Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zemětřesení v Provident Financial: Akcie -75 % po předpovědi ztráty a konci dividendy i šéfa

Zemětřesení v Provident Financial: Akcie -75 % po předpovědi ztráty a konci dividendy i šéfa

22.08.2017 13:03, aktualizováno: 22.8. 16:46
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

O brutálních až více než 75 procent v rámci jediného dne propadají akcie finanční společnosti Provident Financial v reakci na oznámení výhledu celoroční ztráty, ukončení výplaty dividendy a odchod šéfa firmy Petera Crooka.

O více než 75 procent až k metě 4,27 britské libry na akcii a na úrovně, viděné naposledy v úvodu roku 2014 propadají akcie Provident Financial v reakci na sérii negativních zpráv. Zatímco v červnu finanční firma předpovídala celoroční zisk kolem 60 milionů britských liber, nyní hovoří o ztrátě v důsledků špatných úvěrů (a nedostatečných kapacit jejich obsluhy) v rozsahu 80 až 120 milionů britských liber. Už v červnu přitom Provident Financial vydala varování před výsledky hospodaření, které se ale týkalo pouze části spotřebitelského financování. 

Dnes Provident oznámil, že přerušuje výplatu dividendy na průběžné bázi a za nepravděpodobnou označuje také dividendu celoroční. Mezi důvody zmiňuje úvěrový byznys i vyšetřování britským regulátorem v ovládané bance Vanquis Bank. Dosavadního šéfa dle prohlášení firmy nahradí članka představenstva Manjit Wolstenholme.

 

Vývoj akcií Provident Financial na Patria.cz online zde:

a

Propad akcií o více než 75 procent až do blízkosti 4 liber v rámci dnešního dne znamená, že od počátku roku jsou akcie finanční firmy kumulovaně níže o řádově 85 procent. 

Obchodní model Providentu po mnoho let stál na tom, že především chudší britské domácnosti oslovovaly nabídkou úvěrů tisíce smluvních finančních agentů firmy.  Zhruba 4,5 tisíce z nich se nedávno Provident rozhodl nahradit zhruba 2,5 tisíci vlastních prodejců, vybavených iPady, které nazývá „Customer experience managers“. V dnešním oznámení firma prohlašuje, že jako okamžitou prioritu vidí ochranu kapitálové báze a uhájení finanční flexibility.

Celkově se Provident Financial zaměřuje na poskytování půjček méně bonitním klientům, kteří nesplňují kritéria standardních bank. Podnik se snaží restrukturalizovat právě sekci drobných půjček, v níž si místo najatých agentů buduje postupně vlastní personální základnu. V červnu signalizovala, že by tyto změny mohly mít negativní dopad na zisk a dnes oznámila, že tempo reorganizace je příliš pomalé a nenaplňuje očekávání. Providentu se ale zatím nepodařilo najmout dostatek lidí, což mimo jiné znamená, že zaostává ve výběrech dlužných částech. Zatímco loni se jí dařilo vymáhat 90 procent částek, nyní je to 57 procent. I proto očekává tak vysokou ztrátu. "U poskytovatele rizikových půjček je to katastrofální propad ceny akcií. Je to, jako kdyby posledních deset let nebylo," řekl podle agentury AP analytik Neil Wilson ze společnosti ETX Capital.

Na českém trhu působí společnost Provident Financial, která byla součástí PFG, než byla s některými ostatními součástmi z této skupiny vyčleněna do samostatného podniku. "Přestože britská společnost PFG používá ve Velké Británii obchodní jméno Provident, nemá žádný vztah ke společnosti Provident Financial působící v České republice," reagoval mluvčí českého Providentu Ondřej Holoubek. Česká společnost Provident Financial je součástí britské skupiny International Personal Finance Group (IPF). Ta byla původně divizí PFG, ale v roce 2007 se obě firmy oddělily a každá z nich podle Holoubka působí dlouhodobě jako nezávislý subjekt.

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data