Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tesla: Upravená ztráta za 1Q mírně předčila očekávání (Komentář analytika)

Tesla: Upravená ztráta za 1Q mírně předčila očekávání (Komentář analytika)

05.05.2016 12:47
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Výrobce elektrovozidel Tesla včera představil sadu svých hospodářských čísel za první čtvrtletí letošního roku. Upravená ztráta na akcii dosáhla -57c a mírně tak předčila očekávání na hladině -60c. Tržby (při započtení vozidel prodaných na leasing) meziročně stouply o 45 %, když se projevil zejména rostoucí zájem o model S.

Hrubá marže vyšplhala na 21,7 % a pohybuje se tak poblíž úrovně výrobců prémiových vozidel (například BMW). V průběhu letošního roku by nicméně mělo docházet k jejímu zlepšení s tím, jak dojde k dalšímu zefektivnění výroby u modelu S (hrubá marže ->30 %). Do dalších let by měl náběh „efektivizace“ sehrát příznivou roli i v případě modelu X, u něhož se má hrubá marže postupně posunout nad 25 %. Určitým způsobem by vytyčeným snahám měla dopomoci rozsáhlejší sériová výroba, která zvýší potenciál úspor z rozsahu.

Právě informace o úpravě produkčního plánu budí největší emoce. Tesla totiž oznámila, že posouvá svůj cíl pro roční výrobu 500 tis. vozidel na rok 2018 z původně avizovaného roku 2020. Z našeho pohledu se jedná o minimálně odvážnou vizi. Pro letošní rok má totiž celková výroba (modely S a X, náběh produkce modelu 3 je plánován na konec příštího roku) dosáhnout 80 – 90 tisíc kusů. Tesla tak musí výrazně zrychlit, aby nově vytyčené mety dosáhla, pročež počítá s dodatečným růstem kapitálových výdajů (pro letošek o zhruba 50 % více, než původně avizovaných 1,6 mld. USD). Navíc poměrně bezpečně se dá z velkého nadšení směrem k modelu 3 (objednávky dosáhly už 400 tis. vozů) usuzovat, že právě on bude tou klíčovou složkou avizované produkce. Jelikož model stále není ve výrobě, dá se ve výsledku předpokládat řada překážek v budování celého procesu. Ostatně obdobným „záběhem“ si procházely také starší modely. Snaha za každou cenu navýšit produkční kapacity tak může negativně promlouvat do marží. Na druhou stranu, v případě úspěchu by se jednalo o první skutečně jasný signál, že Tesla svou expanzi posouvá do další úrovně. Úspěch pak nutně musí být opřený taktéž o vybudování potřebné infrastruktury nabíjecích stanic. Počet tzv. „superchargers“ (za 30 minut nabije baterii na zhruba 170 mil) v letošním roce globálně vzroste na zhruba 615 jednotek, tradiční dobíjecí stanice již mají čítat na 2200 lokací.

Akcie Tesla v aftermarketu připsaly necelá čtyři procenta. Zdá se tak, že trh odvážným vizím společnosti věří (nebo jednoduše věřit chce). Je pravdou, že zapojení gigatovárny v Nevadě, postupné zlepšování produkční efektivity i obecně rostoucí výrobní zkušenosti šanci na úspěšné naplnění odvážných cílů zvyšují. Určitě nicméně stojí za zmínku, že v celé historii automobilka byť pouze jedinkrát nedokázala dodržet vytyčené produkční plány. Ostatně i v prvním čtvrtletí Tesla například nedokázala naplnit svůj plán pro produkci modelu X.

Pro zajímavost jsme se na závěr zamysleli nad valuací automobilky Tesla. Pokud budeme pro letošní rok počítat s prodejem plánované produkce (80 – 90 tis) a předpokládáme pokračující vychýlení prodejů směrem k levnějším modelům S (ve srovnání s X cena o zhruba 30 % nižší), ukazatel P/S2016 by se pohyboval zhruba na pětinásobku. Pro srovnání, například automobilka Ferrari loni operovala s cca trojnásobkem. A to má hrubou marži okolo 50 %. Tesla se nicméně chlubí výrazně rychlejším tempem růstu tržeb, pročež může být vyšší hodnota ukazatele opodstatněná. Pokud bychom se optikou příštího roku chtěli dostat na násobek odpovídající zhruba úrovni u Ferrari, musely by tržby meziročně stoupnout na dvojnásobek, což je i na Teslu poměrně rychlé tempo. Na druhou stranu vize automobilky počítá s kapacitou 500 tisíc jednotek v roce 2018. V příštím roce by tedy měla být schopná vyprodukovat řekněme polovinu z této cifry. Prodeje modelů 3 sice sníží průměrnou cenu, nicméně i tak by se ukazatel P/S2017 dostal při této úrovni produkce (prodejů) pod hladinu dvojnásobku. V roce 2018 by při úspěchu a výrazném vychýlení prodejů směrem k nejnovějšímu modelu (jeho cena startuje na 35 tis. USD) P/S2018 kleslo až k 1 – 1,5x. V takovém případě by akcie Tesla bezpečně mohly vystřelit o 100 %. Aby však nedošlo k omylu – jednoduchá aritmetika neslouží jako podpora investice do akcií, ale spíš jako ukázka skutečně megalomanských plánů.

Kdybychom (a i to je poměrně odvážné – vždyť původní plán počítající s kapacitou 500 tis. v roce 2020 odpovídal zhruba průměrnému meziročnímu tempu 60 %) předpokládali každý rok růst produkce/prodejů o 100 %, stávající valuace by se optikou valuačního násobku P/S zdála poměrně ospravedlnitelná. Celkově tedy sázka na Teslu aktuálně závisí na úspěchu nastíněného plánu produkce. S jeho realizací by valuace mohla vystřelit skutečně strmě vzhůru. Nicméně samotný úspěch je i s ohledem na historickou zkušenost prozatím spíše nepravděpodobný. V případě neúspěchu navíc dojde k odkladu přislíbených dodávek vozů a výraznému zklamání investorů.


Čtěte více:

Summary: AP Moeller Maersk (DIP) a Shell
05.05.2016 8:39
Evropa: Svá hospodářská čísla za první čtvrtletí dnes představila pře...
Komentář analytika: Výsledky Fortuny za 1Q pod odhady, výhled potvrzen
05.05.2016 9:19
Fortuna dnes ráno zveřejnila své výsledky za 1Q16, které na provozní ú...

Váš názor
  • cha cha cha
    05.05.2016 16:37

    Elon je čáryfuk který si dělá z WS pr...l a oni mu to stále žerou, ta firma nikdy nevydělá dolar je to takové letadlo a hledání ještě většího blbce než jsou ti aktuální akcionáři, který to koupí o něco dráž :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university