Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Guardian: Dohoda EU s Tureckem ohrožuje poválečné dohody

The Guardian: Dohoda EU s Tureckem ohrožuje poválečné dohody

10.03.2016 15:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Dohoda EU s Tureckem o uprchlících ohrožuje úspěchy, jichž mezinárodní společenství dosáhlo v poválečné éře. Píše to ve svém komentáři zahraniční zpravodaj britského deníku The Guardian Patrick Kingsley. Ve 40. letech naši předkové pracovali na tom, aby zajistili mír a ochranu pro 12 milionů uprchlíků. A dnešní politici mohou všechen tento pokrok zahodit do koše.

Po nejhorších zvěrstvech lidské historie, jakými byly holokaust a druhá světová válka, se evropští státníci a zbytek světa snažili vytvořit planetu, na níž bude obtížné opakovat takové etnické katastrofy.

V roce 1948 naši předkové vytvořili Všeobecnou deklaraci lidských práv, která mimo jiné považuje právo na azyl za nepopiratelné. V roce 1951 se sešli znova, aby sepsali konvenci OSN o uprchlících, dokument, který je dosud legálním základem pro poskytování azylu běžencům, kteří dorazí na půdu signatářských zemí.

Druhá z dohod nebyla výhradně evropským projektem, ani nebyla čistě altruistickým gestem. Byla částečně pragmatickou reakcí na poválečný přesun odhadem 12 až 14 milionů lidí, což byla mnohem horší uprchlická krize než ta současná.

Ale podobně jako deklarace z roku 1948 je i uprchlická konvence z roku 1951 produktem doby, kdy se evropští lídři snažili vybudovat mírový kontinent. Kontinent, jehož země nebudou jen nečinně sedět, když se za jejich dveřmi objeví humanitární krize. Evropu, jejíž země nebudou odmítat Židy, jako to některé státy dělaly koncem 30. let minulého století.

Alespoň částečně byli tehdy vůdci motivováni snahou nevrátit se zpět na etické dno předválečných let, kdy, kromě jiných selhání, západní země v roce 1938 na evianské konferenci odmítly přijímat více židovských uprchlíků.

Zkrátka dokumenty jako konvence z roku 1951 byly "milníky humanity", jak mi řekl v lednu mluvčí OSN. Byly postaveny na tom základě, že - ať už to stojí cokoli - některé věčné hodnoty stojí za to v civilizované společnosti dodržovat. Zřejmě proto je konvence z roku 1951, kterou později přijaly všechny země EU, nedílnou součástí identity poválečné Evropy, která se snažila napravit chyby minulosti.

Méně než 70 let poté čelíme zahazování většiny tohoto pokroku a vracíme se k etnickým pohromám 30. let. Navrhovaná migrační dohoda mezi EU a Tureckem, bude-li takto přijata, bude podle odborníků na práva uprchlíků porušovat konvenci z roku 1951.

Dohoda předpokládá vracení všech budoucích uprchlíků do Turecka, do země, kde většina migrantů nebude mít plný přístup k věcem, které jim garantuje konvence z roku 1951: práci, vzdělání a často ani bezpečnosti. Organizace pro lidská práva též obviňují Turecko, že některé uprchlíky posílají zpět do válečných zón, včetně Sýrie.

Mnoho z mezinárodních dohod ze 40. a 50. let bylo uzavřeno s vědomím, že budou provázeny administrativní a finanční zátěží. Světoví lídři si ale uvědomovali, že tato cena stojí za to, aby byly dodržovány etické normy. Jejich následovníci se tím neřídí. Ironicky řečeno, nová strategie náklady zvýší, pokud se uprchlíci rozhodnou hledat jiné cesty do Evropy.

Evropa se dnes vzpamatovává z finanční krize. Ale je v mnohem pevnějším postavení, než byl kontinent v poválečném období, a přitom se musí vypořádat s mnohem menším počtem uprchlíků. Jeden milion jich připlul loni po moři, což je dvanáctina těch, kteří byli v Evropě uprchlíky po roce 1945. Zhruba stejný počet uprchlíků nyní žije v nefunkčním Libanonu (se 4,5 milionu obyvatel) jako v nejbohatším kontinentu světa (s 500 miliony obyvatel).


Čtěte více:

Negativní sazby můžou mít paradoxně opačný efekt
10.03.2016 12:30
Řada evropských seniorních bankéřů prý své kolegy v ECB upozornila, že...
Prodej aut v Rusku se v únoru snížil o 13,4 procenta
10.03.2016 13:15
Prodej nových osobních aut v Rusku se v únoru meziročně snížil o 13,4 ...

Váš názor
  •  
    11.03.2016 11:10

    Autor pracuje s číslami podľa potreby. Do Libanonu milión utečencov neprišiel za rok. Za rok 2016 prišlo len do Nemecka 1,1 mil.imigrantov. Ďalšie stotisíce do Švédska, Rakúska, Dánska, Holandska .., celkom asi 1,4 milióna imigrantov - teda napísať že "Jeden milion jich připlul loni po moři ..." nie je celá pravda. A v roku 2014 to bolo asi 0,6 milióna. Čiže 2 mil. imigrantov za 2 roky s hyperbolickým nárastom a bez akéhokoľvek stropu v dohľade.
    peterr
  •  
    10.03.2016 23:27

    Som presvedčený, že za niekoľko desaťročí sa o Merkelovej v súvislosti so životom v totálne rozvrátenej Európe bude písať ako o zločincovi na úrovni Hitlera a Stalina.Len bohužiaľ aby to nebol samizdat vydávaný ilegálne pod hrozbou trestu od vlády Islámu. Nechcem byť zlý prorok a neprajem to svojim vnúčatám, lebo ja sa toho chvalabohu nedožijem.
    Petrík
  • multikulti
    10.03.2016 18:35

    Současná situace se od té po II. svět. válce liší v tom, že dnešní imigranti přináší parazitismus, příživnictví, výtržnictví, vandalismus, kriminalitu a podezření na zakládání teroristických buněk. To je důležitější rozdíl než srovnávání počtů. Negativní výše uvedené protispolečenské jevy nejsou žádný multikulturalismus a neukazují na nešťastné pronásledované chudáky. Jsou to projevy lidí, kteří doslova neví, co by roupama dělali. Myslí si, že tady budou mít snadný život na náš úkor a postupně nás ovládnou, protož stále budou křičet o rasizmu a persekucích, když by měli respektovat naše pravidla.
    tomserv
  •  
    10.03.2016 15:54

    Je sice pravda, že Evropa musí být schopna zvládnout desetkrát tolik uprchlíků co dosud, ale nemusí být ochotna přijímat ekonomické migranty z Iránu, Bangladéše, Ghany atp. Též není nutné a ani žádoucí je všechny přijímat trvale. A měnit to kus za kus jak se Němci dohodli s Tureckem mi přijde fér.
    ..
    •  
      11.03.2016 13:28

      Jak Sýrie,tak i Irák a řada dalších zemí odkud uprchlíci přicházejí má svou vládu, která spravuje poměrně rozsáhlé území, kde se nebojuje. Když těmto vládám EU nabídne stejné peníze jako Turecku, rádi si uprchlíky vezmou zpátky i bez dodatečných podmínek. Problém je, že stejně jako v případě Turecka by museli být deportováni násilím a do toho se nikomu nechce. Takže Evropa nemá alternativu a až do hořkého konce bude muset ročně akceptovat 1,5-2 mil utečenců.
      bazal
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.