Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krátkodobé vs. dlouhodobé investiční příležitosti: Nenechte své peníze ležet ladem, naši analytici vám poradí, jak na to!

Krátkodobé vs. dlouhodobé investiční příležitosti: Nenechte své peníze ležet ladem, naši analytici vám poradí, jak na to!

21.03.2016 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Chcete investovat a nevíte, kam uložit své peníze? Jednou z největších překážek pro aktivní investování do akcií může být právě samotný výběr atraktivních titulů. Ať již je vaším cílem zhodnocení finančních prostředků rychlejší obrátkou portfolia skrze otevírání a uzavírání pozic v krátkodobém horizontu anebo dlouhodobým držením, tým analytiků Patria Finance se vám náročný výběr snaží usnadnit pravidelným vyhledáváním zajímavých příležitostí pro investování na akciových trzích v Evropě a v USA s potenciálem zhodnotit vaše peníze. Ty Patria představuje ve dvou základních produktech, kterými jsou Dlouhodobé investiční příležitosti neboli DIP a Krátkodobé investiční tipy, zkráceně KIT.

Krátkodobá spekulace podle KIT


Narůstající volatilita akciových trhů doslova vybízí k vyhledávání příležitostí, které ocení spíše krátkodobější spekulanti. Právě k tomuto účelu slouží Krátkodobé investiční tipy, které svou povahou představují spekulativnější produkt.

Krátkodobé investiční tipy (dříve Akciový radar) představují již sedm let produkt, v jehož rámci jsou pravidelně sestavována miniportfolia akciových titulů, u kterých analytický tým Patria Finance vidí potenciál pro zajímavé zhodnocení v řádech několika týdnů až měsíců. Analytický tým podle Branislava Sotáka zpravidla vybírá čtyři až pět nejzajímavějších tipů. „Kromě jejich samotného potenciálu však dbáme také na vyváženost rizik titulů zařazených do miniportfolia. Cílová beta vybrané skupiny tak osciluje v závislosti na cyklu blízko hodnoty jedna,“ dodává Soták.

Dlouhodobé investice a la DIP

Produktem vhodným pro dlouhodobější investory jsou především Dlouhodobé investiční příležitosti. Výhodou DIP je bezesporu jeho rozsah. Jen v minulém roce produktem prošlo 92 zahraničních titulů. Investoři tak získali možnost dostatečného výběru, ale také široké diverzifikace při stavbě portfolií. DIP nabízí širokou škálu akciových tipů a klientům cíleně pomáhá při správě jejich prostředků. I proto periodicky dochází k revizi jednotlivých titulů, které jsou v případě naplnění potenciálu, a občas bohužel také z důvodu ztráty své atraktivity, vyřazovány. Ačkoliv kupříkladu z aktuální podoby evropského DIPu bylo mnoho titulů vyřazeno, ve sledovaném období si vedly velmi dobře. „Průměrný výnos od zařazení přesáhl 33 procent, u Novo Nordisk dokonce 100 procent. Z 20 vyřazených titulů byl celkový výnos jen ve dvou případech záporný,“ uvádí analytik Patria Finance Soták.

Součástí Dlouhodobých investičních příležitostí jsou mimo konkrétní tituly také sektorové analýzy a sektorová doporučení neutral, underweight a overweight. V minulém roce se analytický tým věnoval například telekomunikacím, aerolinkám, zdravotnictví či bankovnímu sektoru. Klienti Patria Finance tak mají možnost lépe pochopit fundamentální důvody stojící za rozhodnutím doporučit vybrané akcie společností k nákupu. Zároveň sektorové analýzy představují možnost, jak lépe porozumět sektorům i faktorům, které ovlivňují hodnotu vybraných akcií.

Jaký je tedy hlavní rozdíl?

Vyjma délky investičního horizontu se tedy DIP a KIT liší ve třech základních parametrech:

Načasování investice
Tím prvním je načasování investice. Dlouhodobé investiční příležitost jsou seznamem, do nějž si investor může takříkajíc sáhnout pro radu kdykoliv, kdy hodlá pozměnit podobu svého portfolia. Naproti tomu Krátkodobé investiční příležitosti mají v rámci portfolia sloužit jako taktická složka, která by měla svou úlohu splnit v krátkodobějším horizontu. I proto by nástup do pozice měl být učiněn co nejdříve po zveřejnění nového vydání.

