Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úpis fondu Patria Selection 1 končí už dnes! Co všechno byste měli vědět?

Úpis fondu Patria Selection 1 končí už dnes! Co všechno byste měli vědět?

11.03.2016 8:14

 
Ve druhé polovině ledna začala společnost Patria Finance nabízet k veřejnému úpisu první strukturovaný fond, nesoucí její jméno – Global Partners Patria Selection 1. Tento produkt vznikl ve spolupráci analytického týmu Patria Finance a ČSOB Private Banking, KBC Asset Management a ČSOB Asset Management. Vytvoření tohoto fondu je odpovědí na požadavky klientů, kteří chtějí investovat do titulů obsažených v dlouhodobě úspěšném produktu Patria Finance – „Dlouhodobé investiční příležitosti“, ale prozatím jim scházela možnost, jak tuto investici jednoduše, komfortně a levně realizovat.

Portfolio fondu Patria Selection 1 obsahuje 30 „blue-chip“ titulů, vybraných na základě pečlivé fundamentální a kvantitativní analýzy Patria Finance. O tom, pro koho je fond Patria Selection 1 vhodný, jak funguje tzv. „look-back“ mechanismus a na co se klienti v souvislosti s tímto produktem nejčastěji ptají, jsme si povídali s Rostislavem Plívou, vedoucím oddělení Business design.

Proč by měl investor, při vědomí současné turbulentní situace na trzích, uvažovat o investici do fondu Patria Selection 1?

Právě proto, že je situace na trzích turbulentní, by měli investoři uvažovat o svých investicích v delším horizontu, respektive uvažovat zejména o investicích, které dávají smysl hlavně díky svému fundamentu – v krátkosti, uvažovat jako Warren Buffett. Naopak, zkratkovitá reakce na aktuální vývoj trhů, kdy rizika vyvstávají přes sektory komodit a energetiky - zejména s akcentem na vývoj v Číně - může jejich portfoliím spíše uškodit. Fond Patria Selection 1 byl záměrně strukturován tak, aby kladl váhu na jiné zdroje růstu, než hypotetickou „valuační kapsu“ v odvětvích, která jsou nyní pod tlakem. S Braněm Sotákem jsme nedávno pořádali webinář (viz níže), kde Braňo vysvětloval, proč trhy aktuálně nerostou, proč si myslíme, že vysoce nadprůměrný potenciál růstu trhů, který jsme mohli vidět od roku 2009, je dočasně „unavený“ a proč sázíme po skoro 7 úspěšných letech na jinou strategii.

 

Pokud se vám prezentace nezobrazuje korektně, klikněte ZDE.

Mají se tedy investoři vyvarovat chytání padajících trhů?

To záleží na každém individuálně a na jeho postoji k riziku. Pokud očekávám nárůst v řádech desítek procent a zároveň jsem si vědom možnosti stejně velkých ztrát, proč ne. Takovou strategii ale nelze plošně doporučit všem. Smysl Patria Selection 1 a jeho cíl jsou jiné. Samotný fond kromě zvolených titulů je rovněž postaven tak, aby ošetřoval rizika nevhodného načasování vstupu na trh a byl tedy raději rozumnou investicí, než rizikovou spekulací. I proto je součástí fondu tzv. look-back mechanismus, který působí jako určitá forma ochrany v situaci, kdy by trhy pokračovaly v poklesu i krátce po ukončení úpisu tohoto fondu.

Jak tento look-back mechanismus funguje?

Principem fondů s look-back mechanismem je participace na výnosu resp. zhodnocení podkladového koše akcií v období mezi úpisem fondu a jeho splatností. V případě Patria Selection 1 jsme to ale chtěli udělat jinak. Zafixování „startovací“ hodnoty koše k jednomu okamžiku může být v současném tržním prostředí relativně nebezpečné a proto jsme použili zmíněný look-back. Koncem března a vždy první obchodní den v měsíci květnu, červnu a červenci letošního roku dojde k ohodnocení podkladového koše akcií a za startovací hodnotu pro účely výpočtu celkového zhodnocení bude určena nejnižší hodnota z těchto čtyř pozorování. Pokud tedy budou trhy klesat i tři-čtyři měsíce po ukončení úpisu, nic se neděje. Naopak, vítejte to. Nejnižší hladinu pak fond použije jako výchozí hodnotu a pomůže Vám v době splatnosti mít vyšší zisk, nebo alespoň minimalizovat ztrátu.

