Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity International, exkluzivně pro Patrii: Rok 2016 přinese snížení globálního převisu nabídky ropy

Fidelity International, exkluzivně pro Patrii: Rok 2016 přinese snížení globálního převisu nabídky ropy

25.03.2016 14:00
Autor: Pavel Daniel

Poptávka po ropě nabírá podle hodnocení komoditních analytiků Fidelity International růstový trend. „Spolu s pokračujícím růstem poptávky po ropě v Číně vidíme i jinde ve světě robustní nárůst poptávky po této komoditě,“ říkají závěry poslední analýzy z dílny Fidelity International. Zejména v USA a v Indii došlo v roce 2015 k velké spotřebě a pro svět jako celek se dá čekat, že rok 2016 bude dalším rokem masivního růstu spotřeby ropy.

Z tohoto důvodu je podle expertů Fidelity pravděpodobné, že míra růstu nabídky ropy zpomalí, a to zejména v důsledku nahrazení poptávky po ropě v odvětví dopravy. „Domníváme se však, že v roce 2016 bude problém globálního převisu nabídky korigován, protože mnoho projektů zdrojů ropy nevykáže ekonomickou životaschopnost,“ konstatují analytici Fidelity International. A na jednom z prvních míst, co se úpravy celosvětové zásoby týče, bude podle nich snížená nabídka americké břidlicové ropy.

Analýza amerického sektoru břidlicové ropy Fidelity International naznačuje čisté snížení v dodávce břidlicové ropy v roce 2016 o 0,7 - 1,0 miliónů barelů. „Očekáváme, že toto bude hlavní hnací silou prvního čistého snížení v celosvětových dodávkách ropy od krizového roku 2009, spolu s menšími sníženími z mnoha dalších oblastí, včetně Číny, Mexika, Ekvádoru a Nigérie,“ tvrdí experti Fidelity International.

Fidelity: Prognóza těžby americké břidlicové ropy a prognóza změn v celosvětové zásobě ropy

Ropa_výhled 

Zdroj: Fidelity Internationa

Stranu nabídky by podle nich mohla výrazně ovlivnit nedávná dohoda mezi Saúdskou Arábií a Ruskem. Již v roce 2014 přesvědčila Saudská Arábie, největší světový producent a vývozce ropy, ostatní členy Sdružení zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby upustili od své tradiční snahy podporovat ceny ropy prostřednictvím snížení produkce.

Saúdové místo toho chtěli "ublížit" producentům ropy s vyššími náklady a případně i jejich regionálnímu nepříteli – Íránu. V únoru Saúdská Arábie s Ruskem, druhým největším světovým producentem ropy, podmíněně souhlasily, že zmrazí produkci ropy na současných rekordních úrovních. „Protože globální trh se nyní vyznačuje především převisem nabídky, očekáváme, že časem díky nízkým cenám ropy dojde ke snížení globální nabídky a dojde tak k zotavení cen,“ říká analýza Fidelity International. Faktem ale je, že i tento předpoklad podléhá rizikům. Klíčové bude pravděpodobné načasování změny nabídky / poptávky po ropě.

Tento proces již probíhá a mnozí pozorovatelé tohoto sektoru se domnívají, že proces obnovení rovnováhy by mohl pokračovat i v roce 2017. „Z naší analýzy nicméně vyplývá, že vyváženějšího trhu by mohlo být dosaženo nejdříve v prvním pololetí 2016,“ uvádí tým Fidelity International zaměřený na ropu. Největším problémem v tomto ohledu by mohlo podle mínění analytiků být, kdyby se cena ropy, v očekávání snížení dodávek, vzpamatovala příliš rychle.

Rychle se zotavující ceny by pak totiž mohly podpořit těžbu a využití dalších zdrojů, což by zamezilo adekvátní úpravě na straně nabídky. Dalším zdrojem nejistoty ohledně vyvážení nabídky a poptávky je rozsah zvýšených dodávek ropy pocházející z Íránu po nedávném uvolnění mezinárodních sankcí vůči této zemi. Írán produkuje ropu s relativně nízkými náklady a tvrdí, že může poměrně rychle zvýšit výrobu o 1 mil. barelů za den (b/d) tak, aby mohl zásobovat nově otevřené trhy, což je na horní hranici tržního očekávání nárůstu o 0,5 mil. - 1 mil. b/d. Pokud íránská dodávka bude mnohem vyšší, než se očekávalo, mohlo být toto být dalším faktorem s negativním vlivem na ceny ropy, který zbrzdí adekvátní globální vyvážení nabídky.

