Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sobotka: Minimální mzda bude od ledna 12.200 korun. Co na to ekonomové a firmy?

Sobotka: Minimální mzda bude od ledna 12.200 korun. Co na to ekonomové a firmy?

21.08.2017 11:13, aktualizováno: 21.8. 12:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Minimální mzda v Česku se od ledna zvýší o 1200 korun na 12.200 korun, tedy o 11 procent. Rozhodl o tom dnes kabinet. Na twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i další ministři. Podle předsedy vlády tak nejnižší výdělek v příštím roce překročí 40,5 procenta průměrné mzdy ve státě.

Odbory požadovaly přidání o 1500 korun, zaměstnavatelé se klonili k částce 800 korun. Hospodářská komora vyzývala vládu, aby pro příští rok už minimální mzdu nezvyšovala. Výhrady měly i některé resorty. Ministerstvo zemědělství navrhovalo zvýšení o 1000 korun.

 

"Rozhodli jsme opět, během našeho mandátu již počtvrté, zvýšit minimální mzdu, a to od 1.ledna 2018 o 1200 korun na 12.200 korun," uvedl premiér. Současně od ledna stoupne základní hodinová sazba na 73,20 korun z nynějších 66 korun. 

"Na začátku našeho působení činila minimální mzda... 8.500 korun. Jedním ze zásadních ekonomických bodů našeho vládního programového prohlášení bylo zvýšit minimální mzdu tak, aby... se lidem vyplatilo pracovat, a ne žít na sociálních dávkách," dodal. Podle předkládací zprávy Ministerstva práce a sociálních věcí přinese zvýšení minimální mzdy do státního rozpočtu navíc 1,3 miliardy korun díky vyšším příspěvkům zaměstnanců a firem na důchodové a zdravotní pojištění.

Minimální mzdu pobírá zhruba 132.000 lidí neboli 3,6 procenta pracujících. Ministerstvo předpokládá, že zvýšení minimální mzdy nepřinese firmám neúměrné zvýšení jejich nákladů, které by vedlo k propouštění a nárůstu nezaměstnanosti.

ak se na zvyšování minimální mzdy dívá ekonom ČSOB Petr Dufek? "Taková rychlost zvyšování minimální mzdy tu byla naposledy v roce 2001-2002. Celkově se minimální mzda za dva roky zvýšila o 24 %, za čtyři roky o 43 %. Někdo by řekl, že jde stejně jen o malý okruh lidí, takže to může být jedno. Jenže s minimální mzdou musí jít nahoru i nejnižší úrovně zaručené mzdy, které jsou aktuálně v rozpětí 11-22 tisíc. Takže až tak marginální problém to určitě není," upozornil Dufek už v minulém týdnu, kdy Sobotka záměr avizoval. 

"Na druhou stranu, komu chybí zaměstnanci, bude muset přidávat na mzdách tak jako tak. Vzhledem k pozitivnímu vývoji hospodářství je zvyšování minimální mzdy pro firmy nepochybně snesitelné, nicméně méně skokové administrativní navyšování tarifů by asi bylo přijatelnější," pokračuje Dufek.

Jak se dívá na přidávání ve veřejném sektoru? "Jistě, proč ne, pokud takový krok nezvýší schodek státního rozpočtu. Školství je dlouhodobě podfinancované, ale podobně jako v případě zdravotnictví, je vzhledem ke své struktuře i téměř bezedné. Takže možná kromě přidávání peněz na mzdy by si obě tyto části velmi významného veřejného sektoru zasloužily i trochu systémové pozornosti. O expandující veřejné správě v době digitalizace nemluvě," uvádí Dufek.

