Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záhada zmizelých barelů: Přebytek na ropném trhu je možná méně dramatický než se zdá

Záhada zmizelých barelů: Přebytek na ropném trhu je možná méně dramatický než se zdá

18.03.2016 12:52
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Převis nabídky nad poptávkou na globálním ropném trhu poslal ceny černého zlata v loňském roce na mnohaletá minima. Ropná data však mají k dokonalosti daleko a na přezásobeném globálním trhu se barely ztrácejí do neznáma. Počet těchto nezvěstných barelů černé komodity loni dokonce dosáhl nejvyšší úrovně za posledních 17 let.

V roce 2015 Mezinárodní energetická agentura, která shromažďuje data o nabídce a poptávce na trhu černého zlata, nezapočítala do světových zásob 800000 barelů ropy denně. Právě tyto nezvěstné barely, o kterých nikdo neví, zda vůbec existují nebo, kde je jim konec, by mohly být klíčem k situaci na trhu pod permanentním tlakem přebytku. Někteří analytici se domnívají, že mohou být barely v Číně, jiní věří, že byly jednoduše vytvořeny chybným účetnictvím a ve skutečnosti ani neexistují. Ať již je to jakkoliv, tyto nesrovnalosti jen podtrhují fakt, že ceny ropy reagují na data, kterými si investoři nemohou být zcela jisti. Pokud ale tyto barely prostě nejsou, pak tolik omílaný přebytek na trhu může být o dost menší, než se obecně odhaduje a ceny by mohly mít o to snazší a rychlejší cestu k oživení.

Počet barelů ropy nezapočítaných v rámci uskladnění OECD, uskladnění na moři ani v datech o ropě na cestě


barely mizicvi.png

Zdroj: WSJ

Jak se takový barel ropy prostě ztratí z dat?


Loni Mezinárodní energetická agentura odhadovala, že v průměru se ve světě vyprodukovalo zhruba o 1,9 milionu barelů ropy denně více, než vyžaduje globální poptávka. Z těchto téměř 2 milionů přebytečných barelů bylo 770000 uskladněno na pevnině, přibližně 300000 barelů bylo na cestě ať již po moři nebo ropovodem, ale zbylých zhruba 800000 jaksi v datech započítáno není. V posledním čtvrtletí loňského roku přitom počet nezvěstných barelů ropy stoupl dokonce na 1,1 milionu denně neboli 43 procent odhadovaného přebytku na globálním trhu v tomto období.

Data o produkci a poptávce po černém zlatě Mezinárodní energetická agentura IEA sbírá po celém světě a její měsíční zprávy často hýbají i cenou ropy. Statistické limity však mohou do dat přinést nesrovnalosti, ačkoliv jejich rozsah a směr nejsou zcela známé. Chyba by však mohla být vysvětlena přehnanými odhady dodávek nebo naopak podhodnocenou poptávkou či změnami zásob v zemích mimo organizaci OECD. Zatímco nabídku a poptávku totiž IEA odhaduje z globálních dat, údaje o tom, kde jsou tržní přebytky skladovány, pocházejí pouze od členů OECD. Právě proto by některé z těchto zmizelých barelů mohly být ztraceny v nečlenských státech OECD jako je Čína. Nezvěstné barely začínají tvořit tak velkou část přebytku na trhu, že by mohly být i důsledkem rychlejšího růstu zásob v zemích mimo OECD.

Možná i proto, že spolehlivost a přesnost ropných dat je do značné míry diskutabilní někteří investoři spíše než přesná čísla sledují trendy. I kdyby byl díky nezvěstným barelům přebytek na trhu s ropou menší, než se odhaduje, není však zdaleka u konce. „Trh se bude i nadále potýkat s výraznými přebytky, které by měly tlačit ceny ropy dolů. Sklon forwardové křivky sice nenaznačuje, že by na trhu s ropou panoval extrémní nedostatek volných produkčních kapacit (a nepotvrzuje tak přímo vysokou nadprodukci), nicméně zároveň ani neukazuje, že by se bilance vyrovnávala. Cenu ropy však mohou i nadále podporovat zprávy o omezování produkce v USA, holubičí vyznění březnového zasedání Fedu (15.3.) a zejména zprávy o plánované schůzce producentů v polovině dubna. Nicméně s tím, že by se k dohodě producentů na zmrazení produkce přidal i Írán, však ani nadále nepočítáme. Proto zůstává náš výhled na cenu ropy v následujících měsících v souhrnu negativní a očekáváme pokles cen ropy oproti současným úrovním,“ uvedl analytik Petr Báča z ČSOB.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

O zmrazení produkce ropy se bude jednat v dubnu, dohoda je prý možná i bez Íránu
16.03.2016 12:23
V posledních týdnech tolik diskutované setkání producentů ropy nejen ...
Ztráty dolaru proti evropským měnám se snižují
18.03.2016 10:41
Dolar se dnes dopoledne snaží korigovat své ztráty z posledních dní. D...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data