Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velká metamorfóza globální ekonomiky: 8 vysvětlení

Velká metamorfóza globální ekonomiky: 8 vysvětlení

24.03.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V globální ekonomice se děje něco podivného a trvá to minimálně od roku 2007. Ekonomický růst je pomalý, finanční trhy jsou volatilní a ekonomická politika má často rozporuplné výsledky. Obecně máme tendenci se v každém časovém okamžiku zaměřit na ten nejpalčivější problém – hypotéční krizi, krizi v eurozóně, zpomalení Číny, kolaps cen ropy, atd. Tyto jevy spolu ale zcela jistě souvisejí. Co je spojuje? Názory na toto téma dávám dohromady už nějaký čas a shrnout se dají do následujících osmi tezí. Netvrdím, že jde o vyčerpávající seznam, ale dohromady určitě kreslí zajímavý obrázek.

Globální finanční krize a její důsledky: V roce 2007 začala krize, jejímž jádrem byly špatné dluhy. Vše se prudce zhoršilo v roce 2008 a globální ekonomika se s důsledky této krize ještě plně nevypořádala. Základ tohoto příběhu dobře popisuje Carmen Reinhartová a Kenneth Rogoff: Dluhové krize čas od času přicházejí a vždy za sebou nechají velké ekonomické škody. Poslední krize byla navíc mimořádně intenzivní, takže její důsledky budeme cítit velmi dlouho a bolestivě.

Teorie Velké odchylky: Ekonom John Taylor začal o této teorii hovořit v roce 2011. Podle něj žijeme v době, kdy probíhají větší intervence ze strany makroekonomické politiky, méně je uplatňován přístup založený na pravidlech a celkový vývoj lze méně predikovat. Nastala tedy odchylka od dříve uplatňované „dobré politiky“ a toto odchýlení začalo někdy v roce 2003. Tehdy se totiž Fed rozhodl držet sazby níže, než doporučovalo tzv. Taylorovo pravidlo (jehož autorem je právě Taylor). K tomu se začala přidávat vládní pomoc poskytnutá různým soukromým subjektům a fiskální stimulace v USA i v Evropě. Tato Taylorova teze je předmětem intenzivní kritiky, nicméně názor, že centrální banky i vlády učinily řadu chyb, je široce rozšířen.

Konec století Spojených států amerických: Po roce 1940 byly Spojené státy ve světě dominantní silou, dolar se stal v podstatě globální měnou. V posledních letech tato dominance ale upadá, i když na druhou stranu se neobjevuje žádná jiná země či instituce, která by roli USA mohla převzít. Výsledkem je neustálá nejistota, geopolitické tenze a vysoká volatilita na finančních trzích a v ekonomice. Zatím se nezdá, že by se tato situace měla v dohledné době změnit.

Konec inflace: Historik David Hackett Fischer tvrdí, že od roku 1200 proběhly ve světě čtyři velké cykly rostoucích cen. První tři se dostavily po obdobích politické a ekonomické nejistoty, po nich přišlo dlouhé období cenové stability. Čtvrté období podle historika začalo před rokem 1900 a nyní můžeme vidět jeho konec. Pokud nám může být historie nějakým vodítkem, tento vývoj bude nějakou dobu trvat a může přinést hned několik krizí.

Velká stagnace: Otcem této myšlenky je ekonom Tyler Cowen, který ji aplikoval na Spojené státy. Nyní jde ale o koncept, který se hodí na celou globální ekonomiku. Příčinou je snížené tempo růstu produktivity, kterou dříve táhly nahoru nové technologie. K tomu se přidává řada faktorů, které dříve poháněly růst rozvíjejících se ekonomik, nyní ale ztrácejí na síle (nevyužité exportní trhy, nevyužitá domácí zásoba pracovní síly, a podobně).

Technologická revoluce: Je také možné, že současné problémy s růstem produktivity jsou jen předehrou k dalšímu boomu. Převratné technologie potřebují určitý čas na to, aby byly zavedeny do praxe. I minulé technologické revoluce doprovázely problémy, chybné kroky a nejistota. Carlota Perezová tvrdí, že „informační a komunikační“ technologická revoluce začala v roce 1971 a podle jejího názoru je možné, že krize let 2007 a 2008 je ve skutečnosti vstupem do „zlaté éry“. Neříká však, jak dlouho bude trvat potřebná transformační fáze.

Populační vrchol: Ruchir Sharma z Morgan Stanley tvrdí, že klesající míra porodnosti je po celém světě významnou brzdou globálnímu ekonomickému růstu. Byly doby, kdy panovaly obavy, že růst populace naši planetu zničí. Nicméně moderní kapitalistické ekonomiky si vedly nejlépe v dobách populačního růstu. Pokud globální populace dosáhla svého vrcholu, kapitalismus se tomu bude muset přizpůsobit.

Vrchol ve využití přírodních zdrojů: Svět se možná blíží bodu, kdy se od sebe odtrhne míra využívání přírodních zdrojů a ekonomický růst. Podle Breakthrough Institute už nyní klesá využití zemědělské půdy, spotřeba dřeva či vody na hlavu. Uhlíkové emise v rozvíjejících se zemích sice stále rostou, ve vyspělých zemích už ale jejich objem stagnuje. McKinsey Global Institute k tomu dodává, že globální obchod se zbožím se stále více mění na obchod s informacemi. Pro svět jako celek jde o vítaný jev, ale pokud nějaká ekonomika závisí na obchodu s komoditami, není to pro ni jednoduchá situace.

Zmíněná vysvětlení se často překrývají, ale dohromady nevedou k nějakému ucelenému vysvětlení. Mně osobně připadají nejlepší poslední tři, které popisují globální ekonomiku procházející bolestivým procesem, který je ale přeměnou doby průmyslové na něco lepšího. Možná bychom mohli hovořit o Velké metamorfóze globální ekonomiky.

Autorem je Justin Fox.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Medvěd je pryč, ale akcie už mají svou velkou jízdu za sebou
23.03.2016 17:45
Před časem jsme zde přemítali o tom, zda se z vývoje na americkém akci...
Wall Street stáhla ve středu do záporu ropa
23.03.2016 21:26
Americké trhy dnes po delším čase výrazněji poklesly. Hlavní příčinou ...
Propad ceny ropy a úvahy o změně rétoriky FEDu poslaly akciovou Asii do ztrát
24.03.2016 8:19
Druhý den ztrát hlásí většina asijských akciových trhů. Tentokrát jdo...

Váš názor
  • jo
    24.03.2016 13:30

    ty poslední tři považuji také za relevantní, nejvýznamnější je pro mne klesající porodnost v civilizovaném světě a kumulace bohatství. Je také na čase najít model, v němž muž uživí rodinu a nemusí být současně ve Forbesově seznamu nejbohatších a mít zaměstnanou ženu.
    lime
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m