Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Na straně nabídky, poptávky – nebo inovací?

Project Syndicate: Na straně nabídky, poptávky – nebo inovací?

23.05.2016 16:28

Popírat takzvanou sekulární stagnaci, svírající většinu vyspělých ekonomik světa, už nelze: bohatství se vrší, ale reálné mzdy sotva rostou a zapojení do řad pracovních sil má sestupný trend. Ještě horší je, že tvůrci politik nemají žádnou přesvědčivou představu co s tím.

V pozadí této stagnace je zpomalování růstu produktivity od roku 1970. Pramen přírůstků produktivity – domácí inovace – je od konce 60. let zle zanesený (zejména v etablovaných ekonomikách) a do roku 2005 se situace ještě zhoršila.

Ronald Reagan a Margaret Thatcherová na stagnaci, která už ekonomiky koncem 70. let svírala, pohlíželi ze strany nabídky. Protlačili škrty v daních z výnosů a mezd, aby povzbudili investice a růst, ovšem se spornými výsledky.

Dnes jsou sazby daní mnohem nižší, takže škrty této velikosti by vyústily v obří nárůsty fiskálních schodků. A jelikož dnes už jsou hladiny zadlužení vysoké a před námi jsou velké deficity, byla by taková opatření na straně nabídky lehkovážná.

Nejlepší a nejbystřejší mozky proto teď situaci nahlížejí ze strany poptávky a opírají se o teorii, již vyvinul John Maynard Keynes v roce 1936. Když „agregátní poptávka“ – výše reálných výdajů za domácí zboží, jež jsou domácnosti, podniky, vláda a zahraniční zákazníci ochotni učinit – klesne pod výstup při plné zaměstnanosti, výstup se omezí na úroveň poptávky. A vytratí se inovace.

Pojetí ekonomiky podle zastánců strany poptávky je však zvláštní. Podle nich je soukromá poptávka po investicích autonomní a řídí se silami, jimž Keynes přezdíval „živočišné pudy“. Také spotřebitelská poptávka je v zásadě autonomní, protože takzvaná vyvolaná část je skrze „tíhnutí ke spotřebě“ spjata s autonomními investicemi. Když tedy autonomní poptávka zaostává a chybí pracovní místa, jedinou cestou k povzbuzení zaměstnanosti a růstu jsou vládní opatření.

Tato koncepce nerozumí ani růstu, ani oživení. Ve zdravých ekonomikách kontrakční poptávkový šok spouští dva typy reakcí vyvolávajících zotavení.

Jednou takovou reakcí jsou adaptace na vznikající příležitosti. Když firmy zasažené nižší poptávkou uzavírají provozní smlouvy, jimi uvolněný prostor je k dispozici podnikatelům, kteří podnik lépe provozují – anebo mají lepší podnik. Část zaměstnanců, které propustí, založí vlastní firmy (a najme si zaměstnance). S každou recesí sice na hlavní třídě zmizí řada obchodů, ale časem ale objeví nové – a povětšinou úspěšnější.

Další reakcí je domácí novátorství – nové nápady z hlav různých podnikatelů. Když firmy zasažené sníženou poptávkou přestanou na čas přibírat zaměstnance, část lidí, kteří by vstoupili do zavedených firem, využije situaci a vysní si nové produkty nebo postupy a založí nové firmy, které je vyvinou.

Rostoucí počet snaživých novátorů lopotících se v domácích dílnách si vlastními silami dokáže zajistit část kapitálových statků. Ještě důležitější je, že přibývání nových startupů postupně vyústí v sílící poptávku po investicích – vyvolaná poptávka! – a také růst.

Někdo bude možná pochybovat. Může se na trhu dařit novým produktům a postupům, je-li poptávka nedostatečná? Jak mi vprostřed finanční krize řekl jistý novátor, jeho cílem bylo převzít trh – nebylo tedy významné, že trh, který si vzal na mušku, dosahuje jen 90 % své dřívější velikosti.

Lze tam, kde se propadly příjmy, získat kapitál? Malé firmy a startupy musí o úvěr bojovat vždy a Velká recese, která následovala po finanční krizi roku 2008, jim postavení ještě ztížila. Přesto recese houfům takových firem neznemožnila najít v Silicon Valley, Londýně a Berlíně financování. Není divu, že Německo, Spojené státy a Velká Británie už se víceméně zotavily. Růst úhrnné produktivity faktorů v USA dosáhl rekordů ve 30. letech minulého století, kdy se ekonomika propadla do Velké hospodářské krize a pak z ní díky růstu zase vystoupala.

Oživení žalostně zaostává ve dvou typech ekonomik. Francii a Itálii scházejí mladí lidé, kteří chtějí být novými podnikateli či novátory, a nemnoho těch, kteří tu přece jen jsou, brzdí pevně zakořeněné korporace a další skupiny s partikulárními zájmy. Řecku nechybí adepti na podnikatele a novátory, nýbrž systém andělského a rizikového kapitálu. Někteří Řekové založili startupy, ovšem nikoli v Řecku.

Pozorovatelé zaměření na stranu poptávky říkají, že inovace zotavení pouze komplikují, protože firmám umožňují uspokojit stávající poptávku s nižším počtem zaměstnanců. Domáhají se proto ročních investic veřejného sektoru ve výši nezbytné pro plnou zaměstnanost. Takové infrastrukturní investice by ale výrazně převýšily, co by se jinak uskutečnilo, kdyby se ekonomice umožnil návrat k vysoké zaměstnanosti prostřednictvím působení adaptivních a novátorských snah. Takové investice vyjdou draho nejen pro samotné výdaje, ale i proto, že brání adaptaci a inovacím, které by přinesly vyšší zaměstnanost a rychlejší růst.

Nadto platí, že dokud západní inovace zůstanou úzce omezené, závazek na straně poptávky k rozsáhlým a setrvalým tokům infrastrukturních investic – a také závazek na straně poptávky k podobnému toku soukromých investic – musí přinést neustále klesající výnosy, až ekonomika nevyhnutelně dosáhne téměř strnulého stavu.

Nabízení téhož starého zboží nikdy „nevytvoří svou vlastní poptávku,“ uvažoval Keynes. Jenže nabídka nového zboží ji vytvořit může. Naši stagnaci způsobují překážky bránící adaptaci a novátorství, nikoli fiskální přísnost. Naději natrvalo se z ní vymanit přináší jedině oživená dynamika, nikoli další fiskální nezodpovědnost.

Edmund S. Phelps, nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2006, je ředitelem Centra pro studium kapitalismu a společnosti na Columbijské univerzitě. Naposledy vydal knihu Mass Flourishing.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org



Čtěte více:

Project Syndicate: Sázka Fedu na převis pracovních sil
26.04.2016 17:00
V posledních týdnech Federální rezervní úřad USA povzbuzuje trhy zavád...
Project Syndicate: Měření hodnoty bezplatnosti
10.05.2016 14:00
Spolehlivé ekonomické statistiky jsou vitálním veřejným statkem. Jsou ...
Project Syndicate: Oslabená obranyschopnost globální finanční soustavy
16.05.2016 16:00
V květnu před pětaosmdesáti lety zkrachovala banka Credit-Anstalt, v t...
Project Syndicate: Ekonomické důsledky brexitu
18.05.2016 14:00
Ti, kdo vedou kampaň za odchod Velké Británie z Evropské unie, tvrdí, ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m