Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jaké černé labutě mohou nyní zahýbat trhy?

Jaké černé labutě mohou nyní zahýbat trhy?

19.06.2017 18:47

Pojem černých labutí se díky poslední finanční krizi a panu Talebovi stal již běžným výrazem našeho slovníku. Má jít o vysoce nepravděpodobné hrozby, které na základě historického vývoje hodnotíme v podstatě jako irelevantní. Až do chvíle, kdy na nás padne stín jejich křídel. Natixis v jedné ze svých posledních analýz přišel se seznamem potenciálních černých labutí, které nyní trhům a světové ekonomice hrozí. Můžeme debatovat o tom, že seznam černých labutí je protimluv, protože by v podstatě mělo jít o „neznámé neznámé“. Dejme ale stranou přesné ornitologické definice a podívejme se, co měli kolegové z Natixis na mysli.

Na prvním místě seznamu banky je nečekaný růst cen ropy v druhé polovině tohoto roku, či v roce příštím. Ve svém předchozím příspěvku jsem poukazoval na to, že Commerzbank věří v určitý krátkodobý růst cen ropy tažený tím, že poptávka začíná znatelně předbíhat nabídku. Natixis má podobný pohled a podle něj tu je možnost i prudšího růstu cen ropy. Banka to pak vnímá jako hrozbu současnému tržnímu optimismu, ale on by celkový obrázek asi nebyl černobílý. Ze Spojených států se totiž na rozdíl od většiny dalších vyspělých zemí stala země saúdského typu – růst cen ropy jim a jejich trhům začal díky břidlicové revoluci prospívat. K tomu je do určité míry možné, že vyšší inflační očekávání vyvolaná růstem cen ropy by podpořila reflační teze a trhům by pomohla (i přesto, že by šlo o „špatný“, tedy nabídkou vyvolaný, růst inflace).

Za druhé Natixis považuje za riziko to, že centrální banky ztratí kontrolu nad dlouhodobými sazbami. Vývoj posledních dní na jednu stranu naznačuje, že jde o reálnou hrozbu – Fed zvednul sazby, ale výnosy dlouhodobějších obligací v USA klesly. Jde o další důkaz toho, že na trhu obligací nerozhodují centrální banky, ale investoři a jejich ekonomický výhled. A tento bod Natixisu bych jako významný nevnímal. Ne proto, že by nehrozil, ale proto, že tu s námi je již hodně dlouho a ještě dlouho bude. Jde v podstatě o to, čeho centrální banky jsou a nejsou schopny a ochotny. Jejich schopnosti jsou podle mne mnohem vyšší, než co jsme zatím viděli. Ochota ale naráží na různé politické a společenské představy a předsudky.

Za třetí, optimismus trhů by mohlo poškodit nedodržení slibů na prosazení daňových reforem v USA. To už je známé téma, které na černou labuť skutečně pasovat nejde. A ono to dokonce začíná vypadat, že trhy na množící se zprávy o neprosaditelnosti výrazného snížení daní zase tak citlivé nejsou. Detailní pohled na povolební rally v USA navíc ukazuje jeden překvapivý rys – nejvíce z ní těžily firmy a sektory, kterým by snížení daňových sazeb zase tolik nepomohlo.

Další na seznamu je možná krize v Itálii. Na jednu stranu lze podle mne Itálii pasovat na největšího kandidáta na potenciálního destruktora eurozóny (je na to dostatečně chaotická a zároveň velká). Na druhou stranu jsou její problémy známé a hodně, hodně letité. A posledním bodem na seznamu rizik je s brexitem spojený útlum britské ekonomiky a útlum ekonomiky americké. Ten by prý mohl být spuštěn „prasknutím bubliny na trhu komerčních nemovitostí“, pokračujícím útlumem nákupu zboží dlouhodobé spotřeby a/nebo poklesem ziskovosti korporátního sektoru. Z investičního hlediska je dobré mít na paměti zejména poslední bod, který dokresluje následující obrázek:

Soustružník 

K určitému poklesu podílu zisků na nominálním produktu skutečně dochází. Z grafu ale není vidět, že k němu dochází po velmi dlouhodobém růstu a současný vývoj nelze interpretovat jednoznačně negativně. Extrémy totiž škodí a platí to i o ziskovosti, která jde na úkor příjmů domácností a následně jejich spotřeby a úspor. Jinak řečeno, pro americkou ekonomiku a z dlouhodobějšího hlediska i pro akcie by byl dobrý posun k nové rovnováze, včetně nižší příjmové nerovnosti. A zmínkou o nových rovnováhách se dostávám k tomu, že Natixis pro mě překvapivě nevnímá jako velké riziko Čínu. Ta se také snaží přejít na novou rovnováhu a výsledky jsou zatím poněkud smíšené.

Jak jsem naznačil v úvodu, podle finančně ornitologických definic je výše uvedené poměrně známými riziky, ale ne černými labutěmi. Těm by se více blížil například neorganizovaný a chaotický default Řecka, revoluce v Severní Koreji, či třeba kolaps dolaru vyvolaný prezidentskou destrukcí víry v to, že USA jsou bezpečným přístavem. Uvažovat můžeme i o náhlém zadrhnutí mechanismu recyklujícího úspory japonských domácností na vládní výdaje (a následný kolaps jenu a cen japonských obligací). Nebo o vnitřní politické sebedestrukci Velké Británie. A bohužel také o různých geopolitických konfliktech a podobně.

Je ale vlastně s podivem, že vše se týká jen negativních scénářů. Černé labutě by se totiž měly zrovna tak týkat i velmi „nepravděpodobných“ událostí, které nám mohou obrovsky pomoci. Příčina je asi jasná – bát se jich nemusíme, proto o nich nepřemýšlíme. Možná je to chyba.


Čtěte více:

Dvě akcie, kterým Amazon pomáhá. Alespoň na první pohled
07.06.2017 16:36
Jedním ze zajímavých investičních a ekonomických témat dnešní doby je ...
Akciové investice do umělé inteligence a bojující padlá hvězda
08.06.2017 18:54
Umělá inteligence (AI) může být jen nafouknutou bublinou, nebo může úp...
Začne eurozóna předhánět USA? Jak by reagovaly akcie?
09.06.2017 18:48
Analytici z banky Natixis v jedné ze svých posledních analýz uvažují n...
Přinese středa americké monetární překvapení?
12.06.2017 10:35
Čtenářka, či čtenář si možná vzpomenou na neslavný vývoj roku let 2015...
Banky, prezidentská rally a po nás potopa
13.06.2017 20:11
Bankovním akciím se tu věnuji jen výjimečně a důvod je prostý: Podle m...
Kandidát na nejlepší průmyslovou akcii současnosti
14.06.2017 17:44
O akciích Ingersoll-Rand jsem tu psal již před delší dobou a to v pozi...
Schyluje se ke korporátnímu souboji titánů?
15.06.2017 16:32
Nedávno jsem tu psal o tom, že zdánlivě nepokořitelný Amazon by přece ...
Kam nyní s penězi?
16.06.2017 18:39
Commerzbank se v průzkumu Extelu dostala na třetí místo v oblasti nejl...

Váš názor
  •  
    19.06.2017 20:06

    To moze by kludne aj sprava, ze mimozemstan Trump je Putinova starsia sestra a spolu so svojou mamou Merkelkou predavaju vsetko cine.
    singerko
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university