Hospodářská komora jako zástupce firem připravila 11 důvodů,  proč chce po vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL, aby minimální mzdu dále nezvyšovala. Zde jsou:

Podvázání možnosti firem nabírat nové zaměstnance, nahrazování stroji a práce načerno

Skokový plošný růst minimální mzdy poškodí firmy s vysokým podílem mezd na celkových nákladech a ekonomicky méně vyspělé regiony. Zatímco některých firem se zvýšení minimální mzdy vůbec nedotkne, protože osoby s minimálními příjmy nezaměstnávají, není neobvyklé, že se u jiného zaměstnavatele soustřeďuje více zaměstnanců pobírajících minimální mzdu. Příkladem jsou úklidové firmy, odvětví ubytování, stravování a pohostinství. Větší problém vyrovnat se s takovým růstem mzdových nákladů mají také malé a střední podniky a živnostníci a zaměstnavatelé působící na venkově. V důsledku této regulace tak dochází k podvázání možnosti firem nabírat nové zaměstnance, a v horším případě i k jejich propouštění, jejich nahrazení stroji či vyhnání z legálního sektoru – tzn. zaměstnanci pak namísto toho, aby byli v řádném pracovním poměru, fungují načerno. Tyto dopady jsou nerovnoměrné, dopad na některé sektory či regiony, respektive konkrétní firmy může být ale velmi významný.

Zrychluje se zvyšování mzdy navzdory tomu, že to prokazatelně škodí

Zatímco v minulosti se minimální mzda zvyšovala zpravidla o cca 500 , letos ji vláda zvýšila o 1100 a nyní chystá zvýšení o dalších 1200 od ledna 2018. Přitom zvyšování minimální mzdy paradoxně škodí právě zaměstnancům pobírajícím minimální mzdu. Prokázala to i studie Vysoké školy ekonomické z roku 2015 sledující vliv minimální mzdy na zaměstnanost v ČR v letech 1996–2015. Zaměstnavatelé kvůli zvyšování minimální mzdy nejprve zkracují zaměstnancům úvazky (snižuje se počet odpracovaných hodin), poté tito zaměstnanci jsou propouštěni. Zvýšení minimální mzdy o 100 způsobuje pokles počtu odpracovaných hodin o 0,6 % u zaměstnanců a pokles počtu zaměstnanců o 0,4 %.

Problémem je zaručená mzda

Institut zaručené mzdy navázaný na minimální mzdu je pro mnohé podnikatele palčivější než minimální mzda, protože se dotýká výrazně větší skupiny zaměstnanců. Výše nejnižších úrovní zaručené mzdy je rozdělena do osmi skupin tak, že pro 1. skupinu prací je sazba rovna minimální mzdě, od 1. ledna 2017 to je 11 000 korun měsíčně. Pro 8. skupinu prací činí dvojnásobek minimální mzdy, od 1. ledna 2017 to je 22 000 korun měsíčně.

Dochází k deformaci mezd nehledě na produktivitu práce

Pokud by stát minimální mzdu zvýšil o dalších 1200 (meziročně tedy o cca 11 %), za vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL by se zvýšila už o 43,5 %. Otázkou je, zda se stejně tak zvýšila i produktivita práce. Růst minimální mzdy navíc s sebou nese deformaci mezd také ve vyšších příjmových skupinách – aniž by se v některých případech zvýšila produktivita, zaměstnavatel musí s ohledem na dostatečné odstupňování odměňování ve své firmě navýšit mzdy. Dopad tedy nepocítí pouze firmy zaměstnávající méně kvalifikovanou pracovní sílu, ale v podstatě každý podnikatelský subjekt. V oborech jako je textilní průmysl či zemědělství stát takovým nařízením brzdí rozvoj firem.

Stát zasahuje tam, kde by neměl. Vláda ani odbory nehledí na argumenty zaměstnavatelů

Hospodářská komora ani zaměstnavatelé si v žádném případě nemyslí, že by zaměstnanec neměl dostávat takovou mzdu, kterou si za odvedenou práci zaslouží. Neztotožňují se ovšem s faktem, že by tuto mzdu měl určovat direktivně někdo shora, mimo firmu. Mnohé české firmy považují určování výše minimální mzdy jako nekorektní zásah do svých pravomocí. Samy firmy nejlépe vědí, kdy mohou a kdy nemohou svým zaměstnancům přidat na mzdách. K nárůstu nominálních i reálných mezd dochází i bez dalších regulatorních zásahů a dochází k němu i v letošním roce. Hospodářská komora je ochotna respektovat existenci tohoto institutu za předpokladu, že bude výše minimální mzdy stanovena na základě konsensu obou stran, tedy jak zaměstnavatelů, tak i zaměstnanců. V posledních letech se tak ale neděje, růst minimální mzdy odpovídá vždy spíše požadavkům odborových organizací.

