Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Měl by Putin větší radost z Clintonové?

Víkendář: Měl by Putin větší radost z Clintonové?

23.07.2017 12:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký prezident Donald Trump ve dvou rozhovorech tvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin by byl radši, kdyby v amerických prezidentských volbách zvítězila demokratická kandidátka Hillary Clintonová. Trump mimo jiné uvedl: „Jen se podívejte, co jsme udělali my. Naše kampaň stála na silné armádě, silných hranicích a nízkých cenách ropy. Ceny ropy teď leží skutečně nízko, posíláme LNG do Polska. To Putin nechce. Výdaje na armádu vzrostly o 56 miliard dolarů. To Putin také nechce. Proč by měl mít radost z mého zvolení?“ ptá se Leonid Bershidsky v komentáři pro agenturu Bloomberg.

Trump dodal, že pokud by se k moci dostala Clintonová, armádu by to „zdecimovalo“ a ceny ropy by se dostaly výš. Během jeho vlády ale Spojené státy „budou vyvážet energii a to se Putinovi nebude líbit“. Radost by naopak měl z Clintonové a jejích větrných elektráren, které by zvyšovaly cenu energií a tím by její vláda Rusku prospívala.

Je pravdou, že Clintonová během své kampaně nechtěla zvětšovat americkou armádu, spíše hovořila o její modernizaci. Putin se ale nestará o to, kolik mají Američané vojáků či bitevních lodí. Už během studené války nebyl Sovětský svaz schopen udržet krok s americkými výdaji na zbrojení, a to byl mnohem větší než současné Rusko. Dnes je americká armáda výrazně větší než ta ruská. A pokud vezmeme do úvahy všechny země NATO, Rusko je vojenským trpaslíkem. Jde ale o nedůležitou věc, protože obě země od vzájemného útoku odrazuje jejich jaderný arzenál. A v místních konfliktech zase nemá celková velikost armády velký význam.

Rusko a Spojené státy jsou ve sporu ohledně řešení konfliktu v Sýrii. Trump tu činí zhruba to, co by dělala Clintonová. Jeho hlavním cílem je porážka Islámského státu. Za Trumpa se zintenzivnilo bombardování i podpora rebelů, byly provedeny rovněž přímé izolované útoky proti silám syrského prezidenta Assada. Barack Obama tak daleko nešel, ale Clintonová se situovala do pozice syrského jestřába, takže by asi šla podobnou cestou. To by z ní ovšem lepšího kandidáta v očích Putina nečinilo.

V oblasti energetiky je to podobné. Clintonovou během její volební kampaně podporovala řada velkých energetických společností. Nikdy nedala najevo žádnou averzi k vývozům ropy z aljašských polí. Její plán pro čistou energii by jen uvolnil více ropy a plynu pro exporty a to by tlačilo globální ceny těchto komodit dolů. Navíc lobovala za větší energetickou diverzifikaci Evropy a snížení závislosti na ropě a plynu z Ruska. Ani tato oblast z ní tedy nečiní kandidáta, který by byl v Putinových očích tím, kdo by Rusku vyhovoval.

Demokratičtí kongresmani nyní podporují rozšíření sankcí proti Rusku a to také naznačuje, že Clintonová by v této oblasti nebyla tím, co by si Putin vybral. Trump se tedy ve svém odhadu mýlí, ale skutečná otázka zní trochu jinak: Je pro Putina lepší nepredikovatelnost, chaos a amatérství současné americké vlády, nebo staré známé vzorce a klišé, podle kterých by se chovala Clintonová?

Putin chová ke Spojeným státům hlubokou nedůvěru a žádný americký prezident na tom mnoho nezmění. Putin několikrát opakoval, že je ochoten spolupracovat s jakýmkoliv americkým prezidentem. Jinak řečeno, bude se chovat stále stejně. Jestliže ale vezmeme do úvahy jeho propagandistickou mašinérii, kterou během americké prezidentské kampaně v roce 2016 rozjel, je zřejmé, že jeho cílem byla krátkodobá destabilizace a zesměšňování americké demokracie.

Na druhou stranu ale není jasné, že by Putinovým cílem byla i dlouhodobá destabilizace USA. V čem by mu mohla prospět kromě toho, že by odvrátila pozornost od vnitřních problémů Ruska a od Putinových dobrodružství v zahraničí? Takový cíl by byl pro Putina celkově hodně nebezpečný, protože nikdo neví, co by byl Trump ochotný pod tlakem klesající podpory veřejnosti či televizních komentátorů učinit. Putinovi bližní i on sám se už dlouhé měsíce baví panikou amerických politických elit. I tato zábava ale po čase omrzí.

