Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skutečná hrozba pro země střední a východní Evropy

Skutečná hrozba pro země střední a východní Evropy

18.03.2016 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V zemích bývalého Sovětského bloku je stále jasně patrný vliv minulosti. Ukazuje na to např. Polsko, kde byl Lech Walesa obviněn z toho, že v sedmdesátých letech spolupracoval s tajnou policií. K útokům proti politickým protivníkům jsou v těchto zemích často používány zdroje tajných služeb, a to jak pravé, tak falešné. Důležitou součástí politického vývoje byly i lustrační zákony a snahy o dekomunizaci. Ve „válkách historie“ se činí také Vladimir Putin, který rehabilituje symboly a postavy ze sovětské éry a snaží se tím podpořit patriotické nálady. Země, které se snaží sovětské historie zbavit, pak označuje za rusofobní.

Rozdílné pohledy na historický vývoj budou pravděpodobně vztahy s Ruskem komplikovat i nadále. Země střední a východní Evropy už ale dokončily svou demokratickou transformaci a hrozba návratu komunismu v podstatě neexistuje. Snahy o další odsuzování komunismu tak nemusí být velkým přínosem. Pokud demokratické země s tržní ekonomikou čelí nějaké hrozbě, je její povaha úplně jiná. Její základ tkví v populismu a autoritářství, které se snaží změnit svobodnou Evropu na Evropu uzavřených hranic a postojů.

Standardním příkladem popsaných tendencí je maďarská vláda vedená Viktorem Orbánem. Ten už omezil nezávislost soudů a svobodu médií a otevřeně za svůj vzor prohlašuje autoritářské režimy v Rusku a v Číně. Vláda řadou zákonů omezila možnost její kroky kontrolovat jinými institucemi a Orbán se snaží posílit protiimigrační a xenofobní nálady. Pokud by Maďarsko žádalo o vstup do EU dnes, byla by jeho žádost bezpochyby odmítnuta, protože tato země nesplňuje základní demokratické standardy.

Polsko nemá do maďarského příkladu daleko. Po volebním vítězství ultrakonzervativní strany
Právo a spravedlnost přišla řada kroků, které mají nadále zajišťovat její dominantní pozici. Mimo jiné tak byli její příznivci dosazeni do soudů, státního aparátu i veřejnoprávních médií. Evropská rada tak plánuje vydat varování, že Polsko ohrožuje demokracii, lidská práva a vládu práva. Polská vláda na podobnou kritiku reaguje tím, že jde o vměšování se do vnitřních věcí země.

Staré pohledy na věc současný vývoj nevysvětlují. Orbán i Jaroslaw Kaczynski, který stojí v čele polské vládní strany, byli bojovníky proti komunismu. Nyní ale potlačují liberální a prozápadní reformy, které před lety zavedli bývalí komunističtí byrokraté. A bývalí komunisté jsou často těmi, kteří nyní podporují demokratické reformy. Příkladem mohou být Danilo Turk ze Slovinska či Dalia Grybauskaité z Litvy. Nejde ale o takový paradox, jak by se na první pohled mohlo zdát. Komunistická strana měla politický monopol a řada lidí v různých organizacích tak musela její ideologii sdílet bez toho, aby jí skutečně věřila. To je jeden z důvodů, proč systém padl tak rychle a bez násilí. Jakmile se totiž objevila možnost, lidé začali budovat další strany na levici i pravici. A jednotná nebyla ani disidentská hnutí.

Obrovským paradoxem je naopak role Vladimira Putina. Ten má sice image člověka, který oživuje dědictví Sovětského svazu a na Ukrajině bojuje proti fašismu, ale v Evropě se stal patronem pravicového populismu a neofašistických hnutí. Existují silné důkazy, že Rusko financuje francouzskou Národní frontu a v několika dalších zemích má úzké vazby na krajně pravicové strany. Patří sem Bulharsko, Maďarsko či Rakousko. Jen historicky silné antipatie brání tomu, aby podobnou hru hrálo Rusko i v Polsku, ovšem v Maďarsku je Putin Orbánovi vzorem. Putinovi se to hodí, protože taková situace je pro něj vhodným nástrojem pro oslabení a rozdělení svých protivníků.

Putin byl před několika dny obviněn jedním z vrchních velitelů NATO, že se svými aktivitami v Sýrii snaží rozbít evropské struktury a oslabit celou Evropu. Putinovy aktivity v Evropě jsou skutečně velkou výzvou, a to zejména v prostředí ekonomických problémů, politického rozčarování a rostoucího počtu uprchlíků. Protikomunistická tažení jsou pozůstatkem minulosti, skutečná hrozba leží úplně jinde.

Autorem je David Clark z The Russia Foundation.

Zdroj: BeyondBrics


Čtěte více:

Krysy bez ocasu a temná stránka pasivního investování
17.03.2016 11:00
Během francouzské koloniální vlády ve Vietnamu se objevil problém s kr...
O (ne)závislosti Fedu na čínských problémech
18.03.2016 9:10
Poslední zasedání Fedu jasně ukázalo, jak nelehké je dnes zbavit se dl...
Bank Rossii sazby nemění, politika zůstává utažená
18.03.2016 13:25
Ruská centrální banka (Bank Rossii, BR) dnes na svém pravidelném měnov...

