Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hitler není gentleman! Hrad se musí omluvit

Hitler není gentleman! Hrad se musí omluvit

02.03.2016 12:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Kancelář prezidenta republiky se musí omluvit Terezii Kaslové za výroky prezidenta Miloše Zemana o jejím dědečkovi, novináři Ferdinandu Peroutkovi. Žalobě Kaslové dnes vyhověl Obvodní soud pro Prahu 1, rozsudek není pravomocný. Zeman loni prohlásil, že novinář byl autorem článku Hitler je gentleman, což podle odborníků není pravda. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že se Hrad proti rozsudku odvolá.

Kancelář prezidenta republiky podá v záležitosti soudu týkajícího se výroků prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi odvolání. Záležitost může skončit až u Ústavního soudu, řekl ČTK hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Spor o ochranu Peroutkovy osobnosti navazuje na Zemanův projev na konferenci k výročí osvobození Osvětimi, kde prezident hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu. Podle historiků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale Peroutka nikdy článek s názvem "Hitler je gentleman" nenapsal. Zeman trvá na tom, že text četl. Slíbil, že se omluví, pokud se daný článek nenajde. Zatím tak neučinil, i když po textu dodnes marně pátrá jeho mluvčí. Zeman ani jeho mluvčí se dnešního jednání nezúčastnili.

Soudkyně Kateřina Sedláková při dnešním projednávání případu mimo jiné konstatovala, že prezidentská kancelář nepředložila žádný důkaz o Peroutkově autorství daného textu. Vysvětlila také, že ve sporu nejde o nastolení jediného správného hodnocení postojů a díla Ferdinanda Peroutky. "Každý má právo na hodnotové soudy, musí ale existovat jejich pravdivostní základ," podotkla při jednání soudkyně.

Právník Hradu Marek Nespala argumentoval tím, že prezidentská kancelář nemůže být odpovědná za výroky prezidenta, ani je nemůže hodnotit. Poukázal na to, že Zeman si připravuje veškerá svá vystoupení sám a že předem neexistují v písemné formě. Navrhoval také, aby si soud nechal vypracovat odborný posudek od Ústavu pro studium totalitních režimů, což soudkyně zamítla jako nadbytečné. Po soudu chtěl, aby bylo řízení zastaveno.

Soud žalobě vyhověl a nařídil prezidentské kanceláři omluvu. "Pokud prezident vyslovil hodnotící úsudek znevažujícího charakteru, potom je takové subjektivní hodnocení nevěcné a nepřípustně zasahující osobnostní práva Ferdinanda Peroutky," řekla soudkyně při zdůvodnění rozsudku. Hrad se podle soudu musí za citát Zemana, který uvedl: "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," řekl tehdy prezident. Kromě toho se také omluva prezidentské kanceláře týká tvrzení, že prezident článek viděl na "vlastní oči".

Kritici prezidentova tvrzení poukazují na to, že Peroutkova fascinace nacismem je nesmyslná už vzhledem k tomu, že novinář za druhé světové války prošel nacistickým koncentračním táborem. Za první republiky patřil ke skupině pátečníků - neformálnímu spolku osobností, které se scházely u Karla Čapka, na setkání docházel i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Platil za bytostného demokrata a odpůrce nacismu i komunismu.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Čekání na Godota - výrobní ceny v EMU pokračují v poklesu
02.03.2016 11:14
Údaje o vývoji lednových výrobních cen (index PPI) v EMU nepřekvapily....
Piketty: Eurozóna je na kraji propasti, potřebujeme nový parlament a hluboké změny
02.03.2016 11:15
Ve Francii se podpora krajní pravice zvedla během několika málo let z ...
Libra by se prý odchodem Británie z EU mohla ocitnout v krizi
02.03.2016 11:49
Britská libra by se mohla ocitnout v krizi, pokud voliči v červnovém r...

Váš názor
  •  
    03.03.2016 7:51

    Mám za to, že odvolací soud rozsudek zruší, protože Kancelář prezidenta není tzv. pasivně legitimována. Advokát žalobkyně zřejmě usoudil, že prezidenta jakožto ústavního činitele žalovat nelze. Nabízela se možnost žalovat stát zastoupený prezidentem, možná i Zemana jakožto občana, jestliže by se prokázalo, že žalovaný výrok nepronesl jako prezident (při výkonu funkce prezidenta)? Vzpomeňme na exposlanecké trafikanty! Každopádně to bude pro ústavní právníky docela husté sousto. ;o)
    Harp.
  • Pan prezident
    02.03.2016 23:36

    ... ma vubec dost casto ruzna videni ...
    hm
  •  
    02.03.2016 15:38

    hitler mohl být gentleman.ovšem jak ke komu???třeba ke geblsovi,speerovi atd. na rozdíl od stalina chyběla hitlerovi soudnost,takže se musel spoléhat na prozřetelnost.a ta bývá zrádná.přání může být otcem myšlenky ale myšlenka nebývá vždy matkou reality. pokud jde o židy,k těm ovšem gentlemanem nebyl,proč to ví jen bůh a hitler.
    bob
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data