Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy podceňují ochotu Fedu zvyšovat sazby

Trhy podceňují ochotu Fedu zvyšovat sazby

14.03.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco v uplynulém týdnu úřadovala na trzích ECB, v tomto se pozornost přesouvá na druhý břeh Atlantiku. Ústřední událostí týdne bude zasedání Fedu, které ale pravděpodobně nepřinese zdaleka taková překvapení a zvraty jako tisková konference Maria Draghiho. Během ní euro nejprve o 1,5 % oslabilo, aby posléze v reakci na odmítnutí dalšího poklesu sazeb o 3,5 % posílilo. Co tedy může přinést tento týden Fed?

Kumulace rizik pro globální růst - především v Číně a rozvíjejících se trzích - nedovolí Fedu na březnovém zasedání zvýšit sazby. Na druhou stranu platí, že i přes větší globální napětí domácí ekonomika při pohledu na inflaci a trh práce v zásadě naplňuje nebo dokonce překonává prosincová očekávání Fedu. V únoru vzniklo znovu skoro 250 tisíc nových pracovních míst, rychle roste maloobchod a jádrová inflace je na vzestupu - v lednu prudce vzrostla na 1,7 % (nejvyšší za poslední tři roky). Přes znepokojující dopad levné ropy a slabé Číny na domácí průmysl má tak Fed nakonec dost důvodů věřit, že po odeznění efektu levných cen ropy inflace může jít dál vzhůru… a s ní pomalu i sazby.

Pro reakci trhů na středeční výsledek zasedání bude důležitá především tisková konference Janet Yellenové a to, jak silný signál vyšle směrem k červnovému zasedání. V prosinci američtí centrální bankéři čekali (“dot plot”), že sazby mohou jít v tomto roce čtyřikrát nahoru (vždy o 25 bps). To se již stane asi těžko. Na druhou stranu s prognózou, která bude na inflační frontě ukazovat podobný příběh jako v prosinci, asi Fed nebude chtít svůj výhled na sazby příliš měnit. Zvlášť když se v posledních týdnech navíc trochu zlepšila nálada na globálních trzích. Investoři, kteří sázejí, že sazby letos v Americe půjdou vzhůru pouze o 25 bps, tak Fed podle nás podceňují. My vidíme v tomto roce prostor pro zvýšení amerických oficiálních úrokových sazeb o 50 bazických bodů.

Region - forex
Zasedání polské centrální banky (NBP) v pátek mnoho novinek nepřineslo, snad s výjimkou nové prognózy. Ta ale dle očekávání vyzněla ve směru výrazně nižší inflace a trošku rychlejšího růstu. Co se týče měnové politiky, tak i obměněné vedení NBP je, zdá se, spokojeno s nastavením úrokových sazeb. V našem scénáři proto stále počítáme s jejich stabilitou ve zbytku roku (trh sází na pokles sazeb o 25 bps v šestiměsíčním horizontu). Zlotý nicméně v pátek výrazně posiloval (již od rána) a dostal se pod EURPLN 4,30.

Tento týden se pozornost soustředí zejména na Fed. V regionu budou rovněž zveřejněna zajímavá makroekonomická data (průmysl v ČR a v Polsku, inflace v Polsku). Uvidíme, zda se zlotému podaří udržet si zisky z minulého týdne, a to i kvůli dalšímu kolu třenic kolem ústavního soudu...

Dluhopis
Trhy jako kdyby se nemohly pořádně rozhodnout, jak si přebrat čtvrteční akci ECB. V pátek na trzích převládl optimismus (přece jen nákupy aktiv jsou rychlejší než trh očekával) a výnosy bezpečných dluhopisů buď stagnovaly (Německo) nebo mířily vzhůru (USA).

Víkendové volební ztráty Angely Merkelové mohou německému bundu trochu hrát do karet, stejně jako slabší čínská čísla. Nejvíce pozornosti ale přitáhne středeční verdikt Fedu (viz úvodník).

Komodity
Cena ropy Brent v pátek rostla asi o 0,9 %. Dopoledne jí sice asi mírně pomáhala zpráva Mezinárodní energetické agentury, která naznačila, že cenové dno může být již za námi, nicméně silnější impuls ropě nedodala. Zdá se totiž, že druhé čtvrtletí se z hlediska celkové bilance na trhu stále ponese ve znamení velkého přebytku a volatilita ceny tak zůstane vysoká (my stále počítáme s poklesem ceny ropy oproti současným úrovním).

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Světový šampion ve hře go konečně porazil počítač AlphaGo
14.03.2016 8:14
Světový šampion v asijské deskové hře go Jihokorejec I Se-dol dnes kon...
Asie: Nový týden otevřela většina trhů růstem, investoři čekají na zasedání centrálních bank
14.03.2016 8:22
Většina asijských akciových trhů posilovala, když podle hodnocení anal...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data