Chybí podrobnější vyhodnocení dopadů posledního zvyšování minimální mzdy

Vláda veřejnosti nepředložila žádné objektivní vyhodnocení dopadů loňského ani letošního zvýšení minimální mzdy, a to i přes to, že právě vláda je tím, kdo má ke každé regulaci, kterou minimální mzda beze sporu je, provést zhodnocení dopadů této regulace. Hospodářská komora ČR doporučuje, aby se vláda v rámci procesu navyšování mzdy vždy opírala o relevantní data, která pomohou vyhodnotit dopady uplynulého zvýšení minimální mzdy, a o jejím dalším navyšování rozhodovala až na základě řádné analýzy budoucích dopadů. Hodnocení na makro úrovni nevypovídá o tom, zda v podnicích, které vyplácejí minimální mzdu, nedochází k propouštění zaměstnanců nebo zda se ze zaměstnanců nestávají OSVČ. Zvyšovat minimální mzdu bez solidního vyhodnocení dopadů minulých a odhadů dopadů budoucích je z pohledu Hospodářské komory ČR nesmysl.

Minimální mzda je politicky zneužívána

Minimální mzda, zákoník práce a další instrumenty k „ochraně“ zaměstnanců jsou v ČR politicky zneužívány, proto se zvyšování minimální mzdy musí odpolitizovat. Hospodářská komora ČR dlouhodobě požaduje změnit způsob určování minimální mzdy, tedy stanovit objektivní kritéria ve vztahu k reálnému výkonu národní ekonomiky s ohledem na budoucí vývoj. V únoru 2016 proto vyzvala předsedu vlády Bohuslava Sobotku dopisem, aby urychleně vytvořil expertní komisi, která by vypracovala návrh systémového přístupu k úpravám minimální mzdy. Tuto iniciativu zaměstnavatelů ale premiér odmítl. 

Iluze minimální mzdy jako nástroje chránícího před chudobou

Pokud minimální mzda má chránit před chudobou, pak Hospodářská komora ČR nerozumí tomu, proč zde máme tak hustou sociální síť, která naopak lidi motivuje k tomu, aby nepracovali. 

Zvyšování minimální mzdy vede ke zvýšení odvodové zátěže nejen zaměstnavatelů, ale i zaměstnanců

Aby zaměstnavatel mohl dnes svému zaměstnanci vyplatit alespoň minimální mzdu ve výši 11 tisíc hrubého (9 640 čistého), na mzdových nákladech vydá 14 740 měsíčně. Takový zaměstnanec spolu se zaměstnavatelem pak státu odvedou na dani z příjmu a odvodech celkem 5 100 měsíčně. Pokud by se zvýšila minimální mzda o dalších 1 200 , dohromady zaplatí každý měsíc státu už o dalších 721 více, tedy 5 821 . Paradoxně stát si tak snadno tímto umělým navýšením mezd přijde k dalším 721 až 865 milionům korun ročně. Zaměstnavatele taková změna vyjde na 1,9 až 2,3 miliardy korun, neboť dle původních statistik Úřadu vlády v ČR pobírá minimální mzdu 100 až 120 tisíc zaměstnanců.

Zaměstnavatele dusí vysoká odvodová zátěž

Práce v ČR podléhá jedné z nejvyšších odvodových zátěží v zemích OECD. Se svým 43procentním zdaněním ČR tak hravě překoná i severské země, proslulé vysokými daněmi, jako Švédsko, Dánsko nebo Norsko. Zvyšování minimální mzdy přibližování českých výdělků příjmům v západních zemích ale nezajistí. Cestou ke zvýšení mezd je vyšší produktivita práce a související i orientace na výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Hospodářská komora proto prosazuje snížení odvodové zátěže zaměstnavatelů v ČR.

