Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dogmatismus a ideologie vedou k investiční pohromě. Možná jim propadáme, ani o tom nevíme

Dogmatismus a ideologie vedou k investiční pohromě. Možná jim propadáme, ani o tom nevíme

20.11.2017 6:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Hodnotové investování bývalo v podstatě sázkou na zavrhované akcie. Dnes se ale podle Daniela Rasmussena z Institutional Investor objevuje jiný přístup, který stojí na práci profesora Harvard Business School a známého marketingového odborníka Michaela Portera. Jeho základní teorie je jednoduchá: Moc vede k vysokým ziskům. Čím větší trh, síla společnosti, schopnost diktovat si ceny prodejní i nákupní, tím lépe. Tento přístup ale v podstatě vede k upřednostňování Goliáše, zatímco Benjamin Graham jako zakladatel hodnotového investování sázel spíše na Davidy.

Podle časopisu Fortune Porter „ovlivnil více ředitelů společností a manažerů než jakýkoliv lektor byznysu na světě“. Jeho základní model pěti sil, které určují pozici firmy a atraktivitu odvětví, „redefinoval způsob, jakým podnikatelé přemýšlí o konkurenci,“ jak tvrdí The Economist. Na Harvardu se celé generace studentů učí o bariérách vstupu, Warren Buffett hovoří o „udržitelné konkurenční výhodě“. Porterovy teorie očividně pronikly do mysli mnoha hodnotových investorů, ovšem data jim nakloněna nejsou. Například ekonomové z University of Chicago zjistili, že mezi podílem na trhu a ziskovostí nelze najít žádný pevný vztah. Soudy v USA zase již v osmdesátých letech upustily od názoru, že vysoký podíl na trhu musí nutně poškozovat konkurenci. 

University of Chicago je známá tím, že spíše než na teorie hledí na data. A podle nich jsou akcie s nejvyšší návratností ze segmentu malých společností. Tedy z těch, které preferoval Graham a ne ze skupiny gigantů s velkou tržní silou, o které hovoří Porter. Přes podobná zjištění a úspěšnost fondů zaměřujících se na menší společnosti si ale Porterovy myšlenky udržují svou vysokou popularitu. 

V podstatě pokaždé, když klademe důraz na tržní vůdce, podíly na trhu a pozici na něm, konkurenční výhodu a bariéry vstupu, držíme se Porterových zásad, byť třeba nevědomky. Je těžké představit si, že bychom v takovém případě činili chybu. Je ovšem důležité mít na paměti, že tento vědec přichází z oblasti, kde se většina znalostí nezakládá na ekonometrii a statistice, ale na případových studiích. A různé teorie jsou cíleny spíše na management společností než na akademickou obec. To platí i o základní Porterově teorii, která říká, že cílem společností by mělo být vydělávání nadměrných zisků, které mohou pocházet z vysoké vyjednávací síly vůči dodavatelům či zákazníkům, nízké úrovně konkurence v odvětví, nízké možnosti substituce nabízeného produktu či služby nebo které přicházejí díky nízké hrozbě nových společností vstupujících na trh. 

Celý tento pohled spočívá na předpokladu, že zisky odrážejí tržní sílu a ta je dána podílem na trhu a mírou ochrany před konkurencí. Rozhodujícím faktorem určujícím ziskovost firem je tak struktura odvětví. Ekonomové z University of Chicago s tímto pohledem nesouhlasí a podle nich struktura odvětví nemá na výsledky firem rozhodující vliv. Jejich studie ukazují, že mezi mírou koncentrace odvětví a ziskovostí nelze najít žádný významný vztah. A podle této školy platí, že pokud se u některé společnosti objeví výjimečně vysoké zisky, je to odrazem jejího produktu, nákladové výhody či výhody dané tím, že jako první vstoupila na trh. 

Porter možná dominuje mezi lidmi s MBA, ale důkazy z reálného světa pro něj nehovoří. Thomas Powell z Oxfordu ve své poslední studii napsal, že teorie konkurenční výhody není podpořena daty a nelze ji ospravedlnit jinak, než na základě ideologie, dogmatismu či prosté víry. „To je ovšem špatný základ pro investice,“ dodává profesor. 

Zdroj: Institutional Investor


 
 
 

Čtěte více:

Zůstaňte bez eura, pokud ještě můžete…
15.11.2017 7:41
Jedním z nejpozoruhodnějších momentů celé euroságy byla chvíle, kdy ev...
Němci se začínají obávat přehřátí své ekonomiky, vyčítají ECB její stimulaci
15.11.2017 16:12
Největší ekonomika eurozóny čelí nebezpečí přehřátí. Varuje před tím n...
Slunce svítí, je čas opravit eurozónu. Bude opět promrhán?
16.11.2017 6:11
John F. Kennedy říkal, že střecha se opravuje v době, když svítí slunc...
Automobilky proti operátorům: Kdo za nás bude řídit?
15.11.2017 11:45
Rozvoj segmentu autonomních automobilů proti sobě postavil firmy ze dv...
Němci mohou Američanům jasně ukázat, co je špatně s jejich průmyslovou ikonou
15.11.2017 19:28
Nedávno jsme tu uvažovali nad výhodami a nevýhodami velkých konglomerá...
Problém s nedostatkem pracovníků nejspíš nezmizí, ani roboti vše nepokryjí
15.11.2017 17:24
Česko čeká v budoucnu nejspíš daleko větší problém s nedostatkem praco...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data