Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nissan koupí podíl v Mitsubishi, stane se největším akcionářem

Nissan koupí podíl v Mitsubishi, stane se největším akcionářem

12.05.2016 13:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Japonská automobilka Nissan Motor se dohodla, že koupí zhruba třetinový podíl v menším konkurentovi Mitsubishi Motors, který se nyní potýká se skandálem kolem falšování údajů o spotřebě pohonných hmot. Oznámily to dnes firmy. Nissan za podíl zaplatí 237,4 miliardy jenů (téměř 52 miliard Kč). Stane se tak největším akcionářem automobilky Mitsubishi a získá nad ní faktickou kontrolu, napsala agentura Reuters.

"Pomůžeme této firmě řešit problémy, kterým čelí zejména při obnovování důvěry spotřebitelů v efektivitu využití paliva," uvedl šéf Nissanu Carlos Ghosn na společné tiskové konferenci automobilek. Dohodnutá transakce bude podle něj přínosná pro obě strany. Dohodu ještě musejí schválit akcionáři Mitsubishi a regulátoři. V případě jejich souhlasu se dokončení transakce očekává v průběhu letošního roku.

"Je to průlomová transakce," prohlásil Ghosn. Nissan podle něj bude těžit mimo jiné ze silné pozice Mitsubishi v jihovýchodní Asii. Ghosn stál v minulosti také u zrodu aliance Nissanu s francouzskou automobilkou Renault, která začala fungovat v roce 1999, upozornila agentura AP.

Mitsubishi v dubnu přiznala, že její zaměstnanci u některých modelů miniautomobilů manipulovali s testy spotřeby pohonných hmot a nadhodnocovali efektivitu využití paliva. Metody testování spotřeby odporující japonským předpisům prý firma používala od roku 1991. Akcie Mitsubishi od vypuknutí skandálu ztratily téměř polovinu hodnoty, dnes však jejich cena na tokijské burze stoupla o 16 procent.

Mitsubishi zatím potvrdila manipulaci u čtyř modelů miniautomobilů s obsahem motoru do 660 kubických centimetrů, které se prodávají pouze v Japonsku. Dva z těchto modelů vyrábí Mitsubishi právě pro Nissan, který nesrovnalosti v údajích o spotřebě odhalil.

Ve středu Mitsubishi připustila, že skandál by se mohl týkat všech jejích vozů prodávaných v Japonsku. Firma záležitost dál vyšetřuje a už koncem dubna se rozhodla vytvořit vyšetřovací komisi, která má do tří měsíců předložit zprávu.

Společnost Nissan dnes zveřejnila hospodářské výsledky za uplynulý finanční rok. Její čistý zisk stoupl o 14,5 procenta na téměř 524 miliard jenů, protože růst poptávky v Severní Americe a Číně kompenzoval útlum na rozvíjejících se trzích a nepříznivý vývoj měnových kurzů.

Skandál v Mitsubishi přišel v době, kdy je automobilový průmysl pod drobnohledem úřadů kvůli podobné aféře německé automobilky Volkswagen. Ta loni přiznala, že do vozů s naftovými motory instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Po celém světě se tato aféra týká zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české automobilky Škoda Auto.

Zdroj: ČTK


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data