Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O co Merkelové vlastně jde?

O co Merkelové vlastně jde?

25.03.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová před několika dny vystoupila v jedné talk show, kde ji sledovalo šest milionů lidí. Svůj názor na uprchlíky nezměnila a sdělila, že Německo jim zůstane otevřené. A dodala, že stále věří v úspěšné řešení krize. Její vystoupení bylo analyzováno v bezpočtu článků. A není to poprvé, kdy se jejich autoři neshodli na tom, o co jí vlastně šlo. Merkelová byla tak trochu záhadou už v době, kdy se dostala do čela CDU a nakonec se stala kancléřkou. V Berlíně byla něčím úplně novým a zavedené stereotypy se k ní nehodily.

V Německu se snaha o pochopení Merkelové změnila téměř v akademickou disciplínu. Věnuje se jí celá řada novinářů, každý rok vyjde několik jejích životopisů, existuje řada blogů, her a disertačních prací, které se na tuto političku zaměřují. V roce 2017 by k tomu všemu měl být přidán ještě celovečerní film.

Merkologové přicházejí z různých částí společnosti. Jsou to levičáci i pravičáci, mají k ní pozitivní i negativní vztah, jsou nábožensky orientovaní i naopak, najdeme tu feministky a řadu dalších. Většina z nich se i přesto v několika bodech shodne. Merkelová je podle nich opatrná a uzavřená, ovlivnilo ji počáteční působení v socialistické GDR. Straní se toho, aby činila sliby, které by jí v budoucnu činily problémy. Jako vědecká pracovnice nejdříve pozoruje, jak se věci vyvíjejí a až pak podnikne příslušné kroky. Vede ji chladná racionalita a ne instinkty či emoce. Definuje nejlepší možný výsledek a pak přemýšlí o tom, jak jej dosáhnout. Někteří merkologové pak dodávají, že se nechává hodně ovlivnit veřejným míněním. Všichni si ale donedávna mysleli, že Merkelové v podstatě rozumí. A všichni byli minulý rok velmi překvapeni.

Většina Němců byla ještě v prázdninové náladě, když Merkelová učinila pro ni velmi atypický krok. Velmi rychle se rozhodla, že Německo přijme uprchlíky, kteří byli zablokováni v Maďarsku, a k tomu přidala velmi krátký a emociální komentář: „Zvládneme to.“ Byla to její verze Obamova „Yes we can“. Merkelová navíc nekonzultovala své kroky s partnery v EU ani s německými zákonodárci. A nakonec nepovolila ani ve chvíli, kdy se německé veřejné mínění otočilo proti ní.

Donald Trump nedávno o Merkelové řekl, že „neví, o co jí jde“. Trump není u Němců moc populární, ale otázku si pravděpodobně kladou stejnou. Merkologové přepnuli na nejvyšší otáčky a přišli s řadou teorií. Ty nejšílenější hovoří o vlivu mimozemšťanů či CIA. Po jejich vyloučení zbývají v podstatě tyto:

Za prvé, Merkelová se ve skutečnosti chová stále stejně. I nyní se chová chladně a racionálně, definovala si ten nejlepší výstup a k němu se snaží dobrat. A když se počet uprchlíků prudce zvýšil a začal být ohrožen Schengen, rozhodla se, že tíhu krize ponese Německo do doby, dokud nebude vytvořeno celoevropské řešení.

Za druhé, je tu teorie, která také tvrdí, že v postojích a postupech Merkelové nedošlo k velkým změnám. Jen jí začíná stále méně zajímat, jaké jsou momentální nálady ve společnosti a naopak se více zajímá o to, jak si ji budou pamatovat budoucí generace. Proto je ochotna k velkým činům a rizikovým krokům, o kterých je přesvědčena, že jsou správné.

V létě byla populární teorie charity, ale od té doby svůj lesk poněkud ztratila. Hovořilo se o tom, že Merkelovou přemohly kvůli humanitární krizi emoce. Je dcerou faráře a hluboce věřící křesťankou. Jižní Evropa ji navíc nazývala nacistkou a ona chtěla svůj obraz nějak vylepšit. Většina merkologů se ale domnívá, že tak pragmatická politička, jakou Merkelová je, se nemůže jen tak změnit v náboženského fanatika.