Odboráři argumentují Slovenskem, ale veřejnosti neřeknou „B“

Neadekvátní výše minimální mzdy zvyšuje nezaměstnanost, snižuje konkurenceschopnost firem a vede k zaměstnávání načerno. Podle odborářů je ostudné, že ČR má nižší minimální mzdu než Slovensko, přičemž by ji od 1. ledna 2018 nejraději dorovnali na slovenskou zamýšlenou úroveň 480 eur, tedy cca 12 500 , nebo 492 eur, tedy cca 12 800 tis. . Veřejnosti při předkládání vzorů hodných následování už ale nesdělí, že Slovensko vedle vyšší minimální mzdy má dlouhodobě i vyšší nezaměstnanost než v ČR, a třeba Řecko s minimální mzdou 684 eur (cca 17 800 Kč) se potýká s nezaměstnaností okolo 20 procent.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Názor: Západní vlády by měly zvednout minimální mzdy, nakopne to ekonomiku
03.06.2017 12:13
Když všechno ostatní selže, zkuste to, co bylo předtím nemyslitelné. T...
Rozbřesk: Boj za vyšší mzdy je v plném proudu
23.06.2017 9:12
Stávka ve slovenském Volkswagenu ukazuje, že trh práce ve střední Evro...
Základní mzda 12.200, učitelům o 15 % víc. Co na to ekonom Petr Dufek?
15.08.2017 12:36
Bohuslav Sobotka bude chtít prosadit od ledna roku 2018 zvýšení minimá...
Jak rychleji nahradit lidi stroji? Zvyšujme minimální mzdu
17.08.2017 13:02
Nový výzkum ukazuje, že zvyšování minimální mzdy může poslat některé ...

Váš názor
  • zapadni versus vychodni kapitalismus
    26.08.2017 13:24

    V prepoctu na kc je minimalni mzda, za tou velkou louzi, pres 40 000 kc a zvysuje se pravidelne kazdy rok. "..The following minimum wage rates are set out in the Employment Standards Regulation: October 1, 2016 Most employees – General minimum wage $13.60/hour $15/hour
    GI
  • Díky pane premiere
    26.08.2017 9:27

    Mám malý podnik na výrobu malého spotřebního zboží, který jsem založil a vedu sám se synem. Se svými 4 zaměstnanci jsme se museli dohodnout, že musím jednoho propustit abychom jsme si zachovali dřívější úroven' a podmínky. Po delší diskuzi všichni souhlasili pracovat raději v případě nutnosti déle a přesčasy. Nakonec je to po vzájemné dohodě výhodné pro ně i pro podnik. Oni budou vydělávat více a podnik ušetří 25% peněz na výplatách a pojistné za jednoho zaměstnance, které se rozdělí mezi zbývající zaměstnance. Oni dostanou 8% přidáno. O ostatních výhodách a propuštění jedné nekvalifikované pracovní síly nemluvě. Až to bude opět ekonomicky výhodné a budeme rozšiřovat zase výrobu najme se potřebná další. Jediný kdo utrpí nějakou újmu bude Sobotka - přijde o jeden hlas.
    Radek
  • Neokolonialismus. Proč je v západních takzvaných demokratických zemích dobře.
    24.08.2017 18:51

    Formálně jsou tyto chudé státy nezávislé (na rozdíl od kolonialismu), ovšem reálně zůstává jejich ekonomický a politický systém úzce kontrolován. Tato kontrola má různé podoby. Příkladem může být jen přítomnost zahraničního kapitálu či západního investora v rozvojové zemi, kde využívá její levnou pracovní sílu. Dalším příkladem neokoloniálních praktik je závislost plynoucí z Dohody z Lomé (v roce 2000 je nahradila Dohoda z Cotonou), uzavíraných od roku 1975 mezi EHS a státy Afriky, Karibiku a Pacifiku (AKT), tedy převážně bývalými koloniemi. Závislost spočívá v tom, že dohody umožňovaly státům AKT bezcelní dovoz do západní Evropy pouze primárních komodit, tzn. produktů s žádnou či minimální přidanou hodnotou. Mnohé státy AKT se tak staly závislé na příjmu valut pouze z tohoto levného exportu a nemohly a stále nemohou proto diverzifikovat své hospodářství. Zůstávají na podobném stupni rozvoje, jako byly v posledních desetiletích. Pro EU jsou tyto dohody výhodné, jelikož jí zajišťuje levný import části nezbytných komodit. Jiným zjevným příkladem neokolonialismu je poskytování půjček rozvojovým zemím ze strany Mezinárodního měnového fondu, mimo jiné podmiňované liberalizací trhů těchto rozvojových ekonomik. Liberalizace umožňuje vstup do země západním zahraničním investorům, kteří často smetou slabou místní konkurenci, a jejich prostřednictvím plyne většina zisků bohatým zemím.
    Špaček
  • ha ha ha
    23.08.2017 17:43

