Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst, hodnota, povídkovost - je dobré vědět, do čeho vlastně investujeme

Růst, hodnota, povídkovost - je dobré vědět, do čeho vlastně investujeme

24.05.2018 18:20

Ono pověstné „všeho s mírou“ platí bezesporu i o používání různých investičních pravidel a konceptů. Vezměme si třeba takové tradiční rozdělení akcií na růstové a hodnotové. První z nich by měly být atraktivní díky očekávané expanzi. Druhé by měly svou atraktivitu čerpat z investiční hodnoty skryté (a zároveň vytvořené) přehnaným pesimismem vyvolaným problémy na úrovni firmy, či odvětví. Pokud bychom ale byli důslední, museli bychom uvažovat trochu jinak: První skupina je atraktivní v případě, že trh stále nedoceňuje hodnotu pramenící z růstového potenciálu (trh podstřeluje optimismus). V druhém jsou akcie atraktivní když trh přestřelil svým pesimismem. V obou případech tak hovoříme o skryté hodnotě (tj., je nesmysl stavět ji proti růstu).

Namísto výrazu „růstové akcie“ tak někdy používám výraz „akcie povídkové“ (i když i to má samozřejmě své definiční mouchy). Z nějakého důvodu moje klasifikace nějaké akcie jako titul povídkový ale u nejednoho čtenáře této akcii fandící vyvolává negativní emoce. Rád bych se tedy tomuto tématu dnes na několika praktických příkladech pověnoval.

Vezměme si nejdříve takový Twitter. V roce 2017 na volném toku hotovosti vydělal 640 milionů dolarů. Představme si, že tyto peníze bude akcionářům generovat do nekonečna – stane se z něj nudná stagnující firma, u které si akcionáři v průměru přijdou na nastavený standard. Současná hodnota takového toku hotovosti je na 9,1 miliardy dolarů. Kapitalizace Twitteru dosahuje 24,6 miliard dolarů. Tudíž: Současná schopnost generovat cash flow „pokrývá“ asi třetinu kapitalizace firmy. Dvě třetiny stojí a padají s dalším růstem – tedy fakticky s příběhem, či povídkou o tom, jak dovede Twitter organicky i neorganicky navyšovat tržby, zisky, cash flow.

Nebo třeba Tencent, který vydělal loni 74 miliard renminbi, tedy asi 11 miliard dolarů. Pokud by je vydělával odsud až na věčnost, současná hodnota takového toku hotovosti by dosahovala 104 miliard dolarů. Kapitalizace Tencentu se přibližuje 500 miliardám dolarů. Současná schopnost generovat cash flow jí tedy pokrývá asi z jedné pětiny. Pro někoho může být taková míra povídkovosti překvapením, protože žije v domnění, že takováto „cash cow“ stojí na pevných nohou své současné ziskovosti. Provozně jistě ano, ale u ceny akcií a kapitalizace to je něco jiného. 

Jde tedy o povídkové akcie v tom smyslu, že současná schopnost vydělávat peníze ospravedlní jen dost malou část kapitalizace a hraje se zejména o budoucí růst. Což je významná informace, kterou není radno ignorovat, či před ní zavírat oči. Už proto, že ceny akcií takových firem bývají hodně citlivé na různé dlouhodobé výhledy a změny očekávání managementu, představování, či naopak nepředstavování nových (ne)převratných produktů apod. Naopak menší důraz u nich může být kladem na to, jestli v daném čtvrtletí zrovna dosáhly očekávaných čísel, či ne. 

Extrémem povídkových akcií jsou firmy jako Tesla, či třeba marihuanové akcie. Ty totiž žádné volné cash flow negenerují, jsou s ním naopak v záporu. Příběh o budoucí expanzi tak pokrývá celou kapitalizaci. Pokud na sebe pak taková firma ale navěsí nemalé dluhy, padá teze o tom, že investoři hledí hlavně do budoucnosti. Dluhy totiž musí být spláceny a to výrazně zvyšuje relevanci aktuálních čísel. 