 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Mají mocní lidé poškozený mozek?
25.06.2017 16:04
Kdyby moc byla na předpis, musel by se u ní uvádět dlouhý seznam nežád...
Víkendář: Byl Lenin německým agentem?
24.06.2017 8:54
Vladimir Iljič Uljanov, známý spíše pod jménem Lenin, se v polovině du...
Víkendář: Jak na cestách smlouvat a dosáhnout nejlepší ceny
02.07.2017 14:13
Před mnoha lety jsem se při jedné se svých cest dostal na hranici mezi...
Víkendář: BMW sází na opatrnost, Daimler na agresivitu, Toyota svou šanci promarnila
01.07.2017 17:47
Šéf BMW Harald Krüger sedí vedle čtyř futuristických modelů aut jeho f...
Víkendář: Pomáhá Silicon Valley šířit terorismus?
08.07.2017 15:16
Protiteroristická opatření jsou stále více privatizována a leží na bed...
Víkendář: Jak (ne)funguje Evropský parlament
09.07.2017 15:32
Prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker v úterý na zasedání Evro...
Víkendář: Kanadská politická hvězda Trudeau o Trumpovi a migrační krizi
16.07.2017 7:38
Justin Trudeau je ve věku 45 let už 18 měsíců kanadským premiérem. Půs...
Víkendář: Směřujeme ke kapitalismu podle Applu, nebo podle Googlu?
15.07.2017 7:04
Naše pozornost se dnes upírá zejména k novým technologickým společnost...

Váš názor
  •  
    24.07.2017 9:47

    V článku 1 Severoatlantické smlouvy se uvádí: "Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě Spojených národů, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být zapleteny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli Spojených národů." Je to zvláštní, ale mě to nějak nesedí s realitou.
    patrik
    • Ta smlouva ale taky nikde neuvádí
      24.07.2017 11:22

      Že si národy nechají líbit propagandistické lživé kecy ala Goebls a nechají srét na hlavu.
      abc
      • Re: Ta smlouva ale taky nikde neuvádí
        24.07.2017 11:33

        Nelze se domáhat toho, co ve smlouvách obecně není. Lze diskutovat pouze o tom, o čem se ve smlouvách píše.
        patrik
        • Patrik
          24.07.2017 11:37

          Ty se domáháš výlevem na Patrii?
          Velkamedvědice
  •  
    24.07.2017 9:26

    Zaujala mě věta, cituji: "Rusko a Spojené státy jsou ve sporu ohledně řešení konfliktu v Sýrii." Mám stejný názor, který doplním podstatným faktem - vojáci tak zvané "protiteroristické koalice" v čele s USA působí na území Sýrie od září 2014 a provádějí vojenské operace bez souhlasu vedení země a příslušného mandátu OSN.
    patrik
    • Patrika
      24.07.2017 11:41

      Rusko na Krymu a Ukrajině nevadí, že.....S plným břichem, v teple, které kdosi pro Evropu vybojoval se to kritizuje. Nic nestojí. A je to modní, Ivanovské postoje
      Velkamedvědice
    • V Syrii to nebylo nic moc, ale dlouho stejné
      24.07.2017 11:02

      Dokud se tam nenamontovali Rusáci. Že prej na pozvání. Asi jako kdysi k nám. Od té doby to tam vře, nastala migrační krize, která se rozšířila i na Afriku. Ted' jsou tam vybombardované sutiny, kde dříve stávala města a miliony uprchlíků, zaplavující a vyžírající celou Evropuá Každému, komu to jen trochu myslí je jasné kdo to věchno vyvolává a komu prospívá že se lidi perou. Stejně jako ten bordel s Ukrajinou, který nastal v momentě kdy Ukrajina prohlásila že chce do EU a NATO. Kdo blokuje v OSN všechna prošetřování a pátrání po sestřelu civilních letadel, nebo co vozí kolony vozidel na východní Ukrajinu a ke se tam vzali ruský vojáci s moderními raketomety a kde berou zásoby potravin a materiálu, když všichni bojují proti agresorům. Lidé bděte a se zamyslete.
      Radek
      • Re: V Syrii to nebylo nic moc, ale dlouho stejné
        24.07.2017 12:08

