Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stane se z Evropy globální ekonomická kotva, kterou byly po celá desetiletí USA?

Stane se z Evropy globální ekonomická kotva, kterou byly po celá desetiletí USA?

21.09.2017 10:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Politický chaos ve Washingtonu je sledován po celém světě, vyvolává otázky, zda USA budou i nadále ochotny či schopny plnit roli vůdčí globální síly v nejedné oblasti, ekonomiku nevyjímaje. Christian Reiermann se na stránkách německého Spiegelu vyjadřuje skepticky. Otázkou pak je, zda se objeví nový stabilizující hegemon. Mohla by jím být Evropa?

Ekonom Stanley Fischer viděl za svého 73letého života již několik pádů bohatých zemí. Tento přední představitel amerického Fedu nyní podle svých slov sleduje, jak Spojené státy pod vedením prezidenta Donalda Trumpa ztrácejí svou pozici globálního hegemona. Podle něj se tak už nelze spoléhat na to, že Spojené státy jsou garantem organizací jako Mezinárodní měnový fond. „USA pro mě byly kotvou světové ekonomiky, ne zdrojem volatility,“ řekl nedávno ekonom pro Financial Times. Nyní by ale americký politický systém mohl „posunout svět nebezpečným směrem“.

Fisher je dnes svědkem událostí, které nikdy předtím nezažil. Hovoří například o tom, že současné snahy americké vlády o uvolnění americké regulace jsou s ohledem na zkušenosti z finanční krize naprosto nepochopitelné. Před několika dny tak ekonom oznámil svou rezignaci na funkci v americké centrální bance. Ta tak ztratí významného odborníka s obrovskými zkušenostmi. A je možné, že Trump jej nahradí jedním ze svých přisluhovačů.

Spojené státy byly po celá desetiletí garancí ekonomické stability. Pomohly západní Evropě zotavit se z druhé světové války. Když se ve světě objevila nějaká finanční krize, spolu s MMF organizovaly záchranný plán. Když v roce 2008 propukla nejhorší krize za posledních 80 let, stály opět v čele záchranných prací. Z této jejich pozice toho ale dnes už mnoho nezbývá. Bývalá superstar nyní bojuje o to, aby se udržela mezi globální elitou. Ekonomická politika Washingtonu je nejasná a nedůrazná, jindy zase přejde do vychloubačného nacionalismu. Sledujeme dobrovolný ústup z předních pozic, pryč je podpora mezinárodní spolupráce a svobodného trhu a konkurenčních sil.

Spojené státy jdou dokonce cestou zpochybňování obchodních dohod, ostře kritizují své dlouhodobé partnery, protože podle americké vlády jsou příčinou americké nezaměstnanosti. Upadá důvěryhodnost všeho, co tvořilo základ ekonomického triumfu Západu. Na americké pozici ve světě se stále více projevují pocity méněcennosti, strachu z úpadku a nekompetence. Američané si stěžují, že byli vmanipulováni do nevýhodných dohod a téměř to vypadá, že globalizaci neprosazovali, ale namísto toho jsou pouze její obětí.

Hloubka propasti, která se vytvořila mezi Evropou a Spojenými státy, je zřejmá i z interního dokumentu Ekonomického a finančního výboru EU. Evropané vnímají americké pokusy o omezení mezinárodní spolupráce a volného obchodu jako útok na světový mír, který ale škodí i Spojeným státům samotným. Dokument obsahuje řadu bodů, v nichž jsou kritizovány plány americké vlády. A to včetně vývoje veřejného dluhu a Trumpových „extravagantních rozpočtových póz“, které představují riziko pro celou globální ekonomiku. Americká vláda by se podle EU měla namísto toho zaměřit na dlouhodobou udržitelnost rozpočtových výdajů a příjmů.

Dokument poukazuje i na to, že podle dat týkajících se vývoje čistých investičních pozic se investoři v poslední době začínají americkým trhům vyhýbat, což může zvyšovat zranitelnost ekonomiky. Kritizovány jsou i plány daňové reformy, která by „v první řadě snížila daňovou zátěž nejbohatších vrstev společnosti“ a jen by zhoršila dlouhodobý ekonomický výhled. Celý dokument pak může vyznívat tak, jako když se vyřizují účty, ale každopádně je z něj zřejmé, že názorové rozdíly mezi Evropou a USA získávají na hloubce.

Nekompetence americké vlády se projevuje i na kurzu dolaru. Těží z ní naopak euro. Šéf Evropského stabilizačního programu ESM Klaus Regling navíc tvrdí, že „investoři už vnímají dobrý stav ekonomiky eurozóny a je jim jasné, že krize již skončila“. Eurozóna nyní dokonce vypadá jako bezpečnější přístav než Spojené státy. Například proto, že zatímco ona dosahuje obchodních přebytků, USA vytváří deficity. Optimismem ohledně dalšího vývoje ve Spojených státech nehýří ani Fisher. Podle něj bude nejistota panovat i nadále a ve světové ekonomice již není kotva, která by ji stabilizovala. Změnilo by se to pouze v případě, že by Spojené státy nabraly jiný kurz.

 

 
 
 
 

Čtěte více:

Kdo by vyhrál obchodní válku mezi USA a Čínou?
24.08.2017 6:51
Americký prezident Donald Trump je připraven na válku s Čínou. Nešlo b...
Trhy jsou na prahu obratu dolů, shodují se BoA, Citi, SocGen i Morgan Stanley
23.08.2017 16:25
Globální finanční trhy jsou v poslední fázi své rally před obratem v c...
Globální trhy se opět pokouší prorazit magickou třicítku. Co přijde potom?
28.08.2017 19:17
Globální akciové trhy se v posledních deseti letech třikrát pokusily o...
Víkendář: Německo by se opět mělo stát vojenskou velmocí
03.09.2017 10:09
Německo je uznáváno po celém světě, moc a vliv Spojených států upadá. ...
Kdy preferovat americké a kdy globální akcie
08.09.2017 18:28
Během posledních patnácti let se zisky amerických obchodovaných společ...
Jednota Visegrádské čtyřky se rozpadá
12.09.2017 14:59
Visegrádská skupina čelí stále větším vnitřním tlakům. Česká republik...

Váš názor
  • Stanley Fischer predevsim neni ani American
    21.09.2017 12:04

    Stanley Fischer je predevsim extremne liberalni obcan Israele, ktereho vykopnul Netanjahu z cela izraleske centralni banky... V FED byl to muz predevsim Husajna Obamy a lidi co mu dali penize na campaign... je jen logicke, ze ho ted vytlacili i z FED... ja se treba tesim na toho "prisluhovace" Donalda co nahradi tohodle prisluhovace Obamy..... Jinak Donald fakt za 9 mesicu nemohl U.S.A. tolik posr...t jak se zde ctenari vnucuje, to je spis chyba tech dvou neumelu pred nim, jeden pros...l triliony v Iraku a v Afganistanu a druhy v Libii a Syrii a na socialisticke programy jako Obamacare... Za Obamy zacalo zit v USA vice lidi ze socialnich transferu nez ze mzdy, to ale Stanley Fischer drzel hubu a krok.... Jinak EU jako globalni leader? Na to by musela byt sama stabilni a mit nejakou armadu, aby si vynutila svoje doktriny i na druhe casti sveta... zu jen na tomhle je videt jak je Stanley Fischer fakt mimo...
    palantir
  • socialisticka Evropa
    21.09.2017 11:38

    s miliony nelegalu a PIGFS zmitajicih se v dluzich, nezamestnanosti a malem rustu ?! :-) :-) za me hodne dobrej joke... :-)
    neo029
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university