Váš názor
  •  
    19.03.2016 16:25

    Autor ale nedokončil svoje úvahy. Keď sa už rozpísal o Rusku, prečo nepokračuje aj k jeho susedovi s otázočkou: Kto financuje vyslovene fašistické polovojenské a vojenské organizácie na Ukrajine?Keď to odhalí , tak si ho budem vážiť.Ale to by asi nedostal od objednávateľa honorár.
    Petrík
  • První život Angely M. jen za 9 Kč
    19.03.2016 15:41

    Je výjimečně důležité detailněji se zajímat o osobu Angely Merkelové. Protože její otec byl farář a byl schopen částečně spolupracovat s německou Stasi (cesty do Itálie atd.), dcera Angela uměla výborně rusky a byla velmi aktivní v FDJ (německém SSM). Takže ta otázka proč to Německo dělá, je vysoce aktuální. K tomu doporučuji najít slevu (BUX) a koupit za 39 Kč knihu. Viz mj. tato recenze: »Kniha dvou redaktorů deníků Die Welt a Bild poodhaluje dosud neznámé události a souvislosti ze života Angely Merkelové. Ta se prý velmi angažovala v dobách komunistické NDR, kdy byla členkou mládežnické organizace FDJ. V organizaci podle knihy působila jako tajemnice pro ideologii a propagandu. Merkelová zatím na podobná obvinění reagovala klidně a odmítala je s tím, že se starala pouze o kulturní akce. Podle publikace se Merkelová jako vědecká pracovnice Institutu fyzikální chemie východoberlínské Akademie věd ještě v roce 1989 hlásila k reformnímu komunismu a přestavbě Michaila Gorbačova. Autoři čerpali z rozhovorů s pamětníky a využili i nově objevené dokumenty, podle kterých se obraz kancléřčiných prvních 35 let života úplně neshoduje s tím, který sama médiím poskytuje. Nebyla vědkyní, která by se nezajímala o politiku. A její srdce rozhodně netlouklo pro znovusjednocení Německa. Naopak. V rámci komunistických států se řadila k elitě vědců sovětského ražení a byla stoupenkyní demokratického socialismu. Politické ambice Merkelové se objevily až po změně režimu. Kniha První život Angely M. se zabývá i raketovým startem její politické kariéry, za kterou prý stojí mocní podporovatelé spojení se Stasi. Během několika měsíců se stala z naprosto neznámé aktivistky ministryní ve vládě Helmuta Kohla. Jejímu vzestupu pomohl Wolfgang Schnur a poslední východoněmecký premiér Lothar de Maiziere. Oba byli přitom vedeni jako neoficiální spolupracovníci Stasi. Autoři knihy požádali kancléřku o osobní rozhovor kvůli novým poznatkům. Merkelová to odmítla. Podle její mluvčí jí to nedovoluje časová zaneprázdněnost. Angela MerkelováAngela Merkelová vyrůstala v braniborském Templinu v bývalé NDR. Po studiu fyziky v Lipsku pracovala v institutu fyzikální chemie ve východoberlínské akademii věd. Třikrát pobývala na stážích v bývalé Československé akademii věd a údajně se dokázala domluvit česky. Jako čtrnáctiletá prožila v tehdejším Československu také část léta roku 1968, pobývala v Peci pod Sněžkou v Krkonoších a podle svých slov se i ona poddala nadějím na změnu poměrů v komunistickém bloku. Svou strmou politickou kariéru zahájila Merkelová v roce 1990 vstupem do Křesťanskodemokratické unie (CDU). Kancléřkou je od roku 2005. V roce 1998 se provdala za profesora chemie Joachima Sauera.« Cena je nyní 9 Kč, nekupte to: https://www.bux.cz/knihy/149037-prvni-zivot-angely-m.html
    Michal R.
  •  
    19.03.2016 6:52

    Ano to je fakt. Vždyť díky svazačce Merkel školené v SSSR, se Německo proměnilo v diktátorskou zemi, která rozhoduje za jiné a pak jim diktuje svou vůli, jako třeba v případě ekonomických migrantů. Německo se pod jejím vedením neptá ostatních zemí, jestli chtějí někoho pozvat. Sama pozve a poté ostatním diktuje, že mají povinnost je přijímat také. Když k tomu přičteme potírání svobody slova, perzekuce za neloajální postoje a názory, odposlechy, strach z údaní apod, tak mám pocit, že Střední Evropě už diktatůra nehrozí, protože již pod vládou diktatůry Čtvrté říše je. Tentokrát se podařilo Němcům ovládnout celou Evropu bez jediného výstřelu.
    ignác
    • no fuj
      19.03.2016 13:11

      to je ale demagogie, asi ruský trol, že? Přesně zapadá do smyslu článku!
      jerry
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university