Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další vývoj na eurodolaru a zlatá rally

Další vývoj na eurodolaru a zlatá rally

04.05.2016 17:45

Už roky se hodně hovoří o měnových válkách. V nich se řada zemí snaží o devalvaci své měny a zvýšení své konkurenceschopnosti na úkor jiných. Nejde o úplný mýtus, protože oslabování měny je určitě jedním z efektů uvolněné monetární politiky. Měnové války, či snad lépe řečeno potyčky, začal Fed čistě proto, že jeho reakce na globální krizi a následný ekonomický útlum byla nejrychlejší. Dlouho mu to vyčítala řada zástupců EM. Pak se ale situace otočila a dolar začala s výhledem na postupné utahování americké monetární politiky posilovat. S tím si začaly globální poptávku na svou stranu kurzově přetahovat zejména eurozóna a Japonsko.

Současné oslabování dolaru tak můžeme vnímat jako ukončení této druhé fáze měnových potyček, v nichž USA plánovaně „prohrávaly“. Ukázalo se totiž, že americká ekonomika už další posílení dolaru nesnese, protože se kvůli němu příliš utahují domácí finanční podmínky. Hlavním mechanismem současných globálních měnových trhů je tak v podstatě hledání kurzu dolaru, který americké ekonomika ještě unese.

Tento mechanismus má ale řadu jemností, kterým bych se dnes rád také věnoval, ale nejdříve si všimněme jedné zajímavosti. V době bujících měnových potyček se dobře daří i jedné spiklenecké teorii, či alespoň jednomu velkému nedorozumění. Zas a znova totiž můžeme slyšet, či číst, že Spojené státy používají dolar jako nástroj pro získání globální dominance. Logika této úvahy jde od silného dolaru s nenahraditelnou globální pozicí k jeho zmíněnému zneužívání. Problém je „jen“ ve výše uvedeném - už dlouhou řadu let není silný měnový kurz u většiny vyspělých ekonomik výhodou, ale naopak koulí na noze. Bere totiž poptávku, práci lidem, zisky firem, příjmy všem. Pokud by se tedy Spojené státy snažily o zmíněnou „tvrdou“ dolarovou dominanci, řezaly by si pod sebou ekonomickou větev.

Co potáhne eurodolar

Vraťme se k oněm jemnějším rysům vývoje eurodolaru. Natixis si v jedné ze svých posledních analýz dal tu práci, že odhadl dlouhodobější vývoj na eurodolaru na základě několika teorií. Bance vyšlo, že relativní vývoj monetární báze v USA a eurozóně implikuje stabilní euro k dolaru (viz níže), nekrytá úroková parita naznačuje na posílení eura a jeho apreciace by měla přijít i na základě posouzení krátkodobého a dlouhodobého rovnovážného reálného kurzu.

Při pohledu na grafy, které analýzu doprovázejí, se mi zdá, že nejzajímavější je ten následující. Obsahuje relativní vývoj M2 v eurozóně/USA, ovšem upravený o relativní tempo růstu v těchto dvou ekonomikách.

s1

Graf lze číst tak, že od roku 2002 máme za sebou jeden velký cyklus: Nejdříve oslabování dolaru doprovázené poklesem (!) zmíněného monetárního poměru, v roce 2008 obrat k trendovému (a značně volatilnímu) posilování dolaru a růstu (!) onoho poměru. Z toho plyne, že pokud upravíme vývoj M2 o ekonomický růst, dostáváme opačnou závislost, než s jakou obecně pracujeme – obecně se totiž předpokládá, že relativně vyšší růst M2 v USA koresponduje se slabším a ne silnějším dolarem.

Věnujme se ale hlavně onomu cyklu: Po roce 2014 se pohyb monetárního poměru opět mění, což bude pravděpodobně odrazem očekávaného růstu sazeb v USA. Pokud by se měla závislost kurzu na tomto poměru obnovit, vypadá to skutečně na stabilní eurodolar, či dokonce opětovné oslabování dolaru – snad i vstup do nového cyklu. Pokud se pak zaměříme se čistě na současný fundament, podobný scénář dává také smysl. Fed už totiž pravděpodobně nebude riskovat, že mu dolar opět utáhne domácí podmínky natolik, že se vrátí obavy z recese.

A trocha zlata na závěr

Jedním z dominantních příběhů posledních týdnů je růst ceny zlata. Výše uvedené je relevantní i pro tuto oblast, což je zřejmé z druhého grafu. Ten porovnává vývoj na eurodolaru s cenou žlutého kovu – už řadu měsíců jde jednoznačně o blízké přátele, kteří se od sebe jen neradi na delší dobu vzdalují. Pokud by tedy mělo docházet k dalšímu oslabování dolaru, implikace pro cenu zlata je jasná. Určitě bychom se ale měli vyvarovat návratu k teoriím a snům o raketovém růstu cen zlata taženému hypersupermegainflací. Větší než malé množství zlata v portfoliu je stále množství příliš vysoké.

s2


Čtěte více:

Cyklus se otáčí, EM jsou na začátku býčího trhu
04.05.2016 12:00
Před dvaceti lety se tvrdilo, že akcie rozvíjejících se trhů (EM) jsou...
Evropský maloobchod v březnu zpomaluje
04.05.2016 11:12
Evropský statistický úřad zveřejnil dnes data o vývoji maloobchodních ...
J. Vyskočil - Investice rovná se Patria Finance
04.05.2016 12:20
Jiří Vyskočil se ujal funkce výkonného ředitele a předsedy představens...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university