Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Císař“ Trump může Spojené státy zničit

„Císař“ Trump může Spojené státy zničit

09.03.2016 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy jsou od dob Říma nejvýznamnější republikou na světě. Představují baštu demokracie a svobody. Pokud by se ale jejich dalším prezidentem stal Donald Trump, šlo by o globální pohromu. Řídí se paranoidními a xenofobními výmysly, je to ignorant, který bývá přirovnáván k populistům z Latinské Ameriky. Neokonzervativní intelektuál Robert Kagan pak poukazuje na to, že jeho vzestup je výsledkem republikánské politiky, která je založená na obstrukcích, démonizaci politických institucí a zaslepenosti předsudky. Lidé, kteří ho podporují, jsou plni hněvu, který v nich během posledních let podněcovala celá republikánská strana.

Kagan má pravdu, ale neříká vše. Republikáni podobnou politiku uplatňují už od devadesátých let a její kořeny lze vystopovat až do let šedesátých. A časem se vše zhoršuje namísto toho, aby docházelo ke zlepšení. Jak k tomu došlo? Je to příběh bohatých lidí, kteří stranu podporují, protože chtějí dosáhnout snížení daní a zmenšit roli státu v ekonomice. Postupně se jim daří získávat voliče kombinací plutokracie a pravicového populismu. S konzervativní politikou to nemá co dělat.

Trumpovi republikánští protivníci na tom nejsou ohledně navrhované politiky o moc lépe než on. Ted Cruz i Marco Rubio navrhují výrazně regresivní snížení daní, Cruz dokonce požaduje návrat ke zlatému standardu. Trump říká, že nemocní lidé by neměli umírat na ulicích, ale Cruz a Rubio si tím podle všeho jisti nejsou.

Trump ale není jen příběhem jedné strany. Jde o celou zemi a nevyhnutelně i celý svět. Je nereálné předpokládat, že ústavní systém Spojených států by přežil prezidenta, který mu nerozumí a ani v něj nevěří. Do čela země by se dostal volený monarcha. Římská republika zanikla tehdy, když se k moci dostal Augustus, a i když zachoval všechny prvky republiky, zbavil je jejich smyslu a podstaty.

Kdo by zabránil Trumpovi v tom, aby z USA vystěhoval 11 milionů lidí? Co si máme myslet o jeho nadšení pro mučení? Našli by se lidé, kteří by s ním spolupracovali? Vůdce, který je přesvědčen o své pravdě, donutí lidi k nemyslitelnému jednoduše tak, že je přesvědčí o nějakém nebezpečí a hrozbě. Abraham Lincoln a Franklin Delano Roosevelt dokázali během válečných dob výjimečné věci, ale také věděli, kde jsou limity. Zná je i Trump?

Američané by měli pečlivě vážit, koho si do svého čela zvolí. Důsledky budou obrovské pro ně i pro celý svět. Trump nakonec není z historického hlediska ničím výjimečným. Americký „císař“ má nyní konkrétní podobu a je velkým nebezpečím.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Úpis fondu Patria Selection 1 končí už dnes! Co všechno byste měli vědět?
11.03.2016 8:14
Ve druhé polovině ledna začala společnost Patria Finance nabízet k ...
Krátkodobé investiční tipy - výběr z evropských akcií
07.03.2016 13:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Krátkodobé investiční tipy - výběr z amerických akcií
07.03.2016 15:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...

Váš názor
  • Jinak to nemůže dopadnout
    10.03.2016 18:57

    Demokracie v Římě byl otrokářský stát s mocnou armádou, Augustus nezničil demokracii, ale ukončil občanské války, které likvidovaly blahobyt. USA mají ekonomiku postavenou na hliněných nohách armád a ovládání moří, čachrování s cenou ropy, zlata a dolaru bude budoucností našich životů, války o ropu a plyn1981-1988 a 1991-2016 změnily náš život na stejný Matrix jako za komančů, nikdo netuší co bude, krize důvěry se slabší střední třídy velmi prohloubila, tištění peněz a jejich převedení na elektronické ??? škrtání nul a vymýšlení nul, které nikdo nevidí, jsme jako děti
    rob
  • Jáj, neverím, že Trumpa pustia republikáni cez primárky
    10.03.2016 13:03

    Bola by to najväčšia prehra s demokratickým kandidátom v súboji o Biely dom v histórii Spojených štátov, veru tak.
    Šaňo
    • Re: Jáj, neverím, že Trumpa pustia republikáni cez primárky
      10.03.2016 13:28