    woe když je to tak jednoduché tak proč neudělat min.mzdu 70k ( pak mohou mít všichni stejně, ale herdek kde já už tohle slyšel, že by u třešničkářů ? :o) ), mimochodem na uřadu mi dnes "milá" paní ve 13:30 řekla, že je na "práci" pozdě páč končí ve 14 no a hádejte kdy je další "pracovní" den, příští týden v pondělí, tak to se fakt ten stát za sebrání 65% výdělku vyplatí ho ho ho, výrazně osekat stát alespoň na polovinu, snížit zdanění občanů na 25% a pak se bude žít (ouřadům asi ne :o) )
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: ha ha ha
      23.08.2017 18:01

      A to ještě tomu propastnému mzdovému rozdílu pomohla ČNB, když držela korunu za 27. Však páni bankéři, politikové, apod. mají zaplaceno tak, že nějaký ten hrb na zádech snesou. Dej jim na čas minimální mzdu a uvidíš, jak dlouho se vydrží hrbit. Jak se říká, sytý hladovému nevěří nebo spíš nechce věřit.
      ..
      •  
        23.08.2017 18:11

        Hrbíš se ty jako anonymní agent nejvíce...Díky kroku ČNB naopak vznikla poptávka po práci a platy rostou
        Velkamedvědice
        •  
          24.08.2017 12:03

          díky katastrofe ze strany CNB vznikla jen za 2 měsíce CNB ztráta teměř 140 miliard kč nemluvě o hrůzných dopadech do průmyslu , ekonomiky a života běžných obyvatel se kterými se budeme vypořadavat desitky let ....
          martík
          •  
            24.08.2017 13:49

            Díky intervencím ČNB mají firmy dost zakázek a slušné zisky, takže se může (a vzhledem k tomu, že lidí ochotných pracovat je nedostatek) vlastně musí zvyšovat platy. U nás za poslední 3 roky u nejméně kvalifikovaných asi o 30%. (jistě tě uklidní, že platy top managementu rostly asi pětkrát pomaleji) Dopad na život běžných lidí to má, ale rozhodně ne katastrofický. A ztráta ČNB je virtuální a výnosy z držených akcií a obligací ji během 2 maximálně 4 let hravě pokryjí.
            ..
            •  
              24.08.2017 13:55

              diky pracovitosti lidi a levne pracovni motnovně a skladišti, nedouci z CNB na to nemaji žadný vliv a nikdy neměli - lidi ochotných pracovat je 300k nicméně nejsou ochotni pracovat za 11 000 měsíčně :-) napiš číslo za kolik pracuji ti nekvalifikovani u Vás abychom všichni tady mohli brečet nebo se smát :-) top mgm neměl dostat vubec nic :-) Dopad na život běžných lidi je takový že jsou zadlužení až po střechu a až to prodne 1-2 roky bude to taková prda že si to budou pamatovat ještě 3-4 dalši generace .... Ztrata CNB. bude s posilenim geometrickou řadou narůstat na 250-300 miliard tj sanaace teto ztráty bude trvat odhadem 20-30 let :-) asi tak ale hráčum monopolu to lze vysvětlit jen stěží :-)
              martík
              •  
                24.08.2017 14:37

