Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kterým trhům už je lepší se vyhnout?

Kterým trhům už je lepší se vyhnout?

31.08.2017 15:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Dluhopisové trhy nabádají k opatrnosti. Valuace jsou v některých jejich segmentech vysoko a investoři by se podle nás měli vyvarovat nákupu rizikovějších obligací. Někteří ekonomové a analytici dokonce varují, že by mohl nastat náhlý odliv peněz z dluhopisových trhů. A bývalý šéf Fedu Alan Greenspan před nedávnem prohlásil, že výnosy obligací leží na neudržitelně nízkých úrovních a celý trh se nachází v bublině. Tak daleko ale podle našeho názoru situace nedospěla, píše Kathy A. Jonesová z investiční společnosti Charles Schwab:

Očekáváme, že výnosy dluhopisů budou skutečně růst, protože ekonomická situace se zlepšuje a Fed utahuje svou politiku. Bublinu ale nevidíme – na trhu podle nás nejsou ceny výrazně odtrženy od fundamentu iracionálním chováním investorů. O bublině je navíc na dluhopisovém trhu těžké hovořit i v obecnějším slova smyslu. Pokud totiž dáme stranou možnost defaultu, investoři vědí přesně, jakou návratnost budou realizovat v případě, že budou cenný papír držet až do doby splatnosti. My očekáváme, že návratnost amerických obligací s investičním ratingem se bude v následujících deseti letech pohybovat kolem 3,1 % ročně.

Nízké výnosy jsou do značné míry odrazem pomalejšího ekonomického růstu, nízké inflace a následně uvolněné monetární politiky. Navíc je patrná silná investiční poptávka po aktivech generujících příjmy, a proto se domníváme, že výnosy obligací budou i nadále znatelně pod úrovní, která byla běžná před poslední finanční krizí. Za povšimnutí pak stojí i to, že když naposledy došlo k většímu růstu výnosů, žádný dramatický propad návratnosti na dluhopisovém trhu se nekonal. Stalo se tak v roce 2013, kdy se výnosy během krátké doby zvedly o 100 bazických bodů po celé délce výnosové křivky. Barclay’s Aggregate Bond Index v tom roce ztratil 2 %, což určitě není žádná katastrofa.

Naše očekávání tedy nejsou nijak negativní, ale investoři by podle našeho názoru měli počítat s tím, že výnosy půjdou nahoru a neměli by tento vývoj ignorovat. Globální ekonomický růst nabírá na tempu a v roce 2018 čekáme další zlepšení. Podle MMF se v recesi nenachází žádná významná ekonomika a děje se tak poprvé od roku 2010. Jde o signál zotavení z finanční krize a následné recese. Následující graf ukazuje projekce růstu HDP ve vyspělých zemích, rozvíjejících se ekonomikách a v celé globální ekonomice:

js

Riziko deflace tedy ve světové ekonomice klesá a centrální banky díky tomu mohou normalizovat svou monetární politiku. Očekává se, že ECB oznámí zpomalení programu nákupu aktiv, Fed již začal se zvyšováním sazeb a podle nás v tom může pokračovat, i když se inflace bude držet pod cílem ve výši 2 %. Krátkodobé sazby jsou stále v záporu. To není odpovídající politika u ekonomiky, která stabilně roste. Trh práce se zlepšuje a objevují se známky rychlejšího růstu mezd. Finanční podmínky jsou v americké ekonomice uvolněné jak díky slabšímu dolaru, tak díky vývoji na akciovém trhu.

Máme za to, že Fed na podzim začne se zmenšováním své rozvahy tím, že přestane reinvestovat příjmy ze svého portfolia cenných papírů. Pokud jej mají na trhu nahradit jiní investoři, bude možná muset dojít k růstu výnosů, který je na trh přiláká. Obavy máme ovšem z toho, že trh podle našeho názoru ještě nepočítá s utažením monetární politiky, ke kterému by mohlo dojít i v případě, že inflace bude růst jen mírně. Ceny futures ukazují, že trh očekává pouze dvojí zvýšení sazeb do konce roku 2018, zástupci Fedu počítají s tím, že sazby budou zvednuty čtyřikrát. Nízko leží i inflační očekávání, což zvyšuje riziko, kterému čelí držitelé dlouhodobých obligací. Větší opatrnost by investorům prospěla i na trhu rizikovějších obligací. Výnosy dluhopisů s nižším ratingem leží ve srovnání s výnosy vládních obligací dost nízko, a to jak v USA, tak v jiných vyspělých zemích.

Autorkou je Kathy A. Jones.

Zdroj: Charles Schwab


 
 
 
 
 

Čtěte více:

Hluboké změny v globální ekonomice, na které se nám nebude lehce zvykat
28.07.2017 7:10
Světová ekonomika prochází hlubokou transformací. Tím nejvýznamnějším ...
Akcie, cyklus a globální likvidita: Zlom v roce 2018?
25.07.2017 6:44
Tradiční ekonomický cyklus vrcholí přepalováním ekonomiky, mzdovými a ...
Je už Čína připravena na vůdčí globální pozici?
04.08.2017 7:09
Spojené státy se pod vedením prezidenta Donalda Trumpa záměrně vzdávaj...
Umělá inteligence promění do roku 2030 celou globální ekonomiku
18.08.2017 18:28
Obecně se předpokládá, že umělá inteligence (AI) bude v následujících ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m