Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Popularita internetové měny bitcoin roste, obavy ale stále panují

Popularita internetové měny bitcoin roste, obavy ale stále panují

02.05.2016 12:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Základní fakta o internetové měně bitcoin a o australském podnikateli Craigu Wrightovi, který veřejně přiznal, že je tvůrcem bitcoinu: 

  • Bitcoin, jehož zkratka je BTC, je virtuální internetová měna. Jejím hlavním znakem je, že nemá žádnou centrální autoritu, která by řídila například množství peněz v oběhu. Bitcoin je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, ničit, padělat, zabavovat účty, kontrolovat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. Cena a samotná existence bitcoinu se odvíjí od důvěry a ochoty vlastníků měny s ní obchodovat, hodnotu tedy určuje jen nabídka a poptávka.
  • Systém bitcoinu byl vytvořen v roce 2009. Tvůrce bitcoinu nebyl dlouho znám, anonymní vývojář používal pseudonym Satoši (psáno i Satoshi) Nakamoto. Existovala celá řada teorií, kdo Satoši je, dnes australský podnikatel Craig Wright veřejně přiznal, že je tvůrcem bitcoinu on.
  • Bitcoiny vznikají tak, že počítače svým výpočetním výkonem řeší komplikované matematické algoritmy a za úspěšné vyřešení obdrží majitel počítače odměnu v podobě určitého množství bitcoinů. Tomuto procesu se říká těžba a lidem, kteří získávají bitcoiny, těžaři či mineři. Po vytěžení je konkrétní suma převedena na konkrétní adresu majitele bitcoinů v podobě číselného kódu. Každá "mince" je unikátní a nezaměnitelná. Těžit může buď jednotlivec, což je dost nákladné, nebo skupina těžařů. Software pro těžbu je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.
  • Podle Marka Palatinuse, programátora a zakladatele blogu Bitcoin.cz, je těžba nákladná a věnují se jí hlavně lidé, kteří se do tohoto druhu byznysu dostali dříve a neustále optimalizují a aktualizují hardware pro těžbu, což stojí nemalé peníze. Dalším velkým nákladem pro těžaře je spotřebovaná energie a pro běžného uživatele se tak těžba nevyplatí. Bitcoin ale může získat i "netěžař", tedy obyčejný člověk. Bitcoiny se na svět dostávají díky decentralizované (P2P, peer-to peer) počítačové síti, kde se dá s bitcoiny obchodovat, nakupovat či prodávat. Při nákupu pak zájemce o bitcoiny pošle druhé straně peníze a ona zpět pošle na bitcoinovou adresu odpovídající obnos bitcoinů a naopak. Bitcoiny může člověk koupit nebo prodat buď od druhé osoby, nebo na bitcoinových burzách či směnárnách.
  • V současnosti je bitcoin přijímán k placení za širokou škálu zboží a služeb. V oběhu je nyní kolem 15,5 milionu bitcoinů.
  • Hodnota bitcoinu byla v počátku prakticky nulová. V únoru 2010 bitcoin poprvé dosáhl na jedné z nejvýznamnějších bitcoinových burz MtGox.com parity s dolarem. Nyní je jeho hodnota zhruba 449 dolarů, tedy 10.600 . Předpokládá se, že jeho tvůrce nashromáždil asi jeden milion bitcoinů, tedy při současném kurzu zhruba 450 milionů dolarů.
  • Kvůli anonymitě jsou bitcoiny občas spojovány s černým obchodem, s prodejem drog a zbraní a také s praním špinavých peněz. Řada platforem pro směnu bitcoinu stala terčem hackerských útoků a některé z nich pak musely ukončit činnost. Obětí těchto útoků se tak stala třeba někdejší přední světová burza pro kybernetickou měnu bitcoin Mt. Gox. Napadena byla také tuzemská bitcoinová burza Bitcash.
  • Některé centrální banky vydaly varování před využíváním bitcoinů a odmítají s nimi obchodovat. Například japonská vláda ale plánuje navrhnout právní změny, díky kterým by se bitcoin a další kryptoměny staly oficiálními měnami. Japonsko nyní považuje bitcoin za komoditu.
  • Na bitcoinu je ale založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Po světě, včetně ČR, funguje také několik desítek bitcoinmatů.

Vizitka Craiga Wrighta (45):

  • Craig Steven Wright se narodil v říjnu 1970 v Brisbane. V roce 1987 vystudoval katolickou Paduánskou univerzitu v Brisbane, poté přednášel počítačové vědy na Univerzitě Charlese Sturta, kde také získal svůj druhý doktorát. Ten první má z teologie. Poté studoval na dalších informačních institutech a je držitelem několika prestižních certifikátů v oboru počítačových věd. Jako programátor pracoval pro několik firem (například OzEmail, K-Mart, Mahindra & Mahindra nebo australská burza), napsal několik knih.
  • Loni v prosinci zveřejnil časopis Wired a internetová stránka Gizmodo výsledky svého zkoumání, podle kterých je Wright pravděpodobně do té doby neznámým tvůrcem bitcoinu. Několik hodin poté vpadla do Wrightova bytu v Sydney policie, která ale uvedla, že zásah se zprávou o bitcoinech nesouvisel. Podle agentur policisté zasahovali u Wrighta kvůli vyšetřování australské daňové policie. Dnes Wright v rozhovoru pro BBC přiznal, že je tvůrcem bitcoinu.

Zdroj: ČTK

Foto: Antana - CC BY-SA 2.0


Čtěte více:

Jak udělat z bitcoinu plnohodnotnou měnu
28.03.2016 14:00
Ve světě kryptoměn došlo ke dvěma významným událostem. Za prvé, začal ...

Váš názor
  • Craig Wright není Satoshi Nakamoto
    02.05.2016 23:27

    "Důkazy", které předložil Craig Wright, aby dokázal, že je Satoshi Nakamoto, jsou bohužel podvrh. http://btctip.cz/je-craig-wright-skutecny-tvurce-bitcoinu-pochybnosti-je-vic-nez-dukazu/
    Hanzo
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.