                Už jsem to trochu naznačoval. Nekvalifikovaný člověk, co jen balí výrobky do krabice nastupuje za 17 tis. hrubá mzda po 3 měsících zkušební doby má 19 a lidi co na dané pozici dělají mnoho let mají tak 21-22 tis. měsíčně.
                ..
                •  
                  24.08.2017 14:39

                  odpovím si zkusil si někdy žit za 17 000 hrubeho a živit s tím třeba 2 děti ?:-) zkus si to a pak tady prosim napiš jak se ti půl roku nebo rok s timto platem žilo :-) děkuji PS a ty taky bereš 17 000 měsíčně nebo si vyplacíš víc nepřijde ti to blbé ?
                  martík
                  •  
                    24.08.2017 16:12

                    Před necelými 20 lety jsem v USA žil za 10 dolarů denně. Bydleli jsem 4 lidi v krabici od bot a na jídlo jsem měl tak 3 dolary na den. Jo na živení 2 dětí to nebylo, proto jsem si je taky tenkrát nepořídil. Jo a pokud to nevíš na splození dětí jsou potřeba 2 lidi a stejný počet je pak i na jejich živení pokud náhodou jeden z nich nezemře.
                    ..
                    •  
                      24.08.2017 16:23

                      nefabuluj ptám se zda máš plat pod 17 000 nebo 150 000 když se tu chlubíš že někdo u Tebe pracuje za 17 000 prostě placaš prádznou slamu a jediné k čemu jsi dobrý je hrát monopoly doporučuji abys v tý firmě na nic nešahal a radši tam ani nechodil nejlíp uděláš když budeš před firmou zametat a zadarmo. msf CNB se nejmín 20 -30 let ze srabu nevybrahea to žemi ze zsvých zisku sanovla statní rozpočet je uttopie .. bohužel kocourkov hadra ....
                      martík
                  •  
                    24.08.2017 14:42

                    To ej na vesnici normální plat. Každý není buržoust. Zajímavé je, že tady na chatu brečí právě buržousti, ne socky.
                    Velkamedvědice
                    •  
                      24.08.2017 14:46

                      pleteš se to je na vesnici normaálni plat protože je v česku normálni neplatit lidem proto je min mzda protože 90 % podnikatelů lidem co berou 11 000 a chtěji přidat 500 kč řeknou že si žijou nad poměry a odfrčí v novém poršáku. Je třeba s tim něco udělat aby na vesnici nebyl normálni plat 17 000 ale třeba 30 000. Socky nemaji čast psát na netu musi živit hladové děti a chodit po uřadech kvůli dávkam protože maji za praci tak malo že jsou pdo hranici chudoby :-)))))
                      martík
                      •  
                        24.08.2017 16:32

                        Podnikatelů bojujících o přežití znám spoustu, podnikatelů s porschem jednoho. Mzdy odpovídají kupodivu mzdám v Poslku, slovensku, Ma´darsku, jsou lepší než v Bulharsku a Rumunsku, horší než v Rakousku, Slovinsku. Smutná je střední evropa. Bolševik ji dal kartáč.
                        Velkamedvědice
                        •  
                          24.08.2017 17:10

                          podnikatel který neni schopný dát zaměstannci aspon 15 000 tedy víc než min mzda nemá na podnikani právo a měl by to zabalit .... neznám podnikatele který by neměl porsche :-). nebo aspon 7 BMW nebo aspon Q7 :-) ale všichni do jednoho vyplaceji min mzdy a když si někdo řeken o přídavek vykřikuji kde na to vzit a že si socky žiji nad poměry :-) bohužel.... Min mzda je nejnižši a od 1.1.2018 zas ebude nejnižší v regionu Bulharsko a Rumunsko jsou Asie o tom se nedá mluvit porovnej nás se Slovinskem :-) tam bohužel tvoje argumenty dojdou .... post komunisti a min mzda 805 Euro:-)
                          martík
                          • Martíku,
                            24.08.2017 21:04

