Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Piketty: Eurozóna je na kraji propasti, potřebujeme nový parlament a hluboké změny

Piketty: Eurozóna je na kraji propasti, potřebujeme nový parlament a hluboké změny

02.03.2016 11:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve Francii se podpora krajní pravice zvedla během několika málo let z 15 % na 30 % a v některých regionech dokonce na 40 %. Jde o výsledek několika faktorů, včetně rostoucí nezaměstnanosti a xenofobie či zklamání z dlouhého vládnutí levice. K tomu se přidává pocit, že je třeba vyzkoušet něco nového.

Počátek všeho nalezneme v krizi roku 2008 a následné krizi v Evropě, kterou jsme si vytvořili my sami. Vina leží na institucích a na politice, která byla naprosto nevhodná. Týká se to zejména zemí eurozóny. Tato měnová unie má jednu společnou měnu, ale devatenáct různých vládních dluhů a devatenáct sazeb, které jsou předmětem spekulace finančních trhů. Také tu najdeme devatenáct rozdílných sazeb z korporáních zisků a různé systémy sociální podpory. Taková unie fungovat nemůže a fungovat nikdy nebude.

Proti nenávistnému nacionalismu, který nyní Evropu ohrožuje, se dá bojovat jen hlubokými změnami v eurozóně. Ty musí podpořit růst a zaměstnanost a příkladem musí jít malá skupina zemí. Po řeckém fiasku, ke kterému došlo minulé léto, začal francouzský prezident François Hollande prosazovat svou myšlenku na nový parlament pro eurozónu. Nyní musí Francie přijít s konkrétním plánem a dosáhnout v jednáních s ostatními zeměmi kompromisu. Jinak dojde k monopolizaci této myšlenky zeměmi, které se uchylují k izolacionismu. Tedy hlavně Velkou Británií a Polskem.

V první řadě by bylo vhodné, kdyby evropští vůdci a zejména francouzští a němečtí politici uznali své chyby z minulosti. Je zapotřebí dlouhé řady reforem, k některým došlo, k některým ne. Ale jejich absence nemůže vysvětlit to, proč v HDP eurozóny došlo mezi lety 2011–2013 k tak hlubokému propadu. Navíc se tak stalo v době, kdy v americké ekonomice probíhalo oživení. Není pochyb o tom, že oživení eurozóny bylo zadušeno pokusem o prudké snížení fiskálních deficitů. Utažené rozpočty mají za vinu i to, že v roce 2015 se HDP eurozóny stále nedostal nad úroveň z roku 2007.

Kroky ECB a Fiskální kompakt pomohly k zastavení propadu, ale oživení je stále slabé a přetrvává krize důvěry. Co je třeba učinit nyní? Měli bychom uspořádat konferenci na téma dluhů. Ta by se měla podobat konferenci, která se konala v poválečných letech a která významně pomohla tehdejšímu Německu. Cílem by mělo být snížení dluhů. V první fázi by mohly být všechny dluhy nad 60 % HDP vloženy do společného fondu a tyto dluhy by byly spláceny až poté, co se daná země dostane na trajektorii silného ekonomického růstu. Historie je takovému řešení jednoznačně nakloněna. Po překročení určité úrovně zadlužení totiž ztrácí smysl jeho splácení, které trvá celá desetiletí. Namísto toho je lepší dluhy transparentně snížit a investovat do růstu. Nakonec z toho těží i věřitelé.

Popsaný plán vyžaduje vytvoření nového systému správy eurozóny, který zajistí, aby k podobným katastrofám už v budoucnu nedocházelo. Jinak řečeno, v zájmu daňových poplatníků je vytvoření parlamentu eurozóny. K tomu se musí přidat posun směrem ke společné dani ze zisků, která by zvýšila zdroje pro investice. Ty by měly být navýšeny zejména v oblasti inovací a vzdělání mladých lidí.

V budoucnu se nově organizovaná eurozóna bude muset rozhodnout, jakou výši vládního dluhu by měly jednotlivé země mít. V Německu je řada ekonomů a politiků, kteří se obávají toho, že v nově vytvořeném parlamentu by byl postoj Německa přehlasován. Musíme si ale uvědomit, že na pokraj současné propasti nás dovedla rigidní pravidla, která z eurozóny vytlačila demokratické rozhodování. Je tedy načase náš přístup změnit.

Francie, Itálie a Španělsko mají dohromady asi 50 % celkové populace eurozóny a jejího produktu. Německo má přibližně 25% podíl. Pokud by zmíněné tři země prosazovaly plán na vytvoření efektivně fungujícího parlamentu, muselo by k nějakému kompromisu dojít. Pokud by jej Německo tvrdohlavě odmítalo, což se ale nyní zdá nepravděpodobné, bude těžké čelit argumentům proti dalšímu používání eura jako společné měny. Jeho opuštění nyní prosazuje zejména krajní pravice, ale stále více je tato možnost zajímavá i pro extrémní levici. Je tedy načase provést skutečné reformy, které by eurozóně umožnily fungovat ku prospěchu všech.

Autorem je ekonom Thomas Piketty.

Zdroj: NYBooks


Čtěte více:

Úpis fondu Patria Selection 1 končí už dnes! Co všechno byste měli vědět?
11.03.2016 8:14
Ve druhé polovině ledna začala společnost Patria Finance nabízet k ...
Technická analýza - Dolar s podporou makrodat nabral druhý dech
02.03.2016 9:15
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje pod denním pivotem. Oscilátor rel...
Návrat důvěry nemá velký dopad na měny, dál však svědčí dolaru
02.03.2016 10:27
Důvěra investorů v pokračování hospodářského růstu se navrací a spolu ...
Čekání na Godota - výrobní ceny v EMU pokračují v poklesu
02.03.2016 11:14
Údaje o vývoji lednových výrobních cen (index PPI) v EMU nepřekvapily....