Strategie pro zařazení identifikovaných nákupních příležitostí
Druhý rozdíl v nastavení obou produktů představuje strategie pro zařazení identifikovaných nákupních příležitostí. Dlouhodobé investiční příležitosti mají sloužit jako inspirace pro doplnění portfolia. Investor si tak může dle vlastních preferencí „vyzobat“ jednotlivé tituly, které jsou mu nejbližší či nejlépe zapadají do jeho portfolia. Produkt Krátkodobých investičních tipů je přeci jen poněkud odlišný. Je totiž konstruován jako miniportfolio, když zohledňuje rizikový profil zařazených společností. Jinými slovy se svou skladbou snaží o diverzifikaci rizika, a to s přihlédnutím k stávajícímu vývoji akciových trhů. V praxi to poté obvykle znamená, že v dobách napětí na trzích je struktura miniportfolia defenzivnější, v periodách slibného růstu naopak agresivnější. Investor, který hodlá následovat strategii produktu, by tedy měl nakoupit rovnoměrně všechny tituly miniportfolia.

Odlišné nastavení cílů
Třetí rozdílný parametr představuje odlišné nastavení cílů jednotlivých produktů. „V případě krátkodobých tipů má investor možnost podílet se na aktuálním vývoji na trzích v té dané chvíli formou diverzifikovaného portfolia, které by mělo svou výkonností překonat benchmark. Naproti tomu Dlouhodobé investiční příležitosti nabízí klientům s volnými peněžními prostředky inspiraci pro vytvoření jádrové dlouhodobé složky portfolia. Nesledují tak benchmark, ale absolutní výnos s důrazem na kapitálovou složku,“ objasňuje Branislav Soták.

Výkonnost DIP a KIT

Nevyhnutelně se nabízí otázka, jak jsou tituly zahrnuté v seznamu DIP nebo v krátkodobých investičních příležitostech úspěšné. „Od počátku vydávání Dlouhodobých investičních příležitostí bylo ke konci loňského roku uzavřeno 79 doporučení s průměrným výnosem včetně dividend 25 procent. Z celkového počtu doporučení bylo 14 uzavřeno se ztrátou. Jen v loňském roce bylo uzavřeno 39 doporučení, z toho 31 s kladným celkovým výnosem. Průměrný výnos včetně dividend přitom činil 27 procent, 22 procent v případě amerických doporučení a 32 procent v případě evropského DIPu,“ říká Soták.

Každé miniportfolio Krátkodobých investičních příležitostí je sestavováno s cílem překonat svou kapitálovou výkonností příslušný akciový benchmark. „Jen v loňském roce jsme vydali 11 miniportfolií o celkovém rozsahu 47 položek, které v 82 procentech případů překonaly v dané periodě své benchmarky,“ říká analytik Patria Finance Jan Šumbera.


Poslední vydání krátkodobých investičních tipů z Evropy je k dispozici zde, z USA zde.
Poslední aktualizaci dlouhodobých investičních příležitostí pro Evropu naleznete zde, pro USA je k dispozici zde.
DIP - Sektorová analýza bank je k dispozici zde, follow-up zde.

K aktuálnímu i starším vydáním krátkodobých investičních tipů i dlouhodobých investičních příležitostí včetně veškerých sektorových analýz mají přístup všichni aktivní klienti Patria Finance (alespoň jeden obchod za kvartál) skrze sekci Krátkodobé tipy v záložce Research obchodní platformy webtrader. Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika na stránkách patria.cz.


Čtěte více:

Krátkodobé investiční tipy - výběr z amerických akcií
07.03.2016 15:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - sektorová analýza - banky jsou v kurzu...
11.03.2016 11:12
Patria a její tým Research vám přináší sektorovou analýzu navazující n...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - sektorová analýza bank - follow-up
11.03.2016 16:50
Včerejší tržní reakce na další uvolnění monetární politiky ECB byla, k...
Dividendové miniportfolio - Evropa
15.03.2016 11:45
Finanční trhy se v prvním čtvrtletí letošního roku rozhodně nenudí. Pr...
Dividendové miniportfolio - USA
15.03.2016 13:45
Aktuální divergence měnových politik nahrává výběru dividendových titu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m