                            ten Tvůj Greenland musí být hotový kapitalistický Mordor. Dělníci dělají o plesnivém chlebu a špinavé vodě, zatímco buržousti jezdí v BMW7, Q7 a Porsche.... V mém bydlišti (okresní město) má vůz této kategorie pouze majitel slušně velké nemocnice a pokud vím, minimální mzdu nevyplácí široko daleko nikdo. (Pro případ, že bys opět nechápal smysl textu: vyplácí mzdu vyšší.) Kde to proboha bydlíš?
                            JJa
                            • Re: Martíku,
                              25.08.2017 13:19

                              Prodavačka Karolina - nákupni centrum v OV (střed města) plat 11000 kč pokud je to nadnarodni řetezec plat 13 000 kč :-) samo sebou 12 ctky směny a soboty neděle jo holt placat umiš ale na špatnem hrobě OV má stále cca 290 000 obyvatel asi tak pane řediteli asi tak -nabidky do montoven začinaji na 11 000 v prosinci 2016 na 9900 asi víš proč :-) pokud si velmi ale velmi dobrý dělaš mistra nebudeš nemocný a nemáš nějaký prušvih a máš min maturitu přijdeš si dokonce na neuveřitelných 16 000 hrubého měsíčně :-) Ti top si prý vydělaji i neskutečných zavratných fantastických 18 000 ale to už musí mit pod sebou aspon 50 lidi :-) . Znám desitky lidi kteří berou minimalni mzdu a nejsou schopni s tim nic udělat ,bohužel kdyby nebylo státu byla by jejich mzda bud nic nebo 2000 kč .... Na Greenlandu má takové autíčko vpodstatě každý no jo no 2plus kk bratru 3 míče :-) holt asi slušnej oddil :-)
                              martík
                          • Martík
                            24.08.2017 17:54

                            Kecy. V regionu střední a východní Evropa bude před námi jen Slovinsko a Řecko a my na úrovni Polska. Ostaních 11 zemí za námi včetně Slovenska, to dočasně.. Vždyť ty ani aktuální udaje zjevně neznáš..
                            Velkamedvědice
                        • Vm
                          24.08.2017 16:54

                          Já nevěděl, ze majitelům zahraničních firem v mzdové otázce porouci bolševik. A co Slovinsko? Tato část bývalé Jugoslávie byla po válce kapitalistické? A co bývalé kolonie Anglie, Španělská, Francie, apod. Tam byli také komunisté? Jsi prikladny demagog.
                          ..
                          • Monik
                            24.08.2017 17:05

                            Nebo ty mimoň...Házet hrách na zeď nemá cenu..Proč by jim měl někdo něco poroučet.. Šli tam, kde byla levná pracovní síla, mohli zůstat doma...To, ýe nechápeš, že se rozpadli trhy Rvhp si taky nepochopil.. A skyšet demagog od blouda, který veří, jak je Zeman přínosem pro ekonomiku a další bláboly jen potěší...A představ si Jugoslávie tak pod vlivem Moskvy nebyla..To je ale překvapení, co?
                            Velkamedvědice
                            • VM
                              24.08.2017 17:14

                              A co ty francouzské, španělské, anglicke kolonie v Africe a Jizni Americe? V těchto koloniálních zemích vladli také komunisté?
                              ..
                              • Re: VM
                                24.08.2017 17:36

                                A co se rozpadlo ve zkolonizovanych zemích před příchodem kolonizátorů? Snad ne RVHP? Zanechej demagogie o komunistech ve vztahu parazitovani ekonomicky silnějšího na slabším.
                                ..
                                • Monik
                                  24.08.2017 18:04

                                  Si opravdu mimo??? Skutečně ne řešímě, který světadíl je jak vývojově pozadu as kdo ho vykořisťuje..Co to předvádíš je zoufalost..Řešíme, proč má Evropa dvě úrovně života a kdo to zavinil. Odpověď je jednoznačná. Na tové blábolení nemám čas. Dost rapně mícháš hruškya z jabkama. Nikdo nevtrdí, kde je špatně, byl komunismus. Ale kde byl v evropě pokus o komunismus je hůře, než kam komunismus neinfiltroval..Proč jsem psal..Ztratily jsme rozvinuté trhy, konkurenceschopnost, diktát co můžeme vyrábět a kam vozit a ve finále rozpad odbytiště...Západ pouze využil levní pracovní síly a až levná nebude, přesune se třeba do té afriky...
                                  Velkamedvědice
                                  • VM
                                    24.08.2017 18:27