Další teorie hovoří o tom, že na Merkelovou dolehla „Realitätsverlust“, tedy ztráta kontaktu s realitou. Zastánci tohoto pohledu poukazují na několik strategických a komunikačních chyb, které politička údajně učinila. Za příklad dávají prohlášení, že „pokud Němci nepřivítají uprchlíky, už nejsou jejím národem“. Merkologové, kteří jsou s političkou v kontaktu, ale s podobnými názory nesouhlasí a tvrdí, že Merkelová je stále stejná a racionální.

Nakonec je tu teorie zrady, která je populární v konzervativních a pravicových kruzích, které Merkelovou nenávidí. Podle nich se nyní Merkelová snaží získat hlasy sociálně demokratických a zelených voličů a snaží se o zničení německé identity. Jeden konzervativní merkolog nedávno napsal, že politička se snaží o naplnění „radikální vize Německa jako multinárodního státu“.

Jisté je, že pokud se Merkelové podaří v následujících měsících a letech uprchlickou krizi vyřešit, bude v historii zapsána jako jeden z nejvýznamnějších německých kancléřů. Pak může napsat své vítězné vzpomínky. Pokud se jí to nepodaří, bude se to na trhu hemžit životopisy a nadpisy ve stylu „Kde udělala Merkelová chybu“ či „Vzestup a pád Angely Merkelové“.

Autorem je Konstantin Richter.

Zdroj: Politico


Čtěte více:

O co šlo Putinovi v Sýrii
21.03.2016 14:00
Vladimir Putin před několika dny uvedl, že stahuje ruské jednotky ze S...
Krátkodobé vs. dlouhodobé investiční příležitosti: Nenechte své peníze ležet ladem, naši analytici vám poradí, jak na to!
21.03.2016 16:00
Chcete investovat a nevíte, kam uložit své peníze? Jednou z největších...
Brazilský ropný podnik Petrobras měl ve čtvrtletí rekordní ztrátu
22.03.2016 8:22
Brazilská státní energetická společnost Petróleo Brasileiro utrpěla v ...

Váš názor
  •  
    26.03.2016 10:45

    Na západě jim vždycky budou bližší přistěhovalí muslimové, než my z východu. Viz např. přechodné období, kdy občané nových ČLENSKÝCH států EU nesměli pracovat (ne brát dávky, ale podtrhuji: pracovat a platit daně) v Německu, Rakousku atd. Nyní viz GB - imigranti žijící v GB mají nárok na přídavky v plné výši, zatímco pracující a tedy i platící daně občan státu EU (a to prosím daně ve stejné výši jako občané GB) budou mít nárok na dávky nižší. A nižší, než nepracující a tedy daně neplatící rezident GB.
    sgt.Mike
  • Merkelova ví jak na ně
    26.03.2016 8:21

    Merkelová, chce vybudit německou porodnost, na rovinu to však říci nemůže, sama nemá děti, to by pak neměla politické opodstatnění, a nechce rozšiřovat nenávist na bezdětné, v Německu je převažující názor nepsaným zákonem
    bob
  • Ruská agentka
    25.03.2016 10:50

    Je to bývalá "východňárka", studovala tam, kde musela mít požehnání stasi. Když se podíváme, jak likviduje tradiční evropskou energetiku (Němci od její "Energiwende" platí za elektřinu 6xvíce, než před tím) a pod rouškou příklonu k obnovitelným zdrojům a menší energetické závislosti na Rusku dělá z dlouhodobého pohledu opak. O tom svědčí snaha o prosazení jakéhokoliv plynovodu z Ruska. Koncepce Energiewende je vlastně následující: obnovitelné zdroje ano, Evropané na to však budou těžce doplácet, atom ne, Evropané budou opět těžce doplácet zdražením energie, uhlí ne, o práci přichází spousta lidí, plyn anooo! Rusové a zejména politbyro si přes offshory, které s plynem vlastně obchodují napakují na Evropanech kapsy. Bývalý kancléř Schroeder už se ostatně stal poskokem Moskvy, konajícím proti zájmům svého národa. Není divu, že tyto ruské agenty CIA odposlouchávala. Jsou totiž pro budoucnost světa nebezpeční, jako ty spící buňky v Belgii.
    jiri
    • Re: Ruská agentka
      26.03.2016 8:53

