Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Čekají nás divoká léta, hrozí infokalypsa

Víkendář: Čekají nás divoká léta, hrozí infokalypsa

24.02.2018 8:57
Autor: Redakce, Patria.cz

V polovině roku 2016 začal Aviv Ovadya chápat, že s internetem bylo něco špatně. Znepokojilo ho to natolik, že nechal své práce a začal hovořit s technologickými odborníky o hrozbě dezinformační krize, kterou nazval infokalypsou. Jejím základem je podle něj nezdravé prostředí, které vládne na masových sociálních sítích, kde se „největší odměny většinou dostává zavádějícím a polarizujícím informacím“. Charlie Warzel na stránkách The BuzzFeed píše, že tehdejší varování bylo z velké části ignorováno, ale v současné době je již nebezpečí mnohem znatelnější: Náš svět optimalizovaný algoritmy platforem je zranitelný, co se týče propagandy a zavádějících informací. A to natolik, že je ohrožena samotná víra v to, že fakta by měla být důvěryhodná.

Ovadya tvrdí, že současný pohled na informace je již natolik pokřivený, že si to většina z nás ani nedovede představit. A není optimista, protože v budoucnu bude podle jeho názoru situace ještě horší. Ta totiž přinese „technologické nástroje, které budou vytvářet zavádějící realitu, budou s námi manipulovat a vytvoří apatii k realitě“. Z lidí se tak stanou loutky. Ovadya nyní pracuje na University of Michigan, kde se svými kolegy modeluje scénáře dalšího vývoje a většina z nich potěšující není. Technologie, které pokřivují realistické vnímání světa, se totiž podle něj vyvíjejí rychleji než naše schopnost jim porozumět a bránit se jim.

K rozvoji zmíněných technologií přispívá zejména pokrok v oblasti výpočetní síly počítačů a rozvoj umělé inteligence. V budoucnu tak bude možné „vytvářet dojem, že k něčemu došlo, bez ohledu na to, zda tomu tak skutečně bylo“. Nyní se takový scénář může zdát jako nepravděpodobný, ale to samé ještě před nedávnem platilo o možnosti, že se nějaká cizí země bude snažit přes sociální sítě ovlivnit výsledky voleb za jejími hranicemi.

Již nyní se někteří lidé pokoušejí vytvářet pomocí algoritmů například pornografická videa, kde je velmi realisticky nasazena tvář jiného člověka na těla herců. Vědci z University of Washington zase vytvořili program, který dokáže spojit audio záznam s upraveným videem nějaké osoby tak, že budí dojem, že skutečně pronáší slova ze záznamu. Jako důkaz úspěšnosti svého pokusu tento tým vědců „vložil“ do úst známých politiků slova, která nikdy nepronesli.

Představit si můžeme třeba i algoritmus, který by analyzoval stovky hodin záznamů Donalda Trumpa či Kim Čong-Una a pak vytvořil velmi důvěryhodné video, kde by jeden z těchto vůdců vyhlásil druhé zemi jadernou válku. A Ovadya hovoří i o možnosti sledování internetové komunikace vybraného člověka s cílem vytvářet následně falešné a zavádějící zprávy od jeho známých a přátel. Je totiž něco jiného, když nám přijde e-mail s nebezpečným obsahem od neznámého člověka, nebo když budí dojem, že jej poslal přítel, se kterým jsme se již dlouho neviděli.

Infokalypsa tedy může vzniknout kvůli tomu, že lidé budou mít relativně jednoduchý přístup k nástrojům, které mohou vytvářet neexistující realitu. Její další fází by pak mohla být apatie, kdy prostě přestaneme věnovat pozornost všem informacím, které k nám proudí. Jenže pak podle Ovadyi hrozí, že „přestaneme věnovat pozornost i informacím, které jsou nezbytné pro fungování demokracie“ a ta by se tak mohla stát nestabilní.

Pro ty, kteří se pohybují v oblasti umělé inteligence a podobných technologií, nemusí být popsané hrozby zase takovým překvapením. Koneckonců například společnost Nvidia je již schopná vytvářet velmi realistické obrázky lidí a objektů poté, co analyzuje velký počet skutečných fotografií. Adoba zase vytváří „photoshop pro audio“ a také program, který by měl být schopen bez velké námahy odstranit objekty a lidi z videí. K podkopání důvěryhodnosti navíc nemusí být ani potřeba vytvářet zavádějící videa či záznamy. Může stačit pouze to, že u těch skutečných je zdůrazňován fakt, že mohly být technologicky upraveny.

Ovadya tvrdí, že na přesvědčení veřejnosti o tom, že „nic není pravda“, bude stačit jen pár velkých podvodů. Optimismus podle něj snad můžeme čerpat z rostoucího zájmu o manipulativní propagandu. Částečným řešením by mohly být například kryptografické systémy ověřování obrázků a audio záznamů. Následujících pár let ale bude podle vědce divokých.

Zdroj: Buzzfeed

 

Čtěte více:

Šéf Morgan Stanley: Revoluce ve finančnictví? Pořád je potřeba mozek
19.11.2017 16:45
O tom, jak rozšíření automatizace a umělé inteligence pozmění tvář ban...
Víkendář: Pokud budeme chytří, roboti nám práci nevezmou, ale zajistí vyšší platy
11.02.2018 8:24
Produktivita je klíčem k dlouhodobému ekonomickému růstu, my ale žijem...
Elon Musk: Paranoidní optimista?
15.02.2018 12:31
Dosahovat nevídaných technických úspěchů se vší parádou a špetkou naiv...
Dvě tváře umělé inteligence
23.02.2018 11:57
Dvacet šest expertů na umělou inteligenci, bezpečnost a technologii vy...

Váš názor
  • Neviděl bych to tak černě
    24.02.2018 13:19

    Z mého pohledu jsou popsané jevy podstatně méně významné než dlouholeté zkreslování reality Českým rozhlasem, televizí a bakalomédii. Rozumějme na provinčním písečku ČR. Ovšem v cizině je jev obdobný, viz v USA Politico, USA tuday a.j.
    Ullsperger
    • Re: Neviděl bych to tak černě
      01.03.2018 8:16

      Právě naopak. ČT a ČRo konečně pořádně plní funkci veřejnoprávního média. Stačí se podívat jaké zprávy vydávají (dobré i špatné na obě strany), oproti fake news webům (a TV Barrandov, která se k nim účelově přidala), které slouží jen k tomu, aby šířili strach a špatnou náladu (viz většina tamních článků). Díky za ČT a ČRo v tom stavu, v jakém zatím jsou.
    • Re: Neviděl bych to tak černě
      25.02.2018 9:47

      A jak si vysvětlujete, že veřejnoprávní média přes celý Západ říkají víceméně to samé, zatímco extremistické weby a propagandistické sítě zjevně produkují informace, které souhlasí maximálně tak s propagandou některých nedemokratických zemí a jsou často na první pohled jasně účelové ? Prostě jen žerete kremelskou propagandu. A místo toho, abyste to dokázal svým mozkem sám zpracovat, tak jste na svou hloupost ještě hrdý...
      QEntity
      • QEntity
        26.02.2018 11:30

        Jj, je vidět, že ty "žereš" propagandu zemí, které rozšiřováním EU rozšiřují svůj Lebensraum. Nebo snad chceš říct, že Německo a spol. nejsou s to podporovat své cíle účinnou propagandou?
        Kalka.
        •  
          01.03.2018 8:38

          Je nanejvýš příznačné, že k propagandě se tu hojně vyjadřují lidé, kteří věří 75 let staré nacistické propagandě.
          ..
          •  
            01.03.2018 8:44

            Naštěstí víme, kde se nacismus zrodil a na koho dát pozor. Neboť starého psa novým kouskům nenaucis.
            ZYX
            •  
              01.03.2018 9:52

              S tím souhlasím, ale rusů je víc, a jejich okupace je čerstvější a bolševismus je horší. Tak si dávám pozor hlavně na rusáky.
              ..
              • Dvojtečka
                01.03.2018 10:22

                Okupant zůstane okupantem bez kohledu na světovou stranu. V rámci objektivity je třeba napsat, ze v roce 1968 nás okupovaly vojska Varšavské smlouvy. Tedy SSSR, Polsko, Maďarsko, Německá demokratická republika a Bulharsko. Počet republik tehdejšího SSSR byl tehdy tušim 15. V místě mého rodiště byli okupanty Poláci. Tehdy bylo okupováno Československo, což není ČR. Tehdy byl hlavním, nikoli však jediným okupantem SSSR, což není Rusko. SSSR mělo bezmála 300 milionů obyvatel. Rusko jich má přibližně polovinu.
                ZYX
                • Zločin polské okupační armády v Jičíně
                  01.03.2018 12:20

                  https://zpravy.aktualne.cz/domaci/1968-polsky-vojak-vrazdil-pozustale-sokoval-ve-filmu/r~f25f0f000ae611e39f32002590604f2e/
                  Špaček
                  • Re: Zločin polské okupační armády v Jičíně
                    01.03.2018 12:30

                    Polští okupační vojáci u nás samozřejmě byli také. Netvrdím opak..
                    Hygge
                • Re: Dvojtečka
                  01.03.2018 10:36

                  Já nikdy neviděl jiného okupanta než rusáka. PO roce 69 nevím o tom, že by nás okupoval někdo jiné než rusáci. Ergo rusáci jsou okupanti, poláci jsou šmelináři.
                  ..
                  • Dvojtecka
                    01.03.2018 10:55

                    Já jsem stál se svým otcem 21.srpna dopoledne u silnice v místě svého bydliště a pozoroval kolony polských tanků. Pamatuji si nápisy na omitkach domů " Dubček, Svoboda, to je naše obroda", " Moskva 2000 km", "západ jsme hlídali, východ nás napad", atd. Není nad to mít paměť a vlastní zkušenost. Fake news jsou potom snaze rozpoznatelné.
                    ZYX
                    • Re: Dvojtecka
                      01.03.2018 11:36

                      Ale i většina vojáků kteří přišli z Polska nebo tehdejší NDR byli sovětští vojáci, kteří se přesunuli ze svých základen u našich hranic. Celkově skoro 90% všech okupačních vojáků Varšavské smlouvy byli Sověti, tedy převážně Rusové. Navíc těsně před okupací probíhalo na území Československa velké cvičení "bratrských armád" Varšavské smlouvy, samozřejmě pod vedením sovětských /tj. ruských/ generálů, kteří si tak dokonale zmapovali terén pro následující zákeřné noční přepadení Československa.
                      Hygge
                      • Hygge
                        01.03.2018 12:03

                        Mohu potvrdit pouze to, co jsem zažil. Sovětské zbraně byly dobře rozeznatelné. Měly na kapotach bílý pruh. Navíc lidé otaceli směrovky na opačnou stranu a tak posádky zastavovaly a ptaly se svým rodným jazykem na cestu. S některými vojáky byla možná diskuse. Oni ani nevěděli, proč jsou v Československu. Rozkaz je rozkaz, tak už to v armádě chodí. Tam platí dva články. Ten první je ten, ze velitel ma vždy pravdu. Ve druhém stojí, ze nemali velitel pravdu, platí článek číslo 1. Prvosledovi vojáci však byli později střídáni a jejich místa zaujala armáda z SSSR. Kdo bydlel ve městě s ruskými kasárny mohl si povšimnout, že někteří vojáci byli podle vzhledu z nějakých asijských republik tehdejšího SSSR.
                        ZYX
                      • ZYX
                        01.03.2018 12:02

                        Jsem rád, že jsi to zažil a dobře si pamatuješ, kdo tvoji vlast zákeřně přepadl a pak 20 let okupoval. Pamatuj na to a řiď se tím, vlastenče..
                        Hygge
                        • Hygge
                          01.03.2018 12:10

                          Proto považují jakoukoli agresi kohokoliv bez mandátů Rady bezpečnosti OSN za okupaci. Okupační armáda si vždy důvod k okupaci najde a místní kolaboranti za pomocí mainstreamu potom svoji propagandou legalizuji vstup armády na území svrchovaného státu.
                          ZYX
                          • Re: Hygge
                            01.03.2018 12:12

                            Bohužel, z tohoto pohledu je pro mě také NATO okupantem. Snažím se měřit všem stejně. To je celé.
                            ZYX
                            • ZYX
                              01.03.2018 12:25

                              Nejsme náhodou my, tedy tvoje vlast, součástí jednotného bezpečnostního prostoru pod hlavičkou NATO, silné vojenské aliance 29 členských států? Ty chceš žít někde ve vzduchoprázdnu a čekat, kdo zase tvoji vlast přepadne a okupuje? Nepřipadá ti to trošku hloupé až vlastizrádné?
                              Hygge
                              • Hygge
                                01.03.2018 12:45

                                Je třeba, aby otázku NATO posoudili voliči v referendu. Názor jednotlivce o tak zásadní otázce nic nevypovídá o přání desetimilonove země. Nicméně ani potrebou vlastní bezpečnosti nelze ospravedlnit vojenské napadání jiných bez mandátů RB OSN. Pokud požadují od jiných zajištění vlastní suverenity, musím tu suverenitu dopřát také ostatním. To není s vlastenectvím v rozporu, spíš naopak.
                                ZYX
                                •  
                                  01.03.2018 13:26

                                  Ve Vietnamu byli Američani na výzvu jihovietnamského prezidenta na ochranu před komunistickým severem. Ani v Syrii není NATO jako takové. V Afghanistánu hledali jak známo Američani Usámu po teroristických akcích Al-Kaidy. Předtím tak dostali na frak Rusové, když chránili neoblíbeného komunistického vůdce a místní mudžahedíni je vypakovali. V Iraqu tuším zasáhli Američané proti Hussainovi /ne NATO jako celek/, v Lybii tuším Angličani /ne NATo jako celek/. Někdy stačí třeba zvací dopis od 5 strejdů z ÚV KSČ a máš doma ruské okupanty na 20 let..
                                  Hygge
                                  • Hygge
                                    01.03.2018 13:36

                                    Mezinarodnimu pravu nestačí ani zvací dopis ani touha po odstranění nepohodlných vůdců suverénních zemi. Od toho zde máme snad nezávislé OSN s Radou bezpečnosti.
                                    ZYX
                                    • Re: Hygge
                                      01.03.2018 13:43

                                      No když pominu Syrii, Afghanistán /1979-1989/ nebo třeba Angolu, kde mimo jiných zemí nebyli Rusové s mandátem Rady bezpečnosti OSN, tak člověče představ si, že oni ti Rusové nebyli ani u nás s mandátem Rady bezpečnosti OSN, a to od roku 1968 do r.1990! Pozvalo je k nám těch 5 strejdů..
                                      Hygge
                                      • Hygge
                                        01.03.2018 13:58

                                        Zvací dopis byl výmyslem tehdejších českých kolaborantů za účelem snahy ospravedlnit vstup vojsk. Problém je v však v podpisu moskevských protokolů (27.8.1968) Dubčekem, Svobodou aj., jež následně vlastně legalizoval další pobyt okupačních vojsk. Tam se celá naše delegace pod tlakem SSSR "sesypala" a až na Kriegla protokoly podepsala. Pikantním je, že právě Kriegl měl židovské předky a tudíž nebylo možné předvídat jeho pročeskoslovenský postoj. Sláva Krieglovi. Škoda jen, že se na něho zapomnělo a spíš se jako hrdinové prezentovali ti, co podepsali - Dubček, Svoboda aj.
                                        ZYX
                                  •  
                                    01.03.2018 13:32

                                    Oprava - v Lybii proti Kadáfímu operovala Francie..
                                    Hygge
                                    • Hygge
                                      01.03.2018 13:44

                                      V této souvislosti bych upozornil na Washingtonskou smlouvu, podkladem pro vznik NATO. Článek 1: "Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, MÍROVÝMI PROSTŘEDKY tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN." Opravdu se v tomto duchu členové NATO chovají? Nebo vědomě porušují to, co sami podepsali?
                                      ZYX
                            •  
                              01.03.2018 12:22

                              Rusko je v Sýrii bez mandátu OSN, takže se jedná o okupanty? Nebo že by stačilo pozvání legitimního vládce? Akce NATO v Afganistánu je též na pozvání legitimní vlády. Kde jinde působí NATO, že je považuješ za okupanty. Upozorňuji, že v Sýrii NATO jako celek nepůsobí.
                              ..
                              • ..
                                01.03.2018 12:49

                                Můžeš doložit jmenovitě, kterými vládci bylo pozváno NATO do Sýrie, Lybie, Iráku, Afghánistánu a v dřívější době např. do Vietnamu?
                                ZYX
                                • Re: ..
                                  01.03.2018 13:51

                                  Akce NATO je pouze ta afgánská a tam Američany potažmo jejich spojence z NATO pozval Hamid Karzáí. V Sýrii jsou američané z vlastní vůle, ale místní obyvatelstvo kurdové jsou za jejich přítomnost velmi rádi. Není to sice legální, ale je to správné.
                                  ..
                                  • ..
                                    01.03.2018 14:15

                                    Chlape jeden, víš dobře, že v Sýrii je hlavou země Asad a ten také prošel volbami. Jak se konaly, o tom lze pouze spekulovat. Kvůli roztříštěnosti tamních sil, tam není možno vlastně s kým jednat. Asad pozval Rusko. Nezlob se na mě, ale co je správné a co není, tak o tom nemůže rozhodovat strana, která v místě konfliktu válčí, nýbrž někdo nezávislý. SSSR požadoval také za správné okupaci Československa v roce 1968. Takový střet zájmu je neakceptovatelny. Nad válčícími stranami musí stát OSN s Radou bezpečnosti. Od toho zde ta nadnárodní instituce je.
                                    ZYX
                                    • Re: ..
                                      01.03.2018 14:38

                                      Podle charty OSN mají národy, co nemají vlastní stát právo na sebeurčení. Což Kurdové rozhodně splňují. Podle mého soukromého názoru pouze ty národy, které jsou za svou nezávislost ochotné válčit. I to syrští Kurdové splňují, takže angažmá USA v současné podobě v Sýrii vítám. Pokud při tom zlikvidují stovku či dvě ruských teroristů z Vagnerovi skupiny je to příjemný bonus. Aspon se už nevrátí bojovat na Ukrajinu.
                                      ..
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data