        Radku, je mi jasné, že si děláš legraci. Pokud bys však byl přece jen tak neinformovaný a myslel to vážně, tak připomínám, že masová migrace nastala před zásahem Rusů v Sýrii a nyní je migrace ze Sýrie minimální. A díky Rusům už to v Sýrii nevře. Bez ruského zásahu by byla dnes Sýrie v situaci Libye.
        Josef
        •  
          24.07.2017 14:01

          Psali na sputniku nebo czech presu, že
          Velkamedvědice
          •  
            24.07.2017 14:33

            Pravdu o příčinách vzniku Islámského státu a válkách s ním na území Iráku, Sýrie apod., je možné lehce najít zodpovězením této otázky. Jak a kým byli zbaveni moci původní tamní vůdci, které později nahradili představitelé Islámského státu? Možno si položit další otázku. Byl to snad záměr tohoto "osvobozovacího procesu"? Nebo se toto šíření svobody v těchto zemích vymklo z rukou?
            patrik
          • VM
            24.07.2017 14:28

            Nevím, co psali na sputníku. Z mainstreamu vím, že masová migrace z Blízkého Východu do Evropy začala dlouho před 30.9.2015. Že po zásahu Ruska v Sýrii začal rychle oslabovat IS a dnes už válka v Sýrii prakticky skončila. Máš jiné informace?
            Josef
      • Re: V Syrii to nebylo nic moc, ale dlouho stejné
        24.07.2017 11:29

        ... myslím, že Evropu zaplavují nejen běženci z válečné Sýrie, ale především pak další ekonomičtí běženci ať Afganistánu, Iráku, Lybie, Senegalu, Etiopie....a dalších blízkovýchodních či afrických zemí...90%muzu ve věku 15-30 let!! ... víme kdo válčil v Iráku, Sýrii, Lybii, Jugoslávii atd....a jsou tam všude především ekonomické zájmy ne nějaký obhajovatelny mír a útlak lidu, jak všude masirujou...
        Nostradamus
        • Nostro
          24.07.2017 11:47

          Angličani mají hezké rčení - monkeys see monkeys do. Tedy po česku - opičí se. Když jinde vidí, že to vychází a projde tak to vyzkouší taky. Navíc někdo vypustí "fake news" že dostanou nejen zadarmo najíst, nějaké peníze a dokonce i byt. No kdo by to taky nezkusil. Pamatuješ jak se i u nás, ne tak dávno lidi stavěli do fronty i když nevěděli co se prodává nebo jestli se na ně dostane
          Radek
          • Re: Nostro
            24.07.2017 12:04

            Ano, lživých zpráv je všude po světě plno. K objektivnímu obrazu však stačí pouze dvě věci. Znalost faktů a selský rozum. Jako příklad si položím otázku, kdo že je největším vojenským agresorem? Nepopiratelné fakta - výdaje na zbrojení, přítomnost vojenských základen, apod. A selským rozumem potom lze dospět k jednoznačné odpovědi.
            patrik
            •  
              24.07.2017 14:05

              A co třeba i obraně nejen vlastního uzemí je třeba vojenské převahy..Rusové, kteří umí vesměs jen tupě těžit komodity vyrábět zbraně nebo vesmírné technologie navíc holt nemají. Díky Bohu..
              Velkamedvědice
              •  
                24.07.2017 14:39

                Těžko věřit tomu, že někdo "brání" vlastní území na jiných světadílech.
                patrik
                • Patriku pověz tady těm tápajícím
                  24.07.2017 16:33

                  Jak přispěchali Rusáci na naši obranu u nás. Stejně jako v Syrii - aby si mohli udělat základnu na cizím území. To jsi tak natvrdlý že obhajuješ národ který tě okupoval a vysával po desetiletí. Kdo přiletěl uprostřed noci pod záminkou nouzového přistání a taky jsi je vital. I Hitler přijel za bílého dne. Amíci za války přijeli, pomohli osvobodit a odešli. Jen Rusák přijel až když bylo po všem cestě z Berlína, když nechtěl aby Američané přijeli na pomoc Praze, kterou Rusák nechal několik dní krvácet. Zajímej se trochu než začneš svoje fatamagorismy.
                  pro..
                  • Re: Patriku pověz tady těm tápajícím
                    24.07.2017 23:12