Stejně tak jsme pamatovali i na možnost, že trhy krátce před splatností fondu prudce oslabí. Nevíme, zda nepřijde extrémní nahodilá událost, která by mohla krátkodobě znamenat výkyv na trzích. Opět jsme chtěli klienty před touto nepříznivou eventualitou ochránit, a proto bude konečná hodnota portfolia stanovena jako průměrná hodnota z 18 měsíčních pozorování, předcházejících datu splatnosti fondu. Pokud by tedy opravdu došlo k poklesu trhů jen několik měsíců před splatností, investora to z pohledu celkového výnosu nijak dramaticky neovlivní, protože cílová hodnota koše se průměruje za mnohem delší čas.

Jak atraktivní jsou tituly, zařazené do portfolia Patria Selection 1?

Všechny tituly, které jsou součástí portfolia fondu Patria Selection 1, prošly pečlivým výběrem analytiků Patria Finance a struktura portfolia z velké části odpovídá seznamu tzv. “Dlouhodobých investičních příležitostí” – produktu našeho analytického týmu, který obsahuje nákupní doporučení na atraktivní tituly ze západní Evropy a Spojených států. Ke konkrétní struktuře a zastoupení jednotlivých společností doporučuji dokumentaci k fondu (ZDE) a určitě i náš webinář (ZDE), kde zdůvodňujeme zastoupení farmaceutických firem, bank a tak dále.

Bude se struktura portfolia Patria Selection 1 v průběhu života produktu měnit?

Nebude, portfolio je zafixované a jeho struktura bude po celou dobu životnosti fondu stejná. Obsahuje však velmi zajímavé tituly – Barclays Plc, Daimler AG, Exxon Mobil Corp., Imperial Tobacco Group Plc, Time Warner Inc. či Wal-Mart Stores Inc.

Kdy úpis fondu končí a jaká je minimální investice? Můžete pohovořit o dalších parametrech?

Úpis fondu končí už za chvíli – 11. března – a proto se nevyplatí otálet. Plánovaný objem fondu jsme už téměř naplnili a tak se může stát, že úpis ukončíme o něco dříve.
Od investorů dostáváme dotazy, co se bude dít, pokud v době životnosti dojde k ukončení kurzového režimu ze strany ČNB. I na to jsme pamatovali. Fond je zaměřen na zahraniční tituly, ale celá investice je pro případ kurzových pohybů plně zajištěna, což v podstatě znamená, že výkyvy kurzu nemají na vývoj hodnoty fondu vliv. Pokud tedy kurz EUR/CZK klesne na 25, Vy nebudete tratit.

Rovněž za zmínku stojí možnost podílové listy fondu během životnosti odprodat, protože budeme spolu s ČSOB poskytovat likviditu.

Jak velkou částku si mám na investici připravit?

Minimální částka investice je 50.000Kč, osobně však investuji mnohem vyšší objem :). Do Patria Selection 1 tak lze investovat od výrazně menších částek, než by byly potřebné k efektivnímu nákupu celého portfolia individuálně, a proto se tato struktura vyplácí klientům také poplatkově.

Děkujeme za rozhovor.

 

V případě zájmu o doplňující informace či nákup podílových listů fondu kontaktujte odd. Customer Care na +420 221 424 142 nebo cc@patria-direct.cz


Čtěte více:

Patria Finance uvádí na český trh svůj první strukturovaný fond!
30.01.2016 13:00
Patria Finance začala od 21. ledna 2016 nabízet k úpisu první struktur...
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy
03.03.2016 12:54
Již příští týden 11. března končí úpis fondu Patria Selection 1. Nabí...
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (2. díl)
04.03.2016 10:47
Již příští týden 11. března končí úpis fondu Patria Selection 1. Nabíz...
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (3. díl)
03.02.2016 13:30
Patria Finance od 21. ledna 2016 nabízí k úpisu první strukturovaný po...
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (4. díl)
04.02.2016 15:13
Patria Finance od 21. ledna 2016 nabízí k úpisu první strukturovaný po...
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (5. díl)
16.02.2016 15:15
Patria Finance od 21. ledna 2016 nabízí k úpisu první strukturovaný po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university