Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Má měnová politika dopad na nerovnosti ve společnosti?

Rozbřesk – Má měnová politika dopad na nerovnosti ve společnosti?

09.03.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ultra-uvolněná měnová politika podle Banky pro mezinárodní platby (BIS) mohla v řadě zemí přispět k nárůstu majetkových nerovností (více zde). BIS sice souhlasí, že v běžných dobách nemá debata o redistribučních efektech měnové politiky velký smysl - měnová politika, jak nedávno připomenul viceguvernér ČNB Mojmír Hampl, vždy při plnění svých cílů (inflace) z principu svými kroky přerozděluje (mezi dlužníky a věřiteli nebo exportéry a importéry). V průběhu hospodářského cyklu se ale měnová politika mění, a tak se mění i směry přerozdělování. Jednoduše řečeno, centrální banky by neměly systematicky jedněm brát a druhým dávat - v dlouhém období by měly být její kroky plus mínus neutrální.

A v tomto bodě je dnešek trochu jiný. Claudio Borio z BIS upozorňuje, že super-nízké úrokové sazby má řada měnových oblastí netradičně dlouhou dobu (7-8 let). Dopad měnové politiky na rozdělení bohatství tak může být trvalejšího rázu. Navíc tentokrát centrální banky nasadily řadu nekonvenčních nástrojů, které nikoliv zprostředkovaně, ale přímo ovlivňují cenu aktiv od dluhopisů po akcie (QE). Na co tedy BIS přišla?

Že lépe na tom v posledních osmi letech byli lidé, kteří ve svém majetku drží větší podíl akcií a hůře ti, kteří většinu majetku drží v nemovitostech. Měnová expanze totiž alespoň doposud více podpořila ceny akcií a méně ceny nemovitostí. A jsou to většinou chudší lidé, kteří drží většinu majetku v nemovitostech - v USA je to přes 90 %, zatímco 20 % nejbohatších Američanů má v nemovitostech jen 50 % svého jmění. Závěry jsou ale podmíněné řadou zjednodušujících předpokladů (vynechány jsou například penzijní plány) a BIS spíše než jednoznačné závěry předkládá zajímavý první průzkum málo probádaného terénu.

Region - forex
Nečekaně nízká únorová inflace v Maďarsku se včera projevila na kurzu forintu. Jeho oslabení však bylo jen dočasné a z pohledu celého dne nakonec forint mírně posílil. Část pozornosti uzmulo i zveřejnění objemu intervencí ČNB za leden, který překročil dvě miliardy EUR. Vývoj kurzu koruny a objemy stahované likvidity přitom naznačují, že se situace v únoru a v březnu zklidnila.

Korunu a spol. dnes budou zajímat domácí data, konkrétně ta inflační. Lednové zvýšení inflace na 0,6 % nastavilo laťku pro inflaci pro následujícího půl roku. Odhadujeme, že v únoru inflace jen mírně poklesla, a to především zásluhou snížených cen pohonných hmot, nicméně proti tomuto trendu zafungoval vliv zdražení cigaret v důsledku vyšších spotřebních daní. Únorová inflace se tak nejspíše znovu mírně vzdálila od prognózy ČNB, což by samo o sobě nemuselo mít zásadní důsledky. Pro rozhodování o případném zavedení záporných úrokových sazeb bude podstatnější zmíněný vývoj na devizovém trhu a postoj ECB. V každém případě nepočítáme s tím, že by se ČNB podařilo v ročním horizontu dosáhnout inflačního cíle.

Dluhopis
Americké výnosy včera korigovaly předchozí vývoj a klesaly podél celé křivky, přičemž desetiletý výnos se snížil o 8 bps. Mohl k němu přispět i pokles cen ropy pod 40 USD/barel. Jednání o řeckém dluhu prozatím na trh výraznější dopad nemají, větší pozornost se stále soustředí na zasedání ECB ve čtvrtek.

Komodity
Cena ropy Brent se vrátila pod 40 USD/barel, nicméně drží se stále poměrně blízko této úrovni. Zajímavá data přitom včera zveřejnila americká agentura EIA. Její nejnovější prognóza poukázala na citelně větší budování zásob ropy v letošním roce než ta minulá. K němu by mělo docházet hlavně ve druhém čtvrtletí, což je v souladu s naším názorem. Vývoj cen ropy tak budou v následujících týdnech z jedné strany ovlivňovat možné debaty producentů o omezení těžby, na straně druhé pravděpodobně relativně velký tlak na pokles ceny z fyzického trhu. Cesta k dohodě producentů, která by měla na cenu ropy hmatatelný vliv, se nám zdá klikatá. Domníváme se proto, že v nejbližších měsících bude cena ropy ze současných úrovní klesat. Dodejme, že velmi zajímavý a sledovaný bude jistě páteční report IEA (10:00).

 

Čtěte více:

MMF opět vyzval k opatřením na podporu světové ekonomiky
09.03.2016 8:25
Mezinárodní měnový fond (MMF) opět vyzval k opatřením na podporu svět...
Německá energetika E.ON měla kvůli odpisům další rekordní ztrátu
09.03.2016 8:34
Největší německý energetický podnik E.ON loni vykázal druhou celoroční...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m