Hospodářské dopady nízkých cen ropy

Komoditní analytici Fidelity International říkají, že ceny ropy pravděpodobně zůstanou nízké v porovnání s historií i v blízké budoucnosti. Nicméně ve střednědobém horizontu (příštích pár let), by nás podle nich neměl překvapit návrat k normám z posledních deseti let, kdy se cena ropy WTI pohybovala v průměru na 80 dolarech za barel. Toto by bylo také výrazně výše, než je současný konsensus agentury Bloomberg. Ten je pro období let 2017-19 na úrovni 57 USD/barel.

Trvalejší období nízkých cen ropy by mělo výraznější hospodářské důsledky. „V nejširším ekonomickém slova smyslu, nižší ceny ropy mají proti inflační tendenci a ve své podstatě se toto velmi podobá převodu majetku ze zemí vyvážející ropu do zemí ropu dovážejících,“ říká analýza Fidelity International. Velcí dovozci ropy teoreticky těží z nízkých cen, zatímco velcí vývozci tratí. V praxi to však není tak jednoduché, protože každá správná analýza musí posoudit vliv nízkých cen ropy na každou jednotlivou hlavní složku poptávky (soukromou spotřebu, fixní investice, vládní výdaje a čistý vývoz) pro každou zemi zvlášť.

„V případě USA, jak je znázorněno v grafu, spotřebitelé jasně těžili z nižších cen benzínu a dalších pohonných hmot, ale již není jisté, zda tyto peníze navíc byly ušetřeny nebo utraceny,“ vysvětlují analytici Fidelity International. Zatímco čistý vývoz USA měl podle nich z této situace také užitek (v důsledku snížení dovozu ropy), přínos pro spotřebitele byl podstatně zredukován propadem investic v energetice. Další komplikací bylo možné zhoršení deflačního rizika a vzájemné působení na měnovou politiku. V mnoha zemích jsou položky paliva též předmětem výrazného zdanění a různých dotačních režimů, což znamená, že cenový vývoj ropy není přímo přenášen na spotřebitele nebo firmy.

Ceny amerického benzínu a podíl amerických domácností na spotřebě energie

Ropa_výhled 

Poznámka: Podíl na spotřebě energie je % příjmu amerických domácností vydaných za zboží a služby z oblasti energetiky.

Zdroj: US Bureau of Economic Analysis, Bloomberg, NBER, Minack Advisors

Vybrané investiční dopady podle Fidelity International

Zatímco celkový dopad nízkých cen ropy na makro úrovni může být v případě některých zemí podle mínění Fidelity International předmětem značné diskuse, dopady na sektor a akcie mají tendenci být mnohem jednodušší. Obecně platí, že oblasti, kde je na vstupu ropa, mají tendenci profitovat, zatímco ty oblasti, kde výnosy jsou pozitivně navázány na cenu ropy, mají tendenci tratit.

Příklady oblastí s nízkými cenami ropy - vítězové:

Auta - nízké ceny ropy snižují výrobní náklady a podporují poptávku po motorových vozidlech, zejména po vozidlech s vysokou spotřebou, např. SUV. Příklad: General Motors.

Zemědělství - nízké ceny ropy mají tendenci snižovat různé zemědělské provozní náklady, včetně nákladů na zemědělské stroje, hnojiva a přepravní náklady. Příklad: Kubota Corp.

Chemický průmysl – zatímco surová ropa může představovat významnou část nákladů na suroviny v tomto odvětví, nižší ceny ropy mohou podpořit provozní marže chemikálií společnosti. Příklad: Akzo Nobel.

Letecké společnosti – v tomto sektoru palivo zpravidla představuje zhruba jednu třetinu provozních nákladů. Nízké ceny ropy mohou být velmi prospěšné pro provozní marže a zisky leteckých společností až dokonce do té míry, že si ceny pro nákupy pohonných hmot nezajistily (nezaheadgovaly) na vyšších cenových úrovních. Příklad: International Airlines Group (IAG).

Příklady sektorů s nízkými cenami ropy - poražení:

Průzkum ložisek ropy a produkce (E&P) - výnosy z těžby ropy E & P společností patří k těm, které nejsilněji souvisí s cenami ropy. Nízké ceny ropy mohou mít velmi špatný dopad na akcie a dluhopisy v tomto odvětví, zejména na ty s relativně vysokými náklady bodu zlomu a vysokým pákovým efektem. Příklad: Whiting Petroleum.

Energetické kapitálové zboží - nižší ceny ropy znamenají nižší investice v E & P společnostech, což znamená nižší poptávku po energetickém kapitálovém zboží. Zejména se to týká těch společnosti, které jsou nejvíce vystaveny vyšším cenám zdrojů ropy. Příklad: Diamond Offshore Drilling.

Alternativní / čistá energie - nízké ceny ropy účinně snižují ekonomickou přitažlivost obnovitelných zdrojů / čistých energetických produktů. Příklad: Tesla Motors.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data