      Aniž bych znal názory tohoto Trampíka, tak už jsem poslední dobou velmi alergický na to když někoho označují jako xenofoba. Možná by v USA udělal konečně pořádek s ilegálama a toho se všichni bojí.
      Bentley
      •  
        10.03.2016 13:56

        Aniž bych znal názory Abú Bakr Bagdádího, tak už jsem poslední dobou velmi alergický když ho někdo označuje za teroristu.... Kam tenhle svět jen dospěje, když je všude hlupáků jak nakaděno od much.
        ..
        •  
          10.03.2016 14:11

          Tohle je myšlenka !!! Možná by měl Abú Bakr kandidovat v USA na prezidenta, byl by přijatelnější než ten xenofob Tramp. Pro sluníčkáře určitě protože to konečně není evidentně xenofob :-)
          Bentley
          •  
            10.03.2016 14:16

            Myšlenka byla, že udělat si názor aniž o problému něco vím může vyústit v pěknou hovadinu.
            ..
            •  
              10.03.2016 14:21

              Jsme nevyslovoval názor na Trampa, jen že mě irituje, že už byl zařazen také mezi xenofoby s paranoidními názory.
              Bentley
              •  
                10.03.2016 14:30

                Však já vím, číst umím. A irituje tě taky, že Bagdádí byl zařazen mezi teroristy? Asi ne protože víš, že terorista je. tak si zjisti něco o Trumpovi, třeba zjistíš, že opravdu xenofob je. Koneckonců xenofob není nic tak hrozného, furt lepší než bolševik nebo pedofil.
                ..
                •  
                  10.03.2016 15:09

                  Kurňa si nemůžu pomoct :-) Zóna bez muslimů je dobrej nápad, v ISIL taky dělaj zóny bez...
                  Bentley
                •  
                  10.03.2016 15:01

                  No už nebudu prudit, ale díky všem za reakce. Jinak ale o Bagdádím víme že je dle našich kritérií asi terorista a státotvůrce, pač si založil státeček, to joo.
                  Bentley
                  • Možná
                    10.03.2016 15:08

                    je to milovník láskyplných veršů a čajových dýchánků pod rozkvetlými cedry...a to druhé má jenom na kšeft a dělá co se mu řekne...
                    el mrcoch
                    • Re: Možná
                      10.03.2016 15:16

                      Noo přesně, kdo ví co mu nakukal takový Turek ??
                      Bentley
                •  
                  10.03.2016 14:40

                  xenofob je stejny vyznam jako mokra ryba. Naprosto nevyznamne slovo, kteremu davaji magori vyznam. Xenofob je kazdy.
                  Jesse
                  •  
                    10.03.2016 16:45

                    Já ne. Je Okamura, Sládek a Trump.
                    Velkamedvědice
      •  
        10.03.2016 13:44

        ...co myslis tim poradkem presne? Ona kazda vyspela ekonomika potrebuje neco ilegalu, pac predstavuji levnou pracovni silu. Na prace, ktere nikdo nechce delat, jsou velmi potrebni... Pokud je tim poradkem, ze vsichni dostanou zelenou kartu, tak to pak jo. :)
        Hruškovec přelahodný
        •  
          10.03.2016 14:03

          ..pracující ilegál má dostat zelenou kartu a tím přestává být ilegál, zbytek povalečů odlifrovat zpět
          Bentley
          •  
            10.03.2016 14:14

            Tohle je taky perla. Jak se pozná, že má ten ilegál práci? Jako ilegál má tu práci nejspíš ilegálně a není nikde hlášený.
            ..
            •  
              10.03.2016 14:24

              Ilegál snad není nelegálně pracující ale ilegálně pobývající na území cizího státu. Takže se bavíme o legálně pracujícím a legálně pobývajícím a tedy se zelenou kartou a povolením k pobytu.
              Bentley
              •  
                10.03.2016 14:39

                Vzdávám to...
                ..
                • ten hoch
                  10.03.2016 16:38

                  má svou pravdu --- sice to není ta naše, ale je trochu dost asertivní... a taky má dost času vymýšlt argumenty ;)
                  Bo
  • Pánové
    10.03.2016 0:31

    Světu vládnou bankéři, nikoli prezidenti.
    Josef
  •  
    09.03.2016 18:42

    Keď som si to prečítal, tak mám dojem ,že tento článok si objednal niekto z Hillarinho volebného štábu. Ale mi tu nevolíme ich prezidenta, takže to nie je trefa do čierneho. Je to také bububu ako strašenie s Rusmi.
    Petrik
  • Zničení Ameriky? Konec civilizace? Ano - té bolševické.
    09.03.2016 18:22

    Přesně takovéto paranoidní bláboly plivali komouši na různé plátky, aby prodloužili své elitářské postavení v Evropě, především té východní. Už jen chybí, aby to dokreslili satirickými obrázky republikánů oděných do smokingu s buřinkou, v ruce držících tučný doutník a sedě na černé, naleštěné jaderné střele! Jak to ostatně známe z našeho někdejšího Rudého práva. Ano, Amerika bude zničena - ale jen v té sluníčkovské podobě. A ve světě pak snad nastane konečně pořádek. Protože to, co z něj udělala vláda chabého, lhostejného a neschopného marketingového idolu Obamy, je děsivé.
    Niemetz
  •  
    09.03.2016 17:49

    Skvělé, mají bobky fešáci. Jen ať ho zkusí zastavit a smete je to úplně. Jediná cesta jak zastavit Trumpa je udělat ještě víc autoritativní systém než mu podsouvají. No, v každym případě pseudohumanismu a obecné vyměklosti odzvonilo. To samé zde v Evropě, buď tu bude Islámský stát nebo fašismus. To co je tu teď udrží těžko. Jakpak asi budou vysvětlovat voličům že to myslí "upřímně" až jim zruší volby, svobodu slova a hotovost a pak budou "tisknout" peníze a nutit obchodníky a lidi hrát si na "růst" a "světlé zítřky".
    Radek
    •  
      10.03.2016 12:42

      plný souhlas ,nechat demokracii volnou cestu !! voliči promluví , Obama zklamal a rozhodil CELÝ Svět !!
      dh.
  • To je neuvěřitelné
    09.03.2016 17:41

    kam až sahají chapadla ideologićky zpotvořených neomarxistů, dnes nazývaných sluníčkářů a ve skutečnosti multikulturních extremistů. Zasáhli už i finanční svět, zrovna ti, kteří tak rádi bojují proti "světovému kapitálu" až do poslední kapky krve:-) Zjevně jim není po chuti člověk, který by je dokázal umravnit. Tady je vidět, kam to dotáhla vláda levicových demokratů a všechen chaoz zakončil Obama, tzv umírněnáý muslim. Trump USA nepoluží, Trump USA opět postaví na nohy. Trump vrátí USA zpět do rukou spořádané americké bílé rodině. A toho se naivisté bojí.
    Jesse
    • Re: To je neuvěřitelné
      09.03.2016 18:17

      Že tzv. demokracie nikdy nefungovala, nefunguje a fungovat nebude je každému myslícímu člověku zcela jasné /na zkoušku a pro ilustraci bych nechal bruselské eurosocany demokraticky velet třeba jaderné ponorce nebo letadlové lodi/. Zároveň je to jen potvrzení toho, že nejlepší systém vládnutí v nám známém Vesmíru je tradiční osvícená despocie. Samozřejmě pro všechny eurohujery, než jim to dojde, je nutné přechodné období - řekněme dvě-tři generace - a v tomto přechodném čase bych vypustil slovo 'osvícená'...
      tutor
      • Jesse, tutor
        09.03.2016 18:32

        vidím světlo na konci tunelu....snad nejsou všichni lidi jenom tupé ovce...palec nahoru..o))
        el mrcoch
        • Re: Jesse, tutor
          10.03.2016 8:27

          Z jedné věci mám skutečnou radost, že na rozdíl od jiných serverů, kde se člověk může nechtě setkat s xenofilní bandou, zde je jednota názorů. Je to jako v Polsku, Maďarsku,..demokracie je správná když vítězí jejich kandidát, když se ozve hlas skutečného lidu a ne neomarxistických šarlatánů, je to fašismus. Nezbývá než popřát Trumpovi dlouhé zdraví a neprůstřelnou vestu.
          tikitom
          •  
            10.03.2016 14:39

            To je přesně to, proč demokracie nefunguje. Vždy se objeví ta správná pravda /ta jejich; a my vás o ní - tu pod znakem kalicha, tu pod symbolem kříže nebo půlměsíce - přesvědčíme, i kdybychom vás mělí všechny pozabíjet /, ta - podle politiků - správná demokracie /podle jejich představ/ etc.etc. A ano, už se nálepkuje: nestandardní, xenofobní, fašistická... Zdravím tímto pana Kotlebu a jeho Ľudovu stranu, přeji pevné nervy a těším se na první ''Na stráž'' ve slovenském parlamentu. :) Btw: jsou mi celkem jedno názory jak Trumpa tak Kotleby, ale stejně jako nick Bentley mám těžkou averzi ke všem hlasatelům těch správných názorů a pravd.
            tutor
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data