaly Apple léta o přístup k zadním vrátkům. Současná pozice Applu by mu mohla na obřím čínském trhu uškodit – a nebo naopak obrovsky prospět, pokud by se podřídil.

Žádost FBI ukazuje na nový přístup ke kontrole. Je to totiž organizace, která obvykle své žádosti provází razítkem, což znamená, že mají zůstat utajené. V tomto případě však FBI učinila neobvyklý krok a svou žádost publikovala veřejně, aby se tak téma dostalo do tisku a stisklo ono horké tlačítko “terorismus.“ Zdá se, že záměr FBI je přimět zákonodárce, aby reagovali na pobouření veřejnosti.

Většina argumentů proti “odblokování“ tohoto konkrétního telefonu, se zákonným základem, cituje ústavou chráněné právo na svobodu slova. Lepším argumentem je ale právo na držení zbraně v USA a ústavní úpravy, které ho podporují.

V minulosti byla technologie v USA vyvíjena primárně ve vojenském kontextu a opodstatňována nasazením ve válce, ale také k udržení veřejného pořádku. Na konci 18. století byla ztělesněním této technologie střelná zbraň. Žádná další technologie nebyla tak trefná, takže americká ústava specifikovala, že nebude použita k omezování projevu (první dodatek), nebo odepřena obyvatelstvu (druhý dodatek), a že vládní držitelé zbraní nemohou být ubytování v domech občanů (třetí dodatek). Devátý a desátý dodatek zakazují použití střelných zbraní k popření nepřímo vyjádřených práv, která se mohou objevit.

Nejsilnější technologie dneška se týkají informací a zahrnují naše myšlenky, asociace a těla. Pokud by dnes tvůrci ústavy USA žili a byli stejně vzděláni jako tehdy, byla by Listina práv pravděpodobně zaměřena na rovnováhu v přístupu k informacím, aby se zajistilo, že vláda zůstane v určitých mantinelech.

S veřejnou žádostí FBI se právě tato rovnováha mezi lidmi a policejními orgány (vládou) stává diskutovanou otázkou. S postupující debatou musíme zvážit, jestli dává smysl, ať již právně či politicky, že by měl každý – bezpečnostní složky, hackeři a teroristé – možnost mít přístup k informacím.

Případ Applu ovlivní rovnováhu informační síly a zatím jsou váhy nakloněné v neprospěch obyvatel. Vyřešení tohoto případu vyžaduje uváženější reakci amerických politiků, než je hysterické tweetování. S ohledem na sílu informací v dnešním světě musí důkladně rozmyslet právní následky požadavku FBI.

H.T. Goranson byl seniorním vědcem v rámci Agentury pro výzkum pokročilých obranných projektů USA, a nyní konstruuje příští generaci systému umělé inteligence.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: MMF potřebuje Lagardeovou i nadále
22.01.2016 15:03
Christine Lagardeová prohlásila, že se nebrání dalšímu pětiletému obdo...
Project Syndicate: Vynález nerovnosti
02.02.2016 17:00
Všichni jako by dnes probírali – a odsuzovali – současnou stoupající ú...
Project Syndicate: Jak reformovat Čínu
12.02.2016 17:00
Pesimismus ve vztahu k Číně se stal v posledních měsících všudypřítomn...
Project Syndicate: Hrozba potápějících se trhů
15.02.2016 17:00
Je na čase dát si vzestup rozvíjejících se ekonomik do souvislostí. Sv...
Project Syndicate: Obhajoba přívalového financování
19.02.2016 16:45
Na dárcovské konferenci pro syrské uprchlíky, která se 4. února sešla ...
Soud v USA zamítl vládě žádost o přístup k telefonu Apple
01.03.2016 8:13
Newyorský soud v pondělí rozhodl, že americká vláda nemůže nutit spole...

Váš názor
  •  
    01.03.2016 23:30

    Ja si myslím, že ten prístup má FBI a CIA už dávno a majú ho generálny do všetkých iphonov. A je to tak správne. Tieto kortesacky su len pre zachovanie imidžu a budúce uspesne nalezy v iPhonoch. Ved komu by vyhovovalo aby verejnost vedela, že sa FBI dostne do ktorehokolvek mobilu?
    dreki
  •  
    01.03.2016 15:52

    Toto je teda oficialna verzia. A teraz ako to spravia aby im spristupnili tie informacie :-)
    singerko
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data