Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dokáže Apple to, co Tesla (ne)dokázala?

Dokáže Apple to, co Tesla (ne)dokázala?

28.04.2016 17:45

Jaká značka vévodí žebříčku nejporuchovějších vozů v USA? Tesla. A to může být hodně relevantní i pro Apple, k čemuž se dostanu na konci mé dnešní úvahy. Psát o akciích Apple je ošemetné a dostává mě to do podobné situace, jako kdybych psal test na nějakou Škodovku, nejlépe Octavii. Názory většiny čtenářů jsou totiž už vytesány do kamene a je jisté, že alespoň jednu skupinu svým názorem pobouřím, v horším případě obě. Ale přesto bych do toho rád šel, protože poslední čtvrtletní výsledky a aktuální výhled znamenají pro firmu zlom (pro detaily viz „Tržby Applu po 13 letech klesly, poprvé se snížil prodej iPhonů (after market -8 %)“).

Aktuální korekce posouvá cenu této akcie někam na úroveň z počátku druhé poloviny roku 2014. Celková volatilita je přitom hodně vysoká, takže o zábavu mají u této zřejmě nejpopulárnější akcie současnosti investoři postaráno:

App tes.png

Zdroj: FT

Soudě podle dat z FT jsou analytici i přes současný zlom v tržbách a ziscích velmi optimističtí. U této těžce pokrývané akcie jich 38 doporučuje koupit/nadvážit, 11 držet a žádný prodávat! Konsenzus pak naznačuje, že by tržby i zisky měly letos meziročně klesnout, ale v roce 2017 by se měly už dostat nad úroveň roku 2015. Zdá se tedy, že stále převládá silná víra v to, že Apple opět přijde s nějakým produktem, kterým pošle tržby, zisky a cash flow do dalších rekordních výšin.

Technologický sysel a jeho valuace

Podívejme se ale nejdříve na to, co Apple nyní dokáže generovat pro akcionáře. Není žádným překvapením, že Apple je strojkem na peníze. Provozní tok hotovosti se v roce 2015 vyšplhal až na 81,3 miliardy dolarů, výrazně pomohla zejména vysoká ziskovost a znatelně i pracovní kapitál. CapEx je podobnými částkami provozního CF hravě pokryt, Apple je ale také akviziční mašinou. Ta minulý rok také nabobtnala do nevídaných rozměrů, protože firma na tuto oblast dala 44,7 miliardy dolarů. Po celkových investicích jí tak zbylo asi 25 miliard dolarů, v roce 2014 to bylo mnohem více (asi 37 miliard dolarů). Akcionářům Apple vyplácí více, než pro ně vydělá (11,5 miliardy dolarů na dividendách a 34,7 miliard dolarů na odkupech v roce 2005). A není divu, protože nasysleno má firma z minulých let 55,2 miliard dolarů hotovosti (ke konci QI).

App tes.2.png

Zdroj: FT

Ve středu večer dosahuje kapitalizace Applu 582,62 miliard dolarů. S betou na hodnotě 1 se bude požadovaná návratnost pohybovat kolem 7,3 %. Velkou otázkou ale je, co vlastně u takovéto firmy vzít za volné cash flow pro akcionáře. Tok hotovosti po CapEx by ignoroval to, že velká část investic je a téměř jistě bude prováděna nepřímo – přes nákup jiných firem. Pokud bychom se tak snažili kapitalizaci „ospravedlnit“ krátkodobým standardem volného CF ve výši oněch 25 miliard dolarů z roku 2015, muselo by toto cash flow dlouhodobě růst o 3 %. Pokud bychom pak ještě (poněkud mechanicky) z kapitalizace odečetli celou hotovost drženou v rozvaze, stačil by dlouhodobý růst ve výši asi 2,5 %.

Dokáže Apple to, co Tesla (ne)dokázala?

Na FT Video se objevila úvaha o tom, že pokud Apple ukáže schopnost stabilizace tržeb, akcie by mohla hodně posílit, protože trh nyní čeká jejich soustavný pokles. Výše prezentované jednoduché počty ale ukazují, že to ani zdaleka nemusí být pravda. Trh podle nich čeká sice poměrně malý, ale stále pozitivní růst volného cash flow. Toho může firma na čas dosáhnout i zvyšováním marží, či omezováním investic. Ovšem v dlouhém období jde růst tržeb a cash flow odtrhnout jen těžko. Možná dovede Apple tržby zvyšovat pečlivým dolaďováním detailů a cen na stávajících produktech. Zdá se mi ale, že trh přece jen, byť v delší budoucnosti, čeká něco přelomnějšího. A tím se dostávám ke zmíněné Tesle.

Na to, aby Apple mohl přijít s dalším přelomovým produktem, se bude muset stále více vzdalovat tomu, co umí nyní dělat velmi dobře. Typickým příkladem vplouvání do neprobádaných vod by bylo nějaké Apple Auto (o kterém se někdy hovoří). Ono se ale právě na příkladu Tesly ukazuje, že podobné výlety do neznáma jsou velmi náročné. Výsledný produkt je možná designově výjimečný (to Apple i Tesla umí), kvalitativně ale zaostává a konkurence je nemilosrdná. Doba „učení se“ je u výroby aut a podobných složitých produktů hodně dlouhá a během ní bude lehce proinvestováno více peněz, než se nyní čeká (takže je otázka, jak valuačně chápat onu hotovost, kterou Apple drží v rozvaze).

Ono tedy bude celkově zajímavé vidět, jak dopadne začínající souboj mezi tradičními automobilkami a technologickými společnostmi - predátory, kteří se rozhodli vyrábět auta. Ty první mají desetiletí zkušeností, které jsou ale v určitém ohledu i jejich břemenem – obstarožními myšlenkovými vzorci. Ty druhé těží z toho, že mají velké zdroje (což není u každé automobilky samozřejmostí), netíží je břemeno zaběhlých myšlenkových vzorců, ale také nemají zkušenosti, které nejde nasbírat za pár let a možná ani přetahováním manažerských a provozních hvězd z automobilek.


Čtěte více:

Summary: Deutsche Bank (DIP), GlaxoSmithKline (DIP), AT&T
28.04.2016 9:12
Evropa: Čísla za první čtvrtletí představila dnes německá bankovní sk...
Tajemné NX má Nintendu pomoci postavit se znovu na nohy. Firma ale o něm moc neříká
28.04.2016 12:30
Japonská společnost Nintendo chce zapomenout na neúspěchy se svou her...
Apple Inc. – hledání další dojné krávy v post-jobsově éře
28.04.2016 13:35
Opěvovaný, ikonický, nejlepší, největší nebo slangově řečeno „peckový“...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m