      Nie som žiaden Rusofil, ale už mi tieto názory na to , že za všetkým zlom je Ruská stopa pripadajú veľmi primitívne. Väčšina tých ,ktorí takto uvažujú si tým zjednodušuje pohľad na svet. Lebo načo rozmýšľať nad podstatou problému keď sú tu po ruke Rusi, veď teraz je to trendy.
      Petrík
      • +1
        29.03.2016 8:26

        To je názorný příklad, do jakých absurdností to dokáže dobře cílená propaganda v médiích dovést. Kdepak, my lidé jsme žádnou chybu ani ve volbách ani v referendu o EU neudělali, ani Němci neudělali chybu, když Merkelovou opět v zemských volbách masivně podpořili, i po tom všem, co se stalo. Nikoli, můžou za to Rusové, protože ti jsou zdrojem všeho zla! Je to stejně bizarní, jako když Hitler všechno zlo svaloval na židy. Bohužel většina lidí se namáhat nebude a raději převezme primitivní ideu toho jednoho konkrétního nepřítele, než aby se zamyslel sám nad sebou.
        MrBurnes
    • Re: Ruská agentka
      25.03.2016 10:55

      K tomu je ještě pro souvislost s článkem dodat, že zaplavit Evropu uprchlíky a vytvořit uvnitř jakýsi přinejmenším vroucí Kavkaz je nyní prioritní zájem Kremlu. Angela odvádí dobrou práci. Moloděc, Angela, Umnička!
      jiri
  •  
    25.03.2016 9:46

    odmítání přirozenosti deviatem - prostě marxista
    mark
  •  
    25.03.2016 8:58

    Je to jasné.Duševní nemoc
    mc
  • Kecy, kecy, kecy
    25.03.2016 8:55

    Realita je prostá. Významný politik má dvě možnosti. Vykonávat to, co se po něm chce a mít se dobře nebo skončit jako Kennedy. Volba je jasná.
    Josef
  • Nesouhlasím
    25.03.2016 7:59

    Paní Merkelové jde o to, o co jde všem politikům. Nepřiznat chybu. Hned na začátku přijala za svou určitou ideologii, jako obvykle ideologii zdánlivě krásnou a vznešenou - "Pomůžeme všem lidem, kteří se mají hůře než my, zvládneme to." Do jisté míry by se to mohlo Němcům dařit, dle propočtů vyjde Německo 1 uprchlík ročně asi na 15 tisíc euro, čili jen z přebytku rozpočtu je Německo schopné uživit téměř všechny uprchlíky, kteří dnes na jeho území jsou. Postupně se ukazuje, že se jedná o dlouhodobě nefunkční model. Lidé, kteří pracují a odvádí daně, budou muset živit miliony těch, kteří k nim za prací rozhodně nepřijeli. Odměnou za to jim bude znásilňování a teror. Z tohoto důvodu bude pracujících postupně ubývat a parazitů přibývat a model se rozpadne, tak jako se rozpadly témeř všechny ostatní formy komunismu. Ovšem kdyby teď Merkelová přiznala chybu, celý její ideál by se zhroutil "předčasně" a ona by musela skončit. Nepřizná chybu, ani když kvůli této ideologii už lidé umírají. Naopak reakcí budou čím dál intenzivnější represe a omezování svobody pro původní Evropany, a naopak krytí a odpouštění zločinů uprchlíkům, čehož jsme svědky už dnes.
    MrBurnes
    • Re: Nesouhlasím
      25.03.2016 8:35

      Souhlas, není co k tomu dodat. Jak mohli Němci volit stranu s čelním politikem, kterému nikdo nerozumí ??
      Bentley
      • Re: Nesouhlasím
        29.03.2016 8:14

        Stačí se mrknout do německých médií - jsou ještě víc manipulativní, než u nás. Používá se tam také obdobná strategie typu "Mladí, krásní a inteligentní lidé uprchlíky vítají, zatímco ostatní jsou xenofobové". V Německu, víc než kdekoli jinde, je silná idea elitářství - každý chce sám sebe vidět jako morální a intelektuální elitu, a média mu drtí do hlavy, že pokud takovým chce být, musí se přidat na stranu současné ideologie a hájit ji bez ohledu na důsledky, které to přináší.
        MrBurnes
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m