                                    Jsem rad, ze jsi pripustil existenci ekonomického zneužívání slabšího silnějším. Historie ukázala, ze k tomu může docházet kdekoli na světě.
                                    ..
                        •  
                          24.08.2017 16:33

                          Ovšem dańové zatížení téměř největší,,stačí srovnat třeba s Polskem...
                          Velkamedvědice
                      • Bertík theoretik
                        24.08.2017 16:30

                        díky takovým chytrolínům teoretikům co jich z našich daní máme tisíce ve státní správě to dopadne úplně jinak a to blbě, zvyšování mezd vede k inflaci tam kde to chudší pocítí nejvíce třeba na jídle, holt když přidáš v pekárně 10% tak pak není houska za 2,50 ale za 3 a to se holt vyplatí dostat +10% a kupovat za cenu +20%, no a až se zvedne min.mzda na těch 40k nebo co si někteří fantasmagoři představují tak prostě dvojpuntík ty pracující vyhodí a koupí místo nich stroje nejlépe s 50% dotací od EU :o), práce ubývá všude viz aktuální "starost" Macrona o mzdy v CEE, ten bude rád až se navelí shora mzdy jako ve starých zemích, proč by se asi pak výroba přesouvala z Francie do ČR nebo PL,že ? kdyby státní xindl chtěl něco pro lidi skutečně udělat tak sníží odvody alespoň z nižších mezd jenže kdo by je pak živil, vždyt i min.mzda je u nás daněna 40% shortu zdar
                        Mike -Green D. is killing Europe
                        • Mike theoretik
                          24.08.2017 17:07

                          který koupi stroje a stroje všechno zařidi jen aby od těch stroju měl někdo za co kupovat mezi námi houska za 2,5 při tak nizkých mzdách je drzost a za 3 kč by už měl někdo dostat po hubě :-). ale chápu že ty to nechápeš nechape to mnoho takových prostáčků jako seš ty a podle toho to tu vypadá to je celé zapdani ceny východni mzdy - montovna , skladiště a rozvojová ekonomika a uroven dle JPM a já s nimi naprosoto souhlasim :-) ps blbě to dopadne až trh smete hypotekaře a automobilky pak to teprve bude legrace ale těžko ti to vykladat na to nemáš mozkové bunky :-) ps až ty co dvojtečka vyhodi vezmou do ruky hul protože jim nic jiného nezbude umřit hlady se jim nebude chtit rozbijou nejen ty stroje ale ještě naloží ddvojpuntikovi pár ran na zada tak to bylo v historii a bohužel historie se opakuje at s tim ty nebo já souhlasime či ne jedine co je se tomu nějak branit ale evidentně to k tomu spěje i proto že tu lidi jako miki kiki plácá kraviny ....
                          martík
                          • Pindálek martík
                            24.08.2017 18:12

                            no alespoň v jednom se dnes shodneme, když nebudou mít lidi práci, protože jim podobní blbové tvrdí, že každý má nárok na min 30k, tak se začnou bouřit, jak myslíš,že to pak dopadne s Tvými akciemi, estě se nakonec Foxíkovi budu muset omluvit páč Ty budeš asi fakt nakonec i rentier theoretik, pokud bys měl balík čezu tak Tvým přáním přeci nejni prům mzda v čezu 100k ale divi pro Tebe 50 na akcii ne ? jinak min. mzda už je u nás dnes 16k jen stát z toho těmto chudákům ukradne 40% a pak jim milostivě pošle na nějaké soc.pididávce 500 kaček zpět, jenže těch zbývajících 6000 ta mašinerie prožere, tak sni dál o vysokých mzdách pro všechny, ale pro jistotu si přečti posledních pár analýz z US, kde řeši to že odhadem 50% nízkopříjmových míst tam do 15-20 let zanikne
                            Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m