Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NYT: Donald Trump nemá nikdy dost

NYT: Donald Trump nemá nikdy dost

14.03.2016 8:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Miliardář Donald Trump nedávno na shromáždění požádal, aby zvedli ruce ti, kdo ho chtějí volit. Mnohým paže mířící k nebi připomněly nacistický pozdrav. Komentátor listu The New York Times ale nezkoumal Trumpův vliv na úhel zvednutých rukou, protože ho zaujalo něco jiného: obří rozměr Trumpova hladu po obdivu.

Hluboký, nebetyčný, nekonečný a neukojitelný. Trump zrakem přejíždí zaplněný sál a nestačí mu, že lidé přišli, ani to, kolik jich je. Potřebuje, aby projevili, jak ho obdivují. Musí zavelet a vychutnat si, jak lidé rozkaz splní. Zatím ještě nežádal, aby poklekli, ale to může přijít. Primárky jsou dlouhé. Trumpova kampaň je stále rušnější, je absurdní a děsivá.

Na snahu objasnit Trumpovu kandidaturu se napsalo nesčetně analýz ve snaze objevit nový pohled, novou teorii, hlubší pochopení. Trump má možná mnohá kouzla, avšak žene ho jenom jedna síla. Vydal se na cestu, aby viděl svou tvář na obrazovkách, valící se twitterové vzkazy, řady obdivovatelů před sebou. Nabíjí ho, když slyší své jméno v ústech učenců, soupeřů, davu. V jeho uších to zní sladčeji než Beethoven a razantněji než Beyoncé. On nebo aspoň jeho maličké srdce na to tančí tango. Falešné tóny, jež sám vyluzuje, neslyší.

Celá Trumpova kampaň se dá vysvětlit terminologií návyku na omamnou látku. Je závislý na pozornost, vyžaduje pravidelné dávky a musí je zvyšovat, což si zajišťuje provokacemi.

Kdyby se stal prezidentem, nebyla by jeho politika konzervativní, umírněná, liberální ani srozumitelná. Byla by pokračováním tohoto sebeujišťování a sebezveličování - zraky všech by se musely upírat k němu, všechny rty by musely opakovat Trump, Trump, Trump. Tak jako musejí už nyní studenti Trumpovy univerzity sepisovat obdivné ódy na tuto školu. Trump se prostě musí stále cítit dobře. Pochopitelně se najdou na jeho shromážděních agresivní skupinky. Ale co na tom, nijak se nekrotí ani jejich idol.

Komentátoři se podivují, jak snadno si podmaní nový dav, jako by to, co říká nebo dělá, bylo předem naplánováno a bylo součástí disciplinované politické strategie. Naplňuje opravdu nějaký plán, nebo podléhá svým chtíčům? Je geniální, nebo chorobný?

Vynalézá stále nové urážky, aby si zajistil pozornost, ale je to pravděpodobně spontánní reakce na chlad a osamělost, která ho zachvátí vždy, jakmile trochu zvolní.

Je s podivem, jak často a bez velkého užitku usedá do křesel v diskusních pořadech. Většina politiků ve vedoucím postavení, jako je nyní to jeho, by projevovala opatrnost. Vítěz kampaně se většinou snaží minimalizovat svá vystoupení, uchrání se tak neobratností a omylů. Ne ale Trump - mlýnice a stroj na rozhovory. Nedokáže si pomoci.

Ostatní kandidáti si odbudou své projevy a pak se vytratí, Trump zůstává a odpovídá na dotazy novinářů. Prodlužuje show a zvětšuje tak porci, kterou sám potom pozře. Jeho skutečným cílem je nacpat se. Novináři si nemohou stěžovat, jak to činí obvykle, že je politici přehlížejí, že se vyhýbají tiskovým konferencím a že neodpovídají na dotazy včas.

Ale důvody těchto politiků jsou často rozumné. Chápou, že to, co říkají, má svou váhu a může mít důsledky. Mají smysl pro vedení, v němž slova mají svou váhu a skrývají také riziko. Že právě to Trump nechápe, se ukázalo, když prohlásil v únoru, když byl z jeho akce v Las Vegas vyveden jeden odpůrce: "Nejraději bych mu dal do nosu." Politik musí svá slova volit a používat je opatrně.

Trump má jenom jedno měřítko - stále víc. Více zboží nesoucího jeho jméno a více budov pojmenovaných po něm. Moderní Midas se sklonem k marnivosti. Vše, čeho se dotkne, se vrací Trumpovi. Na tom trvá, po tom touží. Žádné ujištění ho neuklidní na dost dlouho, žádné potvrzování není dostatečně jisté. A to by platilo o Trumpovi prezidentovi, stejně jako to platí o Trumpovi kandidátovi. A to by diktovalo podmínky a tempo vlády, z níž by se Amerika dlouho nevzpamatovala.


Čtěte více:

Demokratičtí prezidenti USA měli na akciové trhy lepší vliv než jejich republikánští kolegové
04.03.2016 11:54
Jméno nového amerického prezidenta či prezidentky se svět dozví 8. lis...
Project Syndicate: Politika finanční volatility
08.03.2016 11:00
Před čtyřiadvaceti lety, uprostřed ošklivého soupeření před prezidents...
Kdyby mohly prodeje knih hlasovat, byl by prezidentem USA Donald Trump
10.03.2016 16:22
„Crippled America", tedy kniha Donalda Trumpa o aktuálních strastech ...

Váš názor
  • A kdo se divi ?
    14.03.2016 12:13

    I zde plati zákon akce a reakce, když v jednom volebním obdobi neuvazene vyhraje levicak a ještě k tomu cernoch, tak reakce na sebe nenecha dlouho cekat a vtomto obdobi mozna zase vyhraje pravicak a k tomu trochu rasista... pokud nahodou nevyhraje, a zvoli zenu prezidentkou, tak hrozi, ze reakce v dalším obdobi bude ještě vetsi a vyhraje třeba někdo proti zensky, proti kretansky, protilevicovy, někdo jako Hitler, nebo Sadam. Z tohoto pohledu si myslim, ze se něco jako Jing Jang ma vyrovnat a mel by z toho co je vyhrat Trump.
    K
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m