                    ....nepřijeli sem rusové, ve své většině to byli ukrajinci....a pokud bys něco pamatoval, věděl bys, že mnohem větší nadšení z obsazení naší republiky jevili poláci a východní němci...
                    keris
                    • kerisi,
                      24.07.2017 23:25

                      to ...náctiletým nevysvětlíš :-)
                      Josef
                •  
                  24.07.2017 14:42

                  Nevěřím povídačkám Rusa, že bude bránit vlastní území vojenskou přítomností v Jižní Americe, stejně jako nevěřím Američanovi tvrzení, že brání vlastní území v Iráku či Sýrii.
                  patrik
            •  
              24.07.2017 13:03

              Je to podobné jako s rozepří, který z daných tloušťíků váží nejvíce. Můžeme spekulovat a dohadovat se, že ten má více špeku, onen má zase těžké kosti, jiný je největší apod. Jakmile však známe fakta - hmotnost každého z nich, potom selským rozumem najdeme toho nejtěžšího. Takže tak asi nějak je to se současnou "pravdou" z různých stran.
              patrik
        • Nostradamus
          24.07.2017 11:33

          Mám Tě vyjmenovat, kde válčil bolševik?? Pro krásné oči???
          Velkamedvědice
      • Re: V Syrii to nebylo nic moc, ale dlouho stejné
        24.07.2017 11:15

        ČR nemá vliv na to, co činí Rusko, USA a další velmoci. Mělo by nás však zajímat počínání NATO, neboť jsme jeho členy. Finančně a vojensky se na něm podílíme. Proto je třeba přemýšlet o tom, zda není toto vojenské uskupení zneužíváno nejsilnějšími členy k vlastním zájmům a jestli je jeho původní záměr (viz čl. 1 Severeoatlantické smlouvy) důsledně naplňován.
        patrik
        • Napln!ování smluv
          24.07.2017 19:27

          Když se tak vyznáš tak nám taky řekni něco o Minské dohodě a kdo jí porušuje. Ukrajinci si sami bombarduji vlastní zem a brání vlastní snaze vstoupit do NATO, aby to měli Rusáci lehčí ustanovit nové republiky nebo okupaci Krymu. Jak by se tobě líbilo kdybych já se svými 186cm a 11O kg přišel k tobě a prohlásil tvůj dům za svůj, protože se mi nelíbí tvoje hospodaření, nebo s kým se přátelíš.
          pro..
        • Patria
          24.07.2017 11:31

          No a co, že nemá vliv? Proto má držet hubu?? Tak se Ti lábila okupace v 68? I díky USA a NATO si posbolševické Rusko vyskakuje vyskakuje méně. Nikdo Tě nenutí žít v zípadní civilizaci. Máš možnost, Rusko nebo Korea..
          Velkamedvědice
          • Re: Patria
            24.07.2017 11:41

            Zaspal jsi dobu. Rusko je stejně kapitalistické jako my. Už to není ten socialistický Sovětský svaz se státním vlastnictvím všeho a "bratrskou pomocí" Varšavské smlouvy.
            patrik
            •  
              24.07.2017 11:43

              Nic jsem nezaspal. Jen Ty si zratil pamět. Ti rusové nevymřeli a nejsou jiní.dezinpretace ruských webů od radaru plní evidentně u ovčanů své poslání
              Velkamedvědice
              • Ahoj VM
                24.07.2017 12:14

                Pokud Rusové nejsou jiní, pak je to dobře. Znamená to, že nemají zájem drancovat kolonie, rozpoutávat války a revoluce jako to dělá Západ.
                Josef
                • Re: Ahoj VM
                  24.07.2017 18:18

                  Tak to budou Křováci nebo lidožrouti na Fiji ti nejmírumilovnější národy. Ti nikde žádné základny nemají, nikoho nikdy neokupovali. Dokonce ani nemají atomovku. Slyšel jsi tu o kyselých hroznech.
                  Radek
                  • Radku,
                    24.07.2017 19:52

                    já ti nerozumím. Ty mírumilovné lidi nesnášíš? Tobě nějak imponují války a masakry? Pokud bude, tak jako ty, smýšlet většina lidí, určitě se velkého masakru dočkáš i tady v Evropě. Už se na tom pracuje. Zbývá jen dovézt ještě pár milionů muslimů a vzít slušným lidem zbraně.
                    Josef
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data