Váš názor
  • tak ma to
    03.03.2016 8:39

    levicovy pomatenec dobre vymyslene... FIS pekne demokraticky=vetsinove prehlasuji Nemce a ti pak budou ze sve kapsy ty jejich dluhy platit.. :-)
    neo029
  • Evropští sjednocovači
    02.03.2016 23:28

    doposud nepochopili, že jako je jedinci přirozené "mít to svoje", být specifickým, jedinečným, tak samo je toto přirozené pro společenství. Není možné, aby půl miliardy lidí roztažených po kontinentě se vyvíjelo do podoby jedné universální kultury. Francouzi moc dobře ví, že utahování integračních šroubů je jediná cesta, jak Německu a s ním spřízněným zemím nedovolit vytvořit rozhodnou politickou evropskou sílu. Teď jim teče pěkně do bot, když GB hrozí odchodem.
    kadanfm
  •  
    02.03.2016 21:51

    Levičácký intelektuál vycházející z trockistického podhoubí vyšpekuloval, že dluhy se maj platit aspoň o Vánocích - no aspoň o některých, až se soudruzi ve vysněném Eurostátu rozhodnou, že nazrál ten správný čas. A nenávistný nacionalismus ? Ale kdepak. Národy v Evropě nehážou kolem sebe nenávistnými pohledy. Spíše začínají nenávidět tyto rádoby (bolševické) myslitele, kteří vedou Evropu do ekonomické záhuby a do náručí multi-kulti pekla.
    Peté13
  • No nazdar
    02.03.2016 15:23

    Pikety je zajímavý, ale za poslední dva roky taky zblbnul. Např. "V první fázi by mohly být všechny dluhy nad 60 % HDP vloženy do společného fondu a tyto dluhy by byly spláceny až poté, co se daná země dostane na trajektorii silného ekonomického růstu. " je naprosto blbost. Problém je, že žádná země v Evropě neroste, pokud od růstu odečteme tempo růstu veřejných dluhů, jsme na nule. Evropa má problém, že příliš málo lidí pracuje, mají příliš vysoké daně a je příliš mnoho lidí kteří nic nedělají a ty daně spotřebovávají. To není provoplánová kritika sociálního státu, ale blbě nastaveného sociálního státu.
    Ales Muller
  • vzestup krajní pravice... :-)
    02.03.2016 12:59

    to je hromada plků a žvástů. Lidi se bojí přílivu nezměrného množství nemakačenků s naprosto odlišnou kulturou a zvyky. Židi houfně prchají z Francie při útočícími muslimy a to NIKOMU NEVADÍ , Běda ale pokud se NĚCO stane muslimovi - to je křiku, novináři se sbíhají, aktivisté si rvou vlasy , Merkelová hřímá z masmédií. KDYBY ZÁPAD NEDOPUSTIL MUSLIMSKOU MASIVNÍ IMMIGRACI, KDYBY ROZUMNĚ PODPOŘIL PORODNOST DOMA A SPEC. VZDĚLANÝCH PRACUJÍCÍCH , tak by Le Pennovou znali jen v jejím bydlišti. Nebyla by třeba . Ale protože jsou politici hloupí, pak lid povstane po praporek tzv. krajní pravice. pravidlo akce a reakce.
    občan
    • Re: vzestup krajní pravice... :-)
      02.03.2016 13:05

      Už samotné nálepkování slušných a spořádaných občanů, kteří chtějí žít podle odkazu svých předků ve vzdělání, činorodé smysluplné práce, kultuře a umění... za krajní pravici je nehorázné urážení hodné trestu. Dufám, že trest brzo přijde.
      Jesse
  • zbytečné plky
    02.03.2016 12:20

    soudný člověk věděl už před 10 lety, že je EU před rozpadem. Není otázka proč, to všichni sledujeme, ale je otázka KDY. Kecy o rasizmu a xenofobii zde vůbec neobstojí, protože tohle není důvod. Za rozpad mohou sami sociální inženýři, kteří zaklásali Unii jen na základě svých pomatených představ a zvrhlé neomarxistické ideologii, aniž by brali v potaz odlišné identity všech národů a mentality jejich obyvatel. Marxisti umí jen kolektivizovat přes mrtvoly. Tohle nikdy ve světě dlouho nefungovalo, viz Kuba, CCCP, Venezuela, Vietnam, Horea.... Ale psát dlouhosáhlé články a výmluvy, to by jim šlo :-))
    Jesse
  •  
    02.03.2016 12:14

    V EU bych zachoval pouze volny pohyb osob a zbozi, podporil bych regionalni ekonomiky. EMU a EU parlament bych zrusil ihned, stejne tak prerozdelovani penez. EU dotace zvysily korupci ve statni sprave. To je neoddiskutovatelne. Lide jsou tvorove sikovni a vynalezavi a proto opet nasli zpusob, jak si pomoci k cizim (statnim) financim. Z ciziho krev netece. Jednoduse se navysi porizovaci cena dotovaneho projektu a pak zbyde i na porizeni luxusni vily ci chaty. Podnikatelsky i soukromy objekt pak stavi jedna stavebni firma. A je to. Toto neni navod, ale evropsky standard!
    euroskeptik
  •  
    02.03.2016 12:13

    Eurozona na kraji propasti. A my krok pred ni!
    TomLak
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.