Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdyby mohly prodeje knih hlasovat, byl by prezidentem USA Donald Trump

Kdyby mohly prodeje knih hlasovat, byl by prezidentem USA Donald Trump

10.03.2016 16:22
Autor: Pavel Daniel

„Crippled America", tedy kniha Donalda Trumpa o aktuálních strastech amerického národa, je podle agentury Nielsen, která pokrývá 85 % veškerého prodeje knih v USA, nesporným knižním bestsellerem pro letošní rok. A to mezi knihami, které vzešly z per prezidentských kandidátů ve Spojených státech. Spotřebitelé si totiž podle dat agentury Nielsen koupili letos zatím více než 36 000 výtisků tohoto titulu a celkové číslo prodejů se od okamžiku uvedení na knižní pulty zastavilo dosud na 199 000 kusech. Donald Trump tak celkem zatím prodal 240 000 knih svých dosud vydaných čtyř titulů.

Agentura Nielsen pravidelně zveřejňuje čísla o prodejích knih všech prezidentských kandidátů v USA a říká, že příběh nabírá v tomto roce stejný děj, jako v roce 2015. Pokud by mohly prodeje knih volit, byl by jedničkou kandidát Republikánů Ben Carson, který ovšem z klání o post prezidenta odstoupil. Carson totiž vede žebříček prezidentských kandidátů v prodejnosti knih, když dosud prodal 1,7 milionu kusů z pěti vydaných titulů. Bohužel se mu však podle serveru Yahoo! Finance nepodařilo přetavit literární oblíbenost v politickou přízeň voličů.

To Donald Trump tento problém nemá. Ve svých knihách ostře a surově popisuje „rozbitou“ zemi, což u voličů silně rezonuje. Úspěšnému prodeji Trumpových knih podle Yahoo! Finance pomáhá i styl vystupování prezidentského kandidáta, který prodej knih pomáhá zvyšovat. Trump v knihách dokáže míchat populistické politické názory s poznatky z obchodního světa a dát čtenářům slib, že mohou zbohatnout stejně jako on, jen když budou poslouchat jeho rady. Donald Trump také dokázal zhodnotit nově nalezenou popularitu již dříve publikovaných děl, například titulu „The Art of the Deal“, který vydal už v roce 2004.

Své paměti vydali knižně i další republikánští kandidáti, Marco Rubio a Ted Cruz, ovšem svými prodejními úspěchy se Trumpovým číslům ani nepřiblížili. John Kasich pak napsal tři knihy, poslední však v roce 2011, ale žádnou, která by mu pomohla v prezidentském klání. Demokratka Hillary Clintonová dokázala podle dat sestavených agenturou Nielsen prodat od začátku roku 2015 už 23 400 knih. Je autorkou titulů „Living History" (2004) a „Hard Choises " (2014). Podle komentáře Yahoo! Finance se ale zdá, že v letošním roce o její díla přestává být mezi čtenáři zájem - prodeje totiž zaznamenaly "jen" 2 200 kusů. Zřejmě prý proto, že Hillary Clintonová je osobností veřejného života už po mnoho let a neříká vlastně jako prezidentský kandidát nic zásadně nového.

Bernie Sanders má podobný úspěch jako Trump, ovšem mezi liberálními voliči, nedokázal ho v tisku ale zatím výrazněji zhodnotit. Jeden z jeho titulů – „Outsider in the White House“ je prý jakýmsi „remakem“ knihy z roku 1997 „Outsider in the House". Titul Sanders napsal, když byl senátorem. Problém ale je, že většina Američanů o titulu nikdy neslyšela. Celkem Sanders prodal 2 900 výtisků této knihy. Další kniha – „The Speech“, jakýsi přepis „piráta“ Sanderse a vydaná v roce 2010, letos zaznamenala prodej 700 výtisků. Bernie Sanders má ale velkou šanci se do žebříčku bestsellerů ještě probojovat, neboť může ještě barvitě popsat svou účast v boji o prezidentské křeslo.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.