Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy stále pod tíhou nehorázného optimismu

Trhy stále pod tíhou nehorázného optimismu

15.04.2016 17:45

Je dobře známým faktem, že doporučení analytiků jsou většinou vychýlena ke „koupit“, naopak doporučení „prodat“ je většinou vzácné. Zda jde o výsledek toho, jaké jsou zájmy instituce, ve které tito lidé sedí, či jejich skutečného názoru je předmětem debat, sám se kloním spíše k druhému pohledu. Jinak řečeno, většina z nich je poctivých, ovšem to, že do každé „buy“ akcie nestrkají své peníze, je vychyluje směrem k přílišnému optimismu. Ale asi to je hodně zjednodušený pohled, protože růžové brýle fungují i při prostém projektování vývoje ziskovosti.

Jak je vidět z následujícího grafu, od roku 2008 (ale ve skutečnosti už mnohem déle) začínají analytici s odhadem ziskovosti obchodovaných firem v následujícím roce na nemístně vysokých číslech. Jasnou výjimkou byl jen rok 2011, kdy začali o něco níže. Obvykle ale docházelo k postupnému poklesu očekávání, rekordmanem byl v této souvislosti rok 2009 s propadem ve výši 47 %. Zajímavé je i to, že v řadě případů se projevil jakýsi „efekt ocásku“ – očekávání pro daný rok dosahují dna někdy na jeho konci, výsledná čísla (zveřejněná v prvním čtvrtletí roku následujícího) jsou o něco lepší.

entiment 1.png

Zdroj: FT

Nás asi zajímá nejvíce vývoj aktuální. Očekávání pro rok 2016 se zatím drží zažitého mustru, s 15 % propadem patří mezi ty lepší propadové borce. I když je obecně známo, že tahounem tohoto vývoje je energetika, je přece jen přínosné podívat se na aktuální vývoj v jednotlivých odvětvích. Zeleně jsou v následujícím obrázku očekávání z dubna 2015, modře z ledna 2016 a červeně očekávání současná. Posun z kladných čísel do záporných nastal u většiny odvětví, výjimkou je sektor zboží dlouhodobé spotřeby (který byl po většinu pokrizových let favoritem trhu), zdravotní péče a telekomunikace. Největší obrat naopak nastal u materiálů, které také výrazně přispěly k tomu, že u celého indexu SPX se nyní čeká meziroční pokles zisků asi o 8 % (první graf ukazuje propad očekávání současných vs. očekávání z počátku období).

entiment 2.png

Zdroj: FT

V letech 2012 – 2014 zisková očekávání znatelně klesala, ovšem ceny akcií a index SPX prudce rostl. Jinak řečeno, zisky sice nenaplnily počáteční očekávání, ale investorům jejich reálný vývoj stačil na to, aby nechali ceny akcií růst. V roce 2015 už jim ale trpělivost došla a na trhy nakonec dolehla nehoráznost vysokého optimismu. V čem byl rozdíl? Svým způsobem je velmi jednoduché ho najít: V roce 2012 bylo PE trhu maximálně na hodnotě 13 a tu je možné ospravedlnit i při relativní skepsi. V roce následujícím se valuace zvedla na cca 14, v roce 2014 na 15, což už bylo docela vysoko. Ovšem v roce 2015 PE vyskočila na hodnotu 17, a to už se propast mezi vývojem zisků a optimismem implicitně zabudovaným v takto vysoké valuaci prostě nedala udržet.

Pokud budou očekávání v roce letošním dále klesat, mohli bychom stále teoreticky doufat, že se vývoj bude přece jen podobat rokům 2012 – 2015. Na to ale potřebujeme, aby PE bylo nízko, protože jen takové PE unese několik čtvrtletních ziskových tanečků s pesimistickým koncem. Jenže současné PE se pohybuje kolem 16,5!

Už jsem se toho dotkl v předchozích úvahách a dnes na základě výše uvedeného nelze než se utvrdit v názoru, že pokud zisky neobrátí, prostor pro fundamentem ospravedlnitelnou rally není. Můžeme tedy doufat, že se buď dlouhodobě otočí ropný/komoditní trh a vyšší ceny ropy nepoškodí ostatní sektory, nebo neropné sektory začnou konečně výrazně těžit ze stále nízkých cen ropy.


Čtěte více:

Komentář analytika k výsledkům Alcoa v 1Q16
15.04.2016 11:17
Hospodaření prvního čtvrtletí negativně ovlivnil zejména další meziroč...
Další epizoda v třenici mezi technologickými firmami a úřady - Microsoft žaluje americkou vládu
15.04.2016 12:25
Společnost Microsoft, která se nesmazatelným písmem již zapsala do his...
Nedělní schůzka ropných velikánů v Kataru: Klíčová událost nebo mnoho povyku pro nic?
15.04.2016 13:30
Globální ropný trh se zatajeným dechem vyhlíží výsledek nedělní schůzk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data