Podívejme se na druhý extrém, třeba takovou Air France. Její kapitalizace se minulý týden dostala na 3,57 miliard eur. Pokud by firma na volném toku hotovosti vydělávala to, co v průměru během posledních pěti let (0,15 miliardy eur), současná hodnota takového toku by dosahovala 3,42 miliard eur. Jinak řečeno, trh zhruba čeká, že AF svým akcionářům vydělá v průměru cca oněch 150 milionů eur ročně. V roce 2017 přitom firma vydělala 600 milionů dolarů a pokud bychom se odrazili od této částky, dostaneme současnou hodnotu značně převyšující kapitalizaci. Pro mne jde o akcii nepovídkovou v tom smyslu, že tu není žádný příběh o expanzi do nebes, hraje se „jen“ o to, zda se podaří udržet standard posledních let. 

Čtenář může namítnout, že to je ale zase jen povídka. A bude mít pravdu. I zde v konečném důsledku uvažujeme pouze nad tím, zda jde o akcii podhodnocenou, či ne. Hodnota podobných konceptů je dána pouze tím, zda nás vedou relevantním směrem, či nikoliv. V tomto případě tedy v tom, zda nám dobře popisují, do čeho vlastně investujeme a jaká rizika s tím pojí. A je podle mne zřejmé, že pokud u nějaké akcie současný tok hotovosti ospravedlňuje jen 10 % kapitalizace, je to úplně jiný „živočišný druh“, než titul, u kterého ospravedlňuje 100 % kapitalizace. Takový poměr je přínosné znát. Ale nejde v žádném případě o to, že by jedna akcie byla kvůli tomuto poměru a-priori lepší, či horší! Jen se u nich hraje o něco trochu jiného.


 

Čtěte více:

Hrozí útok investičních „čelistí“. Jak na něj reagovat?
23.05.2018 16:56
Jeffrey Kleintop z investiční společnosti Schwab radí svým klientům, ž...
Fidelity: Geopolitika a její vliv na trhy
24.05.2018 6:32
Geopolitika se opět dostává do centra pozornosti. Je proto logické, že...
Roboti v polích mohou znamenat potíže pro agrochemické giganty
23.05.2018 15:33
Na poli s cukrovou řepou u švýcarské vesnice Bavois se minulý týden, n...
Dvanáct zlatých pravidel investování
24.05.2018 10:55
Když investujete, obětujete současné pohodlí blahobytu, který očekávát...
Kdy skončí ropní giganti?
23.05.2018 18:13
Ron Bousso na Reuters poukazuje na zajímavý vývoj u velkých ropných gi...

Váš názor
  • Přidám trochu počtů
    24.05.2018 23:17

    Obrat Amazonu za posledních 10 let roste v průměru o 31% ročně. To se rovná 2 120% za deset let, tj. složený úrok, denní úročení. Před deseti lety byla cena akcie 80, dnes je 1600. To je 2 000% nárůst. Investoři se tedy trefili skoro přesně. Pokud by stejný růst dále pokračoval, a není zatím důvod si myslet, že nebude, dokud je u kormidla Jeff Bezos, tak bude jedna akcie Amzn za 10 let stát 33 920 usd. A to není povídka, ale kupecké počty. Účetní zisk je zcela irelevantní. Naopak, kdyby Amzn těch 23 mld. investovaných za minulý rok do výzkumu, vykázal jako zisk a rozdal akcionářům ve formě dividend nebo nakoupil zpět vlastní akcie, nebyla by to zpráva pozitivní, ale negativní. Korelace mezi P/E a cenou akcie je nulová.
    Dan
  • Exponenciální funkce
    24.05.2018 19:30

    U technologických akcií má současný účetní zisk jen velmi malý význam. Jako by se zapomínalo na exponenciální charakter růstu. Když Amzn roste 30% ročně, není to za 20 let 600%, ale 20 000%. Z tohoto hlediska je tato akcie naopak levná a je nutné posuzovat spíše schopnost firmy dále expandovat a inovovat než její současné P/E. A samozřejmě jsou akcie lepší a horší. Kdo někdy letěl s Air France, tak by tuto akcii nechtěl ani zadarmo.
    Dan
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data