Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlatá horečka a lekce z historie

Zlatá horečka a lekce z historie

05.04.2016 10:09
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Zlato. Po akciových propadech v letošním roce se opět vyrojily titulky o výhodnosti investic do zlata, které letos zhodnotilo přibližně o 16 % a pyšní se pozicí jednoho z nejvýkonnějších aktiv. Jak to však vypadá s výnosností této investice při pohledu s odstupem několika let?

Pokud uvažujeme o investičním horizontu pěti let (který je doporučován pro akciové investice), pak například celosvětový diverzifikovaný index MSCI World za toto období vzrostl o 40,5 % v dolarech, což představuje výnos 7 % ročně (včetně vyplacených dividend). Proti tomu zlato na pětiletém horizontu ztratilo v dolarech kumulovaně 13,2 %, což odpovídá poklesu o 2,8 % ročně. I navzdory letošnímu 16% růstu se tak cena zlata nachází plnou třetinu pod svým nominálním maximem ze září 2011. Mimochodem, tehdy vrcholila nervozita z možného krachu Řecka a následného rozpadu eurozóny a právě tento katalyzátor vyhnal cenu zlata nahoru.

Pozor na zlaté spekulativní bubliny

Při investování bývá velmi poučné hledat inspiraci v minulosti, protože historické cykly se mají tendenci opakovat. Pozoruhodným obdobím byl pro zlato přelom 70. a 80. let. Cena zlata se během sedmdesátých let vyšplhala o 2 277 %. Prudký růst zapříčinily ropné šoky a vysoká inflace. Optikou zkušenosti sedmdesátých let tak zvýšení ceny zlata v letošním roce vypadá jako pouhá vlnka na klidné hladině. I tak je však vhodné být obezřetný. Ani zlato nebylo historicky ušetřeno spekulativních bublin a následných krachů.

Rekordní růst následoval strmý pád

Podíváme-li se na historický vývoj ceny zlata očištěný o inflaci, je patrné, že opticky sice nominální cena zlata dosáhla svého maxima v roce 2011, ale při zohlednění inflace byla v lednu 1980 ještě vyšší. Na vrcholu v roce 1980 se však udržela velice krátce (jen pár hodin nebo dokonce minut) a začala střemhlav padat k zemi. Během jednoho týdne klesla cena zlata o více než 26 %, za necelé dva měsíce ztratila 43 %. Pět let po dosažení maximální hodnoty byla cena zlata o 67 % nižší.

Cena zlata očištěna o inflaci v letech 1970–2016 

zlato 

Zdroj: Bloomberg

Pro nejextrémnější případy

Pokud se už rozhodnete pro koupi zlata, nekupujte ho spekulativně, ale opravdu jako uchovatele hodnoty pro extrémní případy. Pak by vám nemělo vadit, že cena třeba během půl roku o polovinu klesne, protože zlato držíte pro nejextrémnější případy, jako jsou války, měnové reformy a hyperinflace (a zároveň si usilovně přejete, aby žádná z těchto situací nenastala).

Za tímto účelem je o něco lepší držet fyzické zlato (cihly, pruty nebo mince) než různé odvozené produkty, jako jsou certifikáty a ETF. I když je zlato patrně jediné aktivum, které bude mít vždy nějakou reálnou hodnotu, je těžké si představit, že pokud budou peníze bezcenné, půjdete si koupit chleba s odřezkem z vaší zlaté cihličky. Krajíc chleba by v takovém případě mohl být cennější než zmiňovaný odřezek. Zlato hlad neutiší.

Raději aktiva s fundamentálním základem

Z investičního pohledu je rozumnější investovat do aktiv, která mají fundamentální základ a prostor pro další rozvoj a růst (investice do akcií jsou podílem na skutečných podnicích, které se rozvíjejí, generují zisk a odměňují své majitele-akcionáře například tím, že vyplácejí dividendu nebo skupují vlastní akcie), než investovat do aktiv, jako je zlato nebo diamanty. U zlata je také podstatné, že se jeho cena uvádí v amerických dolarech, což pro investora z České republiky může znamenat měnové riziko, které se musí ošetřit.

Výkonnost zlata a indexu MSCI World na pětiletém horizontu (obojí v USD)

zlato   

Zdroj: Bloomberg

Poptávka po zlatě podle využití  

zlato   

Zdroj: World Gold Council  


J
aroslav Vybíral

@JaroslavVybiral

Pozice: investiční analytik ČSOB Asset management

Autor v současné době působí jako akciový a kreditní analytik s regionální specializací na středo a východoevropské trhy s velkým důrazem na Turecko. Je součástí týmu strategické a analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB v regionu. V minulosti působil ve společnosti PwC, kde se věnoval advisory a auditu finančních institucí. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze (Obor statistika a pojistné inženýrství), absolvoval studijní pobyt na Université catholique de Louvain v Belgii.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE


Čtěte více:

Dojde v Saúdské Arábii k ekonomické revoluci?
04.04.2016 14:30
Prince Mohammeda bin Salmána nelze vinit z toho, že by nebyl dostatečn...
Slabá zahraničí poptávka dopadá na německý průmysl
05.04.2016 9:04
Německé průmyslové objednávky se v únoru nečekaně propadly, když proti...
Trump prognózuje americké ekonomice masivní recesi - a co my?
05.04.2016 9:10
Lídr primárek na zisk kandidátky na úřad amerického prezidenta z repub...

Váš názor
  • Propaganda
    06.04.2016 6:16

    Propaganda papieroveho tigra. Autor zabudol pripomenut, ze napr. viac ako tri stvrtiny akciovych spolocnosti v USA z roku 1929 zaniklo. Cize majitelia akcii nedostali nic. Dalsi priklad straty majetku prostrednictvom akcii su akcie Deutsche telekom, majitelia akcii utrpeli straty vyse 80%. Dalsim prikladom su majitelia akcii nemeckych bank: straty akcionarov v priebehu posledych 8 rokov 70%. Som si isty, ze majitelia akcii amazonu utrpia straty najneskor do konca tohto roku minimalne 30%. Papierovi tigri mi mozu hovorit co chcu, ale ja odporucam mat minimalne 20% fyzickeho zlata a striebra v portfoliu ako poistku proti kurzovym a akciovym stratam. s pozdravom Eurofisher
    eurofisher
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m