Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výsledek jednání ČNB: Dílčí změny prognózy a jedna eventuální hrozba

Výsledek jednání ČNB: Dílčí změny prognózy a jedna eventuální hrozba

05.05.2016 13:17, aktualizováno: 5.5. 15:34
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Aktualizováno

Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %. Bankovní rada ČNB také rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR.

Výsledek dnešního zasedání bankovní rady ČNB lze shrnout do následující věty: sazby se nemění a kurzový závazek zatím také ne. Výhled inflace ČNB snižuje a inflační rizika prognózy vidí jako protiinflační. Ke změně dochází u načasování exitu ze stávajícího kurzového režimu. Zatímco únorová prognóza počítala s používáním kurzu jako nástroje měnové politiky do konce letošního roku, nyní prognóza hovoří o konci první poloviny příštího roku. Tím se tato prognóza dostává do souladu s názorem bankovní rady, který je už známý od minulého zasedání, tedy že jako pravděpodobný termín exitu se stále jeví polovina roku 2017.

ČNB ve svém prohlášení sice „vyhrožuje“ dalším oslabením koruny, avšak jen pokud dojde „k systematickému poklesu inflačních očekávání projevujícímu se ve vývoji nominálních veličin, zejména mezd“. To, že ČNB hovoří o možnosti další „devalvace“ chápeme jako eventuální scénář, který se za určitých podmínek může naplnit. Prozatím mu však nedáváme velkou pravděpodobnost, navíc ani z tiskové konference nevyplynulo, že by se ČNB k takovému kroku v brzké době chystala. I nadále si proto myslíme, že ČNB s korunou hýbat nebude, nicméně pozornost trhu by se o to více měla upírat na mzdové statistiky, z nichž ty nejbližší budou k dispozici až 6. června.

Ke změně dochází – ostatně jak jsme již předem předpokládali – v inflační prognóze, kterou ČNB opět snížila. A to jak letošní inflace, tak té očekávané pro první polovinu roku 2017. Dosažení inflačního cíle tak centrální banka předpokládá až ve druhé polovině příštího roku, nikoliv už na začátku, jak naznačovala minulá (únorová) prognóza. ČNB dokonce krátkodobě nevylučuje pokles inflace do záporného teritoria. I nadále ovšem platí, že centrální banka se na vývoj inflace bude dívat i s ohledem na možnost využití tzv. inflačních výjimek. Znamená to tedy, že nebude reagovat na primární důsledky zlevňování pohonných hmot nebo potravin. Podstatnější je až jejich případný přesah do dalších cen, respektive do celé ekonomiky.

ČNB ovšem nesnížila pouze inflační výhled, ale i očekávaný ekonomický růst ČR. Letos by tak podle centrální banky měla česká ekonomika růst jen o 2,3 %, což je o 0,4 procentního bodu méně než v únoru. Naopak pro příští rok by růst ekonomiky měl znovu mírně akcelerovat až ke třem procentům. Zároveň centrální banka alespoň trochu zreálnila pohled na vývoj tržních úrokových sazeb a už nepředpokládá, že ty by mohly už na začátku příštího roku prudce vystřelit nahoru.

A na závěr nelze nezmínit záporné úrokové sazby. Bankovní rada o nich opět diskutovala, rozhodně však nehlasovala. Stále jejich zavedení považujeme za méně pravděpodobné. Pokud by k němu nakonec přece jen došlo, tak by šlo spíše o krátkodobý nástroj využitý v době exitu a omezený pouze na příliv spekulativní likvidity. Celkově můžeme shrnout dnešní zasedání bankovní rady z pohledu výsledků i prognózy jako zajímavé, avšak nijak zásadně zatím nemění naše očekávání ani ve směru načasování exitu ani pokud jde o vývoj úrokových sazeb.

 

Čtěte více:

Summary: AP Moeller Maersk (DIP) a Shell
05.05.2016 8:39
Evropa: Svá hospodářská čísla za první čtvrtletí dnes představila pře...
Co dnes čekat od ČNB?
05.05.2016 9:00
Na dnešním zasedání budou mít centrální bankéři k dispozici novou prog...
Shiller: Naše vlastní představivost může vyvolat globální recesi
05.05.2016 12:05
Ekonomové jsou dobří v analýze minulosti, ale predikce budoucího vývoj...

Váš názor
  • Co na to dohled ČNB?
    05.05.2016 19:30

    KIT digital IPO staženo z pražské burzy O2 rozděleno a zmatení investorů AAA auto staženo z pražské burzy IPO NWR IPO krach ECM IPO krach CETV příprava tunelu IPO Pro velký úspěch budou zřejmě další následovat.Kde tak snadno vyděláš než v Praze? Fortuna možná nějaké dělení Toma zřejmě krach pro neobchodovatelnost
    Kopr
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data