Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OPEC zvyšuje produkci a ropa ztrácí půdu pod nohama

OPEC zvyšuje produkci a ropa ztrácí půdu pod nohama

02.05.2016 11:25
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Slabší dolar a klesající produkce v USA možná nejen v minulém týdnu investorům do ropy pomohly vylepšit náladu, nicméně pokles čerpání ve Spojených státech svým způsobem vyvažuje pro změnu nárůst produkce na Blízkém východě. Cena černého zlata tak zahajuje květen poklesem a sestupuje z letošních maxim z minulého týdne. Obchodní likvidita je ovšem kvůli státnímu svátku v mnoha zemích na počátku týdne nízká. Morgan Stanley navíc navzdory rekordní poptávce po benzínu v USA varovala před vznikajícím přebytkem i na tomto trhu, který by se skrze poptávku rafinérií mohl negativně odrazit i na surové ropě.

Černé zlato sráží OPEC


Podporu ropě poskytovala v posledních týdnech do jisté míry i slábnoucí americká měna. Dolar proti koši hlavních měn letos oslabil zhruba o 6 procent a černé zlato se tak zlevnilo pro zahraniční zájemce. Pozornost investorů se však nyní přesouvá jinam a za hlavní motor, který v pondělí táhne ceny ropy dolů lze považovat další nárůst produkce v Organizaci zemí vyvážejících ropu. Dodávky OPEC podle průzkumu agentury Reuters v dubnu stouply z březnových 32,47 milionu barelů denně na 32,64 milionu barelů denně. Tento údaj v podstatě odpovídá lednovým úrovním, kdy návrat Indonésie do řad OEPC zvýšil produkci organizace na nejvyšší úroveň nejméně od roku 1997. Podle průzkumu agentury Bloomberg produkce členských zemí OPEC v dubnu stoupla dokonce na 33,217 milionu barelů denně, což by bylo nejvíce od roku 1989. Vzhledem k tomu, že lze očekávat boj o podíl na trhu zvláště mezi Saúdskou Arábií a Íránem, nelze vyloučit ani další produkční přírůstky. Rusko, které je největším vývozcem ropy mimo OPEC v dubnu navýšilo vývoz ropy po moři z březových 2,903 milionu barelů na 3,117 milionu barelů denně.

Pozor na benzín!

Podle bankovního giganta Morgan Stanley však na ropu číhá i nebezpečí v podobě rostoucího přesycení na trhu s benzínem. A to rekordní poptávce po benzínu v USA navzdory. Skutečná benzínová výzva totiž podle banky nyní přichází z Asie, kde by rostoucí přebytek mohl teoreticky ještě letos vést ke snížení aktivity rafinérií a potažmo i menší poptávce po surové ropě. Spotřeba benzinu ve Spojených státech jen za poslední čtyři týdny ovšem meziročně vzrostla o 5,6 procenta.

Optimismus IEA

Šéf Mezinárodní energetické agentury IEA se však domnívá, že pokud zdraví globální ekonomiky nebude představovat důvod k obavám, mohly ceny ropy již dosáhnout svého dna. Koneckonců agentura letos počítá s propadem produkce mimo OPEC o více než 700000 barelů denně, to odpovídá zdaleka největšímu poklesu za posledních přibližně 20 let. Ve hře však i nadále zůstává nárůst produkce v Íránu v návaznosti na lednové zrušení sankcí zaměřených proti tamnímu jadernému programu. Globální poptávka po ropě by nicméně měla podle šéfa IEA v letošním roce stoupnout zhruba o 1,2 milionu barelů denně, což by mělo vyústit v postupný pokles nahromaděných globálních zásob a následně pomoci cenám k růstu. Zásoby surové ropy se nyní v USA pohybují nejvýše od roku 1929. Počet aktivních ropných vrtů ve Spojených státech v minulém týdnu podle Baker Hughes opět klesl a to na 332, nejníže od listopadu 2009.

Ropní býci na koni

Americká produkce by podle tamního ministra pro energetiku Ernesta Monize měla klesnout v roce 2016 o 600000 barelů denně. V loňském roce tamní produkce naopak vzrostla na rekordní úroveň 9,6 milionu barelů denně. Poté, co právě čerpání ropy v USA podle EIA kleslo nejníže od října 2014, zvýšení cen ropy věří čím dál více i spekulanti, kteří podle Komise pro obchodování s komoditními futures sázejí s vidinou kolapsu ropného boomu ve Spojených státech na růst černého zlata zdaleka nejvíce za posledních 11 měsíců. Zatímco čisté dlouhé pozice spekulantů na americkou ropu WTI stoupaly, medvědí sázky na pokles cen se ocitly na desetiměsíčním minimu.

Zdroj: RTRS, BBG


Čtěte více:

Ropa na letošních maximech! Magická 50 konečně na dosah?
27.04.2016 13:09
Padesátka - nové magické číslo a pomyslná psychologická hranice v ropn...
Konec saúdské závislosti na ropě; Z Aramca bude globální průmyslový konglomerát
28.04.2016 14:12
Ropná velmoc nezávislá na ropě. Takový cíl si ve svém do značné míry a...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data