Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký trh nemovitostí se stane centrem investiční stability v moři globálních turbulencí

Americký trh nemovitostí se stane centrem investiční stability v moři globálních turbulencí

27.04.2016 11:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Ačkoliv řada ekonomů včetně těch našich snížila odhady globálního růstu, americký trh nemovitostí dává i přesto důvod k optimismu. Měl by totiž i nadále těžit z nízkých sazeb a prudkého poklesu cen energií. Podle našich očekávání by tak i přes současnou vysokou volatilitu měly ceny nemovitostí růst tempem 3 – 4 % ročně.

Poslední vlnu negativního sentimentu na trzích vyvolaly obavy z vývoje v Číně a z její ekonomické politiky. K tomu se přidal negativní vliv klesajících cen ropy. Ovšem oba tyto faktory působí na americký realitní trh pozitivně. Nejistota na globálních trzích totiž tlačí Fed do zpomalení tempa utahování monetární politiky. Navíc tato nejistota nutí k dalšímu uvolnění politiky ECB a Bank of Japan. V důsledku uvedených tlaků se nyní obchodují vládní dluhopisy v celkové hodnotě 10 bilionů dolarů s negativními výnosy.

Zahraniční kapitál teče díky popsanému vývoji na americký trh, kde jsou výnosy stále pozitivní, a udržuje je na nízkých úrovních. Právě z toho těží trh nemovitostí, na který vedle nízkých hypotéčních sazeb působí pozitivně i nízká nezaměstnanost a růst příjmů spolu se sílícími rozvahami domácností. Ceny motorových paliv během posledních dvou let klesly o více než 50 % a některé regiony jsou nízkými cenami ropy postiženy. Celkově tato situace trhu nemovitostí v USA prospívá.

Objevovaly se určité obavy, že utlumený globální růst a zejména problémy v Číně a v Brazílii se spolu se silným dolarem projeví na americkém realitním trhu negativně, protože sníží poptávku ze strany zahraničních subjektů. Tato poptávka je skutečně významná v určitých městech a oblastech. Na celonárodní úrovni ale představuje jen asi 4 % poptávky celkové měřené na základě hodnoty prodejů a 8 % poptávky měřené na základě počtu transakcí. Podle našich odhadů se nižší poptávka ze zahraničí projeví zejména v New Yorku a Miami, jinde by ale její dopad neměl být citelný.

Silné argumenty ve prospěch dalšího růstu cen nemovitostí nalezneme jak na straně poptávky, tak na straně nabídky. Pokud srovnáme očekávaný demografický vývoj s očekávaným počtem stavěných domů, zjistíme, že už v dohledné budoucnosti se dá čekat nedostatek domů k bydlení. Odhadujeme, že každý rok vzniká přibližně 1,2 milionu nových domácností a toto číslo v následujících deseti letech postupně vzroste až na 1,5 milionu domácností ročně. Každý rok se ale nyní staví jen asi 1 milion domů a přibližně 250 000 domů je demolováno. Čistý přírůstek tak činí asi 750 000 domů ročně. V prvních pokrizových letech čerpal trh z nadbytečných kapacit vytvořených dříve, nyní se ale popsaný deficit začíná projevovat. Dlouhodobé demografické trendy jsou významnou silou a i zadlužené domácnosti musí někde žít. A nové domy se přes noc nepostaví.

Celkově se tedy domníváme, že americký realitní trh stojí na pevných nohou. Růst cen by neměl dosáhnout závratného tempa, ale čekáme, že se bude držet v pozitivních číslech a stabilizuje se asi 1 procentní bod nad jádrovou inflací. V časech globálních turbulencí je těžké najít něco atraktivnějšího.

Zdroj: Pimco


Čtěte více:

Proč investovat do nemovitostí?
11.04.2016 15:00
Investiční nemovitosti patřily, patří a vždy budou patřit do portfolií...
Rezidenční trh s novostavbami – poptávka tlačí ceny nahoru. Jaké lze očekávat výnosy? Bude co kupovat?
13.04.2016 12:19
Rekordní prodeje Na začátku roku nás média začala bombardovat rekordn...
USA - Prodeje starších domů v březnu solidně rostou
20.04.2016 16:42
Údaje o prodejích starších domů v USA dopadly v březnu lépe, než se če...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data