Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úřady odblokovaly mobil střelce i bez pomoci firmy Apple

Úřady odblokovaly mobil střelce i bez pomoci firmy Apple

29.03.2016 9:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Američtí vyšetřovatelé se dokázali dostat k obsahu telefonu iPhone používanému jedním z pachatelů prosincového útoku v kalifornském San Bernardinu i bez pomoci společnosti Apple, která tento telefon vyrábí. Ministerstvo spravedlnosti vzápětí odvolalo svou žalobu na společnost, kterou se domáhalo, aby pomohla s odblokováním telefonu. Firma zareagovala prohlášením, že žaloba nikdy neměla být podána, neboť mohla vytvořit nebezpečný precedens. Celý spor byl ostře sledovaný, protože mohl mít širší důsledky pro ochranu osobních údajů.

Ministerstvo požadovalo od Apple, aby Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) poskytl program, který umožní odblokovat telefon iPhone 5C, který vlastnil Syed Farook. Ten spolu s manželkou v San Bernardinu postříleli 14 lidí a dalších 22 zranili. Oba při následné přestřelce s policií zahynuli.

FBI zkoumá možnou komunikaci Farooka a jeho manželky Tashfeen Malikové s teroristickou organizací Islámský stát. Inkriminovaný telefon by prý mohl obsahovat důkazy.

Vláda "se úspěšně dostala k údajům ve Farookově iPhonu, a tak už není pomoc firmy Apple potřebná", uvádí se v dokumentech zaslaných k soudu. Jakým způsobem se expertům pracujícím pro federální úřady podařilo do telefonu proniknout, ministerstvo nespecifikovalo.

Americký výrobce počítačů a telefonů na zprávu zareagoval prohlášením, že k "žalobě nikdy nemělo dojít", neboť by vynucení přístupu do telefonu mohlo "vytvořit nebezpečný precedens." Firma varovala před vytvářením "zadních vrátek" k obsahu mobilů, zneužitelných zločinci i vládami.

Apple stejně jako další společnosti z oblasti komunikačních technologií si jsou vědomy, že proniknutím do Farookova telefonu dlouhodobý spor s úřady nekončí. Firma je prý připravena vést s vládou dialog o tom, kam až je možné zajít ve spolupráci při vyšetřování zločinů, při nichž policie potřebuje údaje zakódované v telefonech či dalších zařízeních.

FBI použil k odkódování telefonu nespecifikovanou novou metodu, kvůli níž nedávno ministerstvo požádalo o odročení soudního jednání. Ministerstvo si nicméně až dosud ponechávalo prostor pro případnou soudní bitvu s výrobcem. Úřady v této při podporovali pozůstalí po obětech útoku v San Bernardinu.

Apple tlak vlády na spolupráci odmítal i kvůli obavám, že by v budoucnu mohly následovat další požadavky úřadů na přístup k osobním údajům dalších občanů z nejrůznějších důvodů. V tomto sporu se za Apple postavili bezpečnostní experti, ochránci práva na soukromí a další přední technologické firmy jako Google, Facebook či Microsoft.

Někteří právní odborníci tvrdí, že proniknutí do Farookova telefonu může nastavit nové standardy toho, kam až mohou úřady zajít v přístupu do soukromí obyvatel USA. "Co je vhodné a co už by mělo být za hranicí? Co bude FBI dělat s technikou, kterou právě objevila?" řekl listu Los Angeles Times Gregory Nojemi z nevládní organizace Centrum pro demokracii a technologie (CDT).

Úspěch FBI podle něho přinese mimo jiné nový pohled soudů na všechny další podobné spory, v nichž budou mít úřady těžší přesvědčit justici, aby nařídila firmám spolupráci. Kongres, jehož někteří členové dosud zvažovali přijetí normy, která by společnost Apple právně zavázala k odkódování telefonu, bude zároveň méně ochotný k podobnému kroku někdy v budoucnu sáhnout, dodal Nojemi.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Applu stagnují prodeje iPhonů - no a co...
01.02.2016 15:57
Apple je skvělá firma. Ale stalo se to, na co všichni upozorňovali a v...
Tim Cook (Apple): FBI po nás chce „zadní vrátka“
17.02.2016 16:23
Tim Cook, CEO aktuálně nejobdivovanější společnosti světa, zveřejnil d...
Amerika je rozdělená kvůli sporu FBI vs. Apple
25.02.2016 11:27
Amerika žije bojem dvou Goliášů – Apple vs. FBI. Jde samozřejmě o data...
Apple vyráží na zteč s novým iPhonem SE!
21.03.2016 19:30
Technologický gigant Apple na dnešním setkání představil zbrusunový iP...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data