Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
První Trumpův ochranářský úder míří na solár a na pračky

První Trumpův ochranářský úder míří na solár a na pračky

23.01.2018 14:12
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Čtyři roky. Tak dlouho by měla trvat americká cla na zahraniční solární panely a články, o kterých rozhodl prezident USA Donald Trump. Je to první pokus stavět obchodní překážky na ochranu domácího průmyslu, o kterém stávající pán Bílého domu hovořil během své prezidentské kampaně, postavené na hesle America First. A i když pro některé firmy - třeba utility s plány na výstavbu obrovských solárních parků - by jeho rozhodnutí mohlo být zásadní, někteří solárníci říkají, že mohlo být ještě hůř.

O chystaných obchodních bariérách zněla z Trumpovy administrativy dosud jenom silná slova a očekávání byla veliká. Největší světoví výrobci nicméně počítali s horším verdiktem než oněch 30 %, jaká je konečná výše dovozního cla. Americká komise pro zahraniční obchod v září konstatovala, že záplava levnější produkce poškozuje americké producenty panelů, a v říjnu doporučila 35% dovozní tarif. Společnost JinkoSolar Holding, což je největší světový výrobce solárních panelů a největší vývozce z Číny, se už nechala slyšet, že konečná situace je lepší, než se čekalo.

Již tak napjaté obchodní vztahy mezi USA a dalšími zeměmi včetně Číny by kvůli ochranářskému přístupu mohly být ještě napjatější a odvetná opatření na sebe nemusejí nechat dlouho čekat.

Komu to pomůže? A uškodí to Číňanům?

Rozhodnutí bude mít možná i několik vítězů. Už teď je jasné, že jedním z nich je společnost First Solar, mimo jiné i vzhledem k tomu, že některé svoje panely vyrábí ve Spojených státech.  Analytik společnosti Vertical Group Gordon Johnson, který je už skoro chronickým medvědem v americkém solárním průmyslu, má na titul doporučení koupit a cílovou cenu 95 dolarů. V pondělí First Solar zavíral na 68,96 USD. V premarketu dnes akcie přidávaly přes 5 procent.

Dále tu jsou solárníci SolarWorld a Suniva, kteří cla po Trumpovi požadovali. Obě firmy uvažují o prodeji některých svých aktivit a nová cla by mohla zvýšit jejich tržní hodnotu. 

Možná překvapivým vítězem by mohl být také závod na výrobu solárního zařízení Gigafactory americké Tesly, která kromě výroby elektroaut také instaluje střešní panely. Firma se už nechala slyšet, že je odhodlána rozšiřovat svoji domácí výrobu, a to i bez ohledu na rozhodnutí o clech.

To, co může opravdu překvapit, je ale fakt, že mezi možné vítěze Bloomberg počítá i samotné čínské výrobce. Ty jenom samotná představa o uvalení cel přinutila k úvahám o výstavbě továren v USA. Avizovaný záměr, totiž odradit asijské výrobce před dovozem do USA, by přitom nemusel vyjít.

„Některé společnosti uvažují o výstavbě v USA, ale 30 % zas tak moc výrazných není a od těchto plánů by se mohlo upustit,“ říká podle Bloombergu Jiang Yali, analytik Bloomberg New Energy Finance z Hongkongu. „Když vedle sebe postavíte výstavbu nové továrny v USA nebo v Jihovýchodní Asii, dovoz z Jihovýchodní Asie je pořád lepší varianta.“

Je faktem, že pro americké odvětví zelených energií jsou Trumpova cla dalším klackem pod nohy. Náklady na dovážené zboží se kvůli nim ale asi moc drasticky nezvýší. Trh je totiž v předešlé době začal zapracovávat do nákladů a ceny panelů tak už nějakou dobu rostou.

Clo na pračky trh setřásl

U soláru se nová ochranářská opatření nezastavují. Dalším dotčeným zbožím jsou pračky. V tomto případě prezident USA schválil dovozní clo, které se zastavuje až na 50 procentech. Trump tímto krokem reagoval na doporučení stejné americké komise z loňského listopadu poté, co si společnost Whirlpool si v minulosti stěžovala, že pračky od Samsungu a LG se v USA prodávají pod férovou tržní cenou. Zmíněná 50% výše ovšem platí pouze pro první rok a pro veškerý dovoz nad 1,2 milionu kusů. Pro import méně kusů do USA platí 20% dovozní clo a v následujících letech se navíc tarify snižují.

Číňané a Jihokorejci nejnovější krok sice odsoudili, trh ale obavy setřásl. Akcie LG Electronics se v Soulu dnes sice nejdříve propadaly, ztrátu ale později stáhly.

Zdroje: NYT, BBG

 

Čtěte více:

Připoutejte se. Ta nejrazantnější fáze globalizace teprve přichází
09.10.2017 7:18
Pokud chceme řádně porozumět globalizaci, musíme brát v úvahu poslední...
Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele
07.12.2017 8:23
Americký prezident Donald Trump navzdory mezinárodní kritice oznámil, ...
Změní Trump Fed za dva roky k nepoznání?
08.12.2017 13:20
Americký prezident Donald Trump může během prvních dvou let své vlády ...
Trumpova bezpečnostní strategie kritizuje Rusko a Čínu
19.12.2017 8:36
Rusko zasahuje do vnitřních záležitostí zemí celého světa a spolu s Čí...
Piketty: Macron a Trump jsou jedno a to samé, nerozumí výzvám globalizace
29.12.2017 15:12
V médiích můžeme často vidět porovnání amerického prezidenta Trumpa s ...
Trumpova reforma daní srazila Goldman Sachs do ztráty
17.01.2018 14:03
Investoři byli tak nějak navyklí, že Goldman Sachs (256,15 USD, -0,89%...
Trump v jámě lvové: Kontroverzní prezident USA míří do Davosu
17.01.2018 18:10
Prezident USA Donald Trump je synonymem